Semănat în aprilie 2019, la începutul toamnei din emisfera sudică, şi recoltat pe 17 februarie 2020, grâul pentru care Eric Watson a optat este de genetică KWS, respectiv soiul Kerrin, recunoscut pentru randamentele sale foarte ridicate.
În condiţiile în care cultura de grâu irigată în Noua Zeelandă asigură o medie a producţiei de 12 tone la hectar, fermierul din Ashburton a depăşit cu mult această barieră şi nu este deloc o întâmplare. Tot el reuşise să recolteze în urmă cu trei ani 16.791 kg de grâu la hectar, record absolut la vremea respectivă, care, iată, a fost doborât.
Succesul său recent, explică acesta, se datorează în primul rând tehnologiei de cultivare, faptul că a trecut la aplicarea azotului lichid şi a optat pentru o monitorizare mai regulată a sănătăţii plantelor. Eric Watson a beneficiat de susţinerea Bayer Crop Science, de la care a obţinut nu doar erbicidele şi fungicidele pentru aplicarea tratamentelor, dar şi sfaturi agronomice foarte utile, după cum chiar el o recunoaşte.