15 sfaturi pentru reproducţia caprelor - Revista Ferma
5 minute de citit

15 sfaturi pentru reproducţia caprelor

Luna septembrie reprezintă începutul celei mai importante perioade pentru monta caprelor, toamna fiind şi sezonul principal de montă, mai ales la caprele crescute în sistem extensiv.

 

CONDIŢII PENTRU O MONTĂ REUŞITĂ

 

Iată care sunt aspectele principale de care trebuie să ţineţi cont în acest sezon:

 1. Raportul femele / masculi este de 20 la 1 şi poate merge până la 30 la 1 în monta naturală liberă.
 2. Libidoul ţapului poate fi afectat de hrănirea deficitară, stres termic sau de diferite boli.
 3. Într-o turmă de capre, masculii tineri pot fi introduşi în proporţie de până 40%, iar cei testaţi vor reprezenta diferenţa de 60% pentru a nu fi afectată natalitatea. Pe parcursul desfăşurării activităţii de montă, ţapii vor fi supravegheaţi pentru că cei tineri pot fi marginalizaţi sau răniţi.
 4. Țapii trebuie schimbaţi la fiecare doi – trei ani, în funcţie de mărimea efectivului, pentru a evita consangvinizarea, adică montele înrudite.
 5. Se recomandă ca ţapii să fie ţinuţi separat de capre, la distanţă, pe o perioadă de două sau trei luni. Introducerea bruscă în turma de capre va determina intrarea în călduri a peste 70% din femele la primul ciclu de călduri.
 6. Prima montă la caprele din rasele mai tardive, ca de exemplu Carpatină, se va efectua până la vârsta de 18-24 de luni. Cel mai frecvent, monta se face în sezonul de toamnă din anul următor fătării (la vârsta de 18 luni), iar fătarea va avea loc la doi ani (24 de luni). La caprele din rasele precoce (Sannen, Alpina franceză), monta se poate face la vârsta de opt luni cu condiţia ca animalul să aibă o dezvoltare corporală bună, iar greutatea să fie peste 80 % din cea de adult, adică peste 40 kg, raportat la media de 50 kg ale caprelor adulte. În caz contrar, chiar dacă furajarea este corespunzătoare, există riscul ca femela să nu mai atingă greutatea de adult, mai ales când este gestantă cu doi iezi, ceea ce va afecta producţia viitoare de lapte.
 7. Țapii încercători. Pentru inducerea, gruparea şi depistarea caprelor în călduri se vor folosi unu sau doi ţapi vasectomizaţi (cu cordoanele testiculare secţionate) care pot fi lăsaţi în turmă sau într-un ţarc alăturat cu peretele din plasă de sârmă rezistentă pentru a nu fi distrusă de masculi. Țapii încercători se introduc în turmă cu una – două săptămâni înaintea începerii montei. Prin feromoni (mirosul specific), ţapii vor stimula intrarea caprelor în călduri cât mai grupat, iar ulterior se pot folosi pentru depistarea animalelor în călduri dacă facem montă dirijată.
 8. Sincronizarea şi gruparea căldurilor se poate face şi prin metode hormonale cu ajutorul bureţilor vaginali impregnaţi cu progesteron (14 zile) după care se administrează, la scoaterea pesariilor, ser de iapă gestantă cunoscut ca PMSG în doză de 100 UI /10 kg greutate corporală (la trei zile). O altă metodă hormonală este folosirea prostaglandinei F2alfa 10 mg la interval de zece zile. Protocolul de tratament este diferit în funcţie de produs.
 9. Ciclul estral la capre este, în medie, de 18-9 zile, iar monta se organizează pe durata a două, maxim 3 cicluri de călduri.
 10. Pentru ca fecunditatea să fie ridicată, în cazul montei dirijate, ţapul trebuie să rămână în boxa de montă cu una sau maxim două – trei capre în călduri, pe o perioadă de cel puţin 12 ore.
 11. Caprele se montează de două ori într-un interval de 8-12 ore pentru a creşte rata de concepţie.
 12. Perioada fertilă în care ovulul/ovulele pot fi fecundate de spermatozoizi are o durată de 34-38 de ore.
 13. Dacă o capră montată nu se întoarce în călduri pe perioada a două cicluri, se consideră gestantă şi trebuie izolată de turma cu capre care trebuie montate. Grupurile de capre montate sunt de 15-20 de capete pentru a evita lupta între ele şi, în acest fel, avorturile mecanice.
 14. Montele se planifică astfel încât fătările să aibă loc la începutul primăverii, când apare şi furajul verde, iar temperaturile nu sunt foarte scăzute.
 15. Se va evita înfometarea sau schimbarea raţiei caprelor gestante. Penuria de furaje la începutul gestaţiei pe o perioadă mai mare de două zile, ploile reci de toamnă sau schimbarea bruscă a structurii raţiei va determina avorturi embrionare, care trec neobservate şi capra se va întoarce în călduri. Pe parcursul gestaţiei se vor asigura condiţii de bunăstare prin întreţinerea într-un adăpost care să le ferească de frig, umiditate şi curenţi reci de aer, precum şi furaje şi apă la nivelul cerinţelor.

 Caprine bun CANVA_b

 

MONTE DE TOAMNĂ SAU DE PRIMĂVARĂ

 

Monta la capre se poate organiza în septembrie – octombrie – noiembrie, dar şi în lunile februarie – martie – aprilie, în extrasezon, când durata zilei lumină şi a nopţii sunt egale de aproximativ 12 ore.
Click AICI şi vezi cum poţi organiza monta sezonală la capre!

un articol de
SORIN-OCTAVIAN VOIA
USAMVB Timişoara

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →