10 critici aduse Legii porcului - Revista Ferma
3 minute de citit

10 critici aduse Legii porcului

Ordinul MADR nr. 24/2021 pentru stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României, modificat în data de 17 februarie 2021 (detalii aici: https://www.agroinfo.ro/politic/in-vigoare-de-la-1-septembrie-2021-ordinul-madr-maxim-5-porci-in-gospodaria-taraneasca-modificat), restricţionează sever creşterea porcilor în sistem gospodăresc.

 

Iată 10 motive pentru care Legea porcului îngrijorează micii crescători:

 

  1. Limitează numărul porcilor pentru îngrăşare: exploataţiile non-comerciale (gospodăriile ţărăneşti) pot creşte pentru consum familial până la 5 porci la îngrăşat. Peste 5 porci se consideră exploataţie comercială, înregistrată la Registrul Comerţului ca persoană juridică, menită să îndeplinească normele sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate.
  2. Interzice reproducţia: se exclude posibilitatea reproducerii porcilor în sistem gospodăresc, ne-comercial.
  3. Stopează şi interzice mişcarea porcinelor vii/comercializarea purceilor.
  4. Microfermele nu pot suporta financiar costurile respectării regulilor de biosecuritate.
  5. Elimină subcategoriile de exploataţii comerciale care variază de la dimensiuni mici – medii – mari, definite în art. 1 din Ordinul MADR 528/2019, atrage atenţia Eco Ruralis.
  6. Va duce la scumpirea purceilor şi a cărnii de porc.
  7. Încurajează importurile de carne de porc.
  8. Va închide definitiv târgurile de animale.
  9. Va dispărea porcul crescut în gospodărie.
  10. Distruge gospodăria ţărănească şi economia locală.

Fără acest Ordin (…), noi ca ţară nu avem nicio şansă să stopăm boala (PPA), care distruge nu numai fermele comerciale, ci distruge şi gospodăria ţ, părănească, aşa-numitul porc tradiţional – IOAN LADOŞI, preşedinte APCPR 

VOCEA MICULUI CRESCĂTOR DE PORCINE

 legea porcului CANVA01_b

Marius Oprea: “Legea porcului” presupune ”angajamentul” scroafei că nu va făta mai mult de patru purcei, să fie cu ea cinci. Ordinul e o prostie cât cocina.
Varro Zsolt: O mini fermă (6-10 capete) nu îşi permite să aplice aceleaşi reguli de biosecuritate ca o fermă cu 1000 de capete. Vorbim de costuri de implementare foarte mari. Este o aberaţie să ai cerinţe asemănătoare.
Toni Toma: De ce să fie omul nevoit să cumpere purcei crescuţi în ferme cu concentrate şi nu are voie să şi-i crească singur, natural?
Ion Păunel: Ca să achiziţionezi purcei dintr-un alt judeţ ai nevoie de maşină autorizată, aviz interjudeţean de la DSV-uri şi adeverinţă de la medicul veterinar că îndeplineşti condiţiile de creştere. Apoi, de la care ferme se cumpără porcii pentru îngrăşat? Ce face crescătorul dacă îi fată scroafa mai mulţi purcei? Care sunt condiţiile de autorizare a unei exploataţii de peste 6 capete?
Ionuţ Dudaş: “Dacă va intra în vigoare, cu părere de rău voi părăsi ţara. Sunt un tânăr în vârstă de 32 de ani, căsătorit şi am 3 copii”.

Legea porcului a stârnit reacţii şi dezbateri aprinse în spaţiul public. Ce prevede Ordinul 24/29.01.2021, cum argumentează MADR prevederile actului normativ, ce spun micii crescători de animale şi opinia publică, ce decid autorităţile pe marginea acestui subiect, aflaţi în timp real de pe site-ul nostru de ştiri agricole www.agroinfo.ro.

 

un articol de
MARIAN MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →