În procesul de fotosinteză, plantele, cu ajutorul clorofilei, captează energia solară, pe care o transformă în energie chimică şi o depozitează în substanţele complexe pe care le sintetizează, adică în recoltă.
Din imensa cantitate de energie solară numai o mică parte ajunge pe pământ, iar din aceasta, cca 1/3 absorb frunzele, pe care o transformă 90% în energie termică utilizată în procesul de transpiraţie, iar 10% în energie chimică folosită în fotosinteză.
Capacitatea de valorificare a energiei luminoase este de 4,5% la floarea-soarelui, 3,2% la grâu, 2,5% la porumb etc. Nivelul producţiilor agricole este determinat de capacitatea clorofilei de a produce cât mai multă masă organică.
Cum creştem productivitatea fotosintetică a plantelor?
1. Extinderea suprafeţei foliare, care realizează fotosinteza, prin asigurarea unei densităţi optime a plantelor pe unitatea de suprafaţă. De exemplu, lucerna la densitatea optimă/hectar, poate acoperi cu frunzele 85 ha, iar suprafaţa cloroplastelor ar ajunge la 17.000 ha.
2. Prelungirea perioadei de fotosinteză prin asigurare cu apă şi elemente nutritive în condiţii optime. Fiecare zi în care planta este verde aduce un spor de recoltă de 150 kg/ha.
3. Menţinerea tuturor frunzelor intacte şi în stare de activitate fotosintetică o perioadă cât mai lungă, prin combaterea bolilor şi a dăunătorilor.
4. Reducerea gradului de îmburuienare, deoarece buruienile consumă apa şi hrana şi reduc lumina prin umbrire.
5. Fertilizarea echilibrată a solului astfel încât plantele să nu consume inutil energie pentru asigurarea nutriţiei. Sunt benefice îngrăşămintele foliare cu macro şi microelemente, cu magneziu, aminoacizi şi alte substanţe bioactive.
6. Zonarea culturilor şi folosirea de soiuri (hibrizi) cu frunzele erecte, care permit pătrunderea luminii până la frunzele inferioare.
7. Respectarea epocii optime de semănat şi a densităţii culturii astfel încât plantele să beneficieze de o perioadă de vegetaţie corespunzătoare.
8. Orientarea rândurilor, la semănat, pe direcţia nord-sud, prin care se asigură dimineaţa şi seara o bună iluminare de-a lungul rândurilor, iar la mijlocul zilei, pe arşiţă, plantele primesc lumina din lateral şi se umbresc reciproc.
9. Folosirea terenurilor cu expoziţie sudică, unde plantele primesc lumină o perioadă mai lungă a zilei.
10. Asigurarea unui regim optim de umiditate a solului, astfel ca plantele să nu consume energia suplimentară pentru absorţiea apei din solul cu deficit de umiditate, ci întreaga energie să fie valorificată pentru acumularea de masă organică.
Printr-o tehnologie de cultură corespunzătoare se poate stimula fotosinteza şi maximiza producţia de masă vegetală. Click AICI şi vezi care sunt factorii cu influenţă pozitivă asupra fotosintezei!
Sursa foto 2: WIKIPEDIA
un articol de
Vasile Popescu