Tăierile de rodire în plantaţiile viticole, la pachet cu desfundarea terenului pentru lucrările de primăvară şi controlul viabilităţi viţei de vie, sunt lucrări importante în această perioadă. Concomitent cu tăierea se execută şi copcitul viţei. ”Copca se face până sub punctul de altoire a viţei, iar rădăcinile superficiale se taie de la punctul de inserţie. Se taie şi lăstarii care pornesc din portaltoi, urmând ca pământul degajat să fie apoi pus la loc”, ne-a explicat Maricel Vitănescu, viticultor din judeţul Galaţi şi cadru didactic la Liceul Agricol Cudalbi.
Mai întâi facem calculul sarcinii de muguri
Cu o lamă se taie transversal ochii de pe coardă; cei sănătoşi sunt verzi, iar cei afectaţi au o culoare brun-negricioasă. La fel se va proceda şi pentru controlul mugurilor. Apoi, la tăierea de rodire a viţei de vie, se pot calcula pierderile de muguri, stabilind astfel sarcina de muguri optimă/dorită per butuc sau la hectar.
“La calculul sarcinii de muguri ţinem seama şi de soi, de estimarea recoltei sau de eventualele pierderi. Prea mulţi muguri pot duce la un număr mare de struguri, dar mici şi cu puţin zahăr, în timp ce o încărcătură prea mică va duce la o producţie mică”, a precizat Alfred Ştefan, consultant viticol din judeţul Vrancea. În funcţie de temperaturi, se lasă şi marje de încărcătură de rod care să compenseze pierderea mugurilor roditori.
10 paşi de urmat pentru a stimula rodirea
La tăierile de rodire se iau în calcul durata de execuţie, soiurile, numărul de butuci, forţa de muncă, uneltele disponibile, astfel încât lucrările să fie încheiate până la dezmugurit.
Iată regulile de bază ale tăierilor de rodire:
- Încep când temperaturile depăşesc 5°C şi se încheie înaine de fenofaza de plâns.
- Lucrările se execută pe o singură parte a lemnului multianual, iar fiecare butuc necesită o tăietură specifică.
- Coardele se taie de la 2-3 mm după punctele de inserţie.
- Coardele se scurtează, tăindu-se la 2-3 muguri, deasupra ochiului, pentru a se limita pierderea de sevă şi apariţia bolilor, iar diametrul lor trebuie să aibă 6-12 mm.
- Cepul de înlocuire să fie mereu sub coarda roditoare şi cât mai apropiat de lemnul multianual. Cepul rezultă din tăierea coardei la 2-3 ochi; scurtarea acesteia la 4-7 ochi duce la formarea cordiţei, iar o coardă de rod va avea o încărcătură de 8-18 ochi.
- În timpul tăierilor trebuie curăţaţi şi butucii, cioturile suprimate, ca şi braţele necorespunzătoare, cordoanele degarnisite sau lemnul uscat.
- Coardele se dirijează printre sârmele spalierului pentru a evita ruperea acestora în timpul viitoarelor lucrări.
- Tăietura trebuie să fie netedă, perpendiculară, foarfeca se poziţionează astfel încât lama ascuţită să fie spre butuc, să nu zdrobească lemnul. Când situaţia o impune şi lemnul e îmbătrânit, se foloseşte ferăstrăul şi apoi cosorul. Tăietura trebuie să fie cât mai mică, deoarece rănile viţei de vie se vindecă greu.
- Dacă lemnul e bătrân sau elementele tăiate sunt mai groase de 1 cm, ar trebui aplicate tratamente ulterioare cu fungicide sau pesticide.
- Pentru a se evita uscarea tăieturilor făcute la baza butucului, se recomandă astuparea lor cu pământ.
Iată cum procedăm cu viile afectate de secetă!
un articol de
MARIAN MUȘAT