Înţărcarea are loc prin separarea scroafei de purcei, aceştia rămânând în boxă circa 5-15 zile, în funcţie de tehnologia aplicată. În acest fel, cu excepţia suprimării laptelui matern, toţi ceilalţi factori de mediu rămân neschimbaţi, pentru a limita stresul specific înţărcării. Purceii înţărcaţi trec în categoria tineret suin.
Cerinţe nutritive specifice fazei de creştere
Tineretul suin este crescut de la 7-8 kg până la circa 30 kg, când fermierul hotărăşte ce va face în continuare. În ţara noastră tineretul se creşte în două faze, şi anume:
- În prima fază, de la 7-8 până la 15 kg, purceilor trebuie să li se administreze un furaj combinat care asigură 3.300 kcal energie metabolizabilă/per kg furaj combinat şi 18% proteină brută.
- În faza a doua, de la 15 la 30 kg, se reduce nivelul proteic la 17% şi energia metabolizabilă la 3.250 kcal, urmând ca la îngrăşare sau reproducţie proteina să scadă la circa 16%. Aceste furaje pot fi foarte uşor preparate şi în gospodării.
Ingrediente la îndemână, uşor de preparat în gospodărie
Condiţiile de calitate menţionate se asigură prin folosirea următoarelor ingrediente furajere: porumb 50-60%; orz, ovăz 10-20%, şroturi 15-20%, şrot de floarea-soarelui maxim 7%, făină de peşte 3-5%, drojdie furajeră 3-5%, grăsimi 1,5-4,5%, sare 0,5%, cretă furajeră 1-1,5%, fosfaţi furajeri 0,5-1%, premix vitamino-mineral 1%. La greutatea de 7-8 kg, purceii sunt deja obişnuiţi cu aceste furaje.
Atenţie la factorii antinutritivi din furaje!
Nutreţurile combinate conţin substanţe nutritive uşor digerabile, conţinutul în celuloză fiind limitat la max. 4%. Întrucât orzul, ovăzul şi şrotul de floarea soarelui conţin celuloză la un nivel mai ridicat, folosirea lor se restricţionează. De asemenea, orzul, ovăzul, grâul şi chiar triticalele conţin factori antinutritivi, respectiv poliglucide neamidonoase (PNA), care determină o creştere a vâscozităţii la nivel intestinal. Prin urmare, nutreţurile combinate cu conţinut ridicat în PNA au o digestibilitate redusă, ceea ce afectează semnificativ indicii economico-productivi. Vâscozitatea ridicată din intestin scade rata de difuzie a enzimelor digestive asupra substratului, împiedicând contactul efectiv cu suprafaţa mucoasei.
PNA includ celuloza, hemiceluloza, pentozani (arabinoxilani şi xilani), betaglucani şi polizaharidele pectice, ale căror niveluri şi efecte variază foarte mult în funcţie de felul şi de proporţia componentelor furajere care intră în alcătuirea nutreţurilor combinate destinate porcilor. Dacă în furajul combinat se folosesc cantităţi mari de orz, ovăz, grâu, triticale, efectul poliglucidelor neamidonoase conţinute poate fi combătut prin adăugarea unor preparate furajere care conţin betaglucanaze, xilanaze, etc. Aceste enzime furajere pot fi achiziţionate de la distribuitorii de aditivi furajeri sau de la farmacii veterinare.
2 variante de nutreţ combinat
Structurile de nutreţuri combinate destinate tineretului suin, în cadrul hrăniri bifaziale, sunt prezentate în tabel. Constatăm că grâul participă doar până la maxim 20% din cauza conţinutului ridicat în PNA. De asemenea, din cauza conţinutului ridicat de celuloză brută, şrotul de floarea soarelui nu depăşeşte limita de 7%. Laptele praf a fost inclus doar în faza I de creştere, iar pentru asigurarea nivelului energetic a fost încorporată grăsime.
Exemplele prezentate sunt 2 variante de furaj combinate care pot fi produse de orice crescător. Dintre materiile prime, cerealele se găsesc în gospodăriile populaţiei, iar restul componentelor pot fi achiziţionate de la distribuitori specializaţi ori din farmaciile veterinare.
Porcii trebuie crescuţi conform cerinţelor hibridului sau rasei, altfel performanţele de creştere întârzie să apară, prelungind mult perioada în care un porc atinge greutatea de sacrificare sau de intrare la reproducţie.
NUTREŢURI COMBINATE DESTINATE TINERETULUI SUIN
Specificare | Faza I (înţărcare-15 kg) | Faza II (15–30 kg) |
% | % | |
Porumb | 54,62 | 54,43 |
Grâu | 17 | 19 |
Şrot de soia | 14,6 | 13,54 |
Şrot de floarea soarelui | 4 | 6,6 |
Făină de peşte | 3,5 | 2 |
Lapte praf | 2 | – |
Grăsime | 1,1 | 0,82 |
Carbonat de calciu | 0,95 | 1,13 |
Fosfat monocalcic | 0,5 | 0,66 |
Sare | 0,5 | 0,5 |
L – Lizină | 0,41 | 0,3 |
DL-Metionină | 0,12 | 0,02 |
Premix vitamino-mineral | 1 | 1 |
Total | 100 | 100 |
EM (kcal/kg) | 3300 | 3250 |
PB (%) | 18,3 | 17,3 |
Lizină (%) | 1,15 | 0,95 |
Metionină + cistină (%) | 0,7 | 0,57 |
Ca (%) | 0,8 | 0,8 |
P (%) | 0,6 | 0,6 |
CB (%) | 3,11 | 3,56 |
DE LA ÎNŢĂRCARE, LA ABATORIZARE
Statisticile demonstrează că numai 80-90 la sută dintre purceii înţărcaţi ajung să fie valorificaţi prin tăiere la valoarea lor maximă, scopul evident fiind acela de a împinge acest procent cât mai sus. Stabilirea ca obiectiv vânzarea către abator a 93-95 la sută din totalul purceilor înţărcaţi poate constitui o provocare pentru mulţi fermieri, însă nu e o cifră irealizabilă. Click AICI şi vezi cum poţi obţine purcei de calitate pentru abatorizare!