2 minute de citit

12 MĂSURI DE PREVENIRE A PARAZITISMULUI EXTERN

  1. Efectuarea unei evaluări fizice amănunțite a oilor și caprelor cel puțin o dată pe săptămână. Treceți cu mâna peste lână sau păr și observați dacă se produce o cădere excesivă a acestora, dacă se descuamează sau sunt zone de iritare ale pielii, leziuni sau umflături care ar putea fi provocate de paraziții externi.
  2. Separați imediat într-o boxă goală, la distanță de turmă, orice animal care prezintă semne de infestare sau care pare slăbit. Aceste animale carantinate nu trebuie introduse în turmă până la finalizarea tratamentului sau până când parazitul este eradicat.
  3. Animalele cumpărate de la alți crescători trebuie ținute, de asemenea, în carantină. Nu se introduc în efectivul de oi sau capre până nu efectuăm tratamentul împotriva paraziților.
  4. Evacuați des gunoiul din boxele de carantină și adăugați așternut curat.
  5. Mențineți curățenia în adăpost prin adăugarea de paie ori de câte ori este nevoie.
  6. Reparați crăpăturile din podeaua și pereții adăpostului și îndepărtați vegetația (plantele) din jurul saivanului și hambarului.
  7. Gunoiul, lâna sau părul provenit de la animalele infestate trebuie colectat și ars sau depozitat la distanță de adăpostul de animale.
  8. Pulverizați o soluție contra paraziților la fiecare 2 săptămâni dacă suspicionați posibilitatea existenței acestora în adăpost.
  9. Rotiți terenul pe care pasc oile sau caprele pentru a-i asigura o perioadă de odihnă, astfel încât să întrerupeți ciclul biologic de înmulțire a parazitului;
  10. Evitați pășunile pe care au pășunat și alte turme de oi sau capre.
  11. Tunderea oilor în mod regulat.
  12. Tunderea și spălarea caprelor cu soluții eficiente împotriva păduchilor.

Dacă măsurile de prevenire nu sunt eficiente se va trece la tratamente. Vezi AICI soluţii!

 

un articol de
SORIN-OCTAVIAN VOIA
LUDOVIC CZISZTER
TIMEA BOCHIŞ
UȘV Timișoara

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →