10 criterii în ALEGEREA unui HIBRID de PORUMB - Revista Ferma
5 minute de citit

10 criterii în ALEGEREA unui HIBRID de PORUMB

1. După nivelul producţiilor şi stabilitatea acestora
Obţinerea unor producţii mari, în mod constant, reprezintă un prim indicator care trebuie să facă parte din criteriile de selecţie.
Conceptul Optimum AQUAmax înglobează hibrizi cu potenţial mare de producţie şi ridicată toleranţă la secetă şi arşiţă printr-un mecanism complex al plantei, capabil să „capteze” şi să „administreze”, în cel mai eficient mod: APA.

2. Comportare la secetă şi arşiţă
Având în vedere temperaturile tot mai ridicate, care au atins valori record în perioadele de primăvară-vară ale ultimului deceniu, fermierii se concentrează pe comportarea hibrizilor la secetă şi arşiţă.
Aici trebuie făcută o distincţie clară între hibrizii care performează în condiţii de stres hidric şi temperaturi ridicate în momentele critice (înflorire, umplere) şi cei care evită stresul, fie prin însămânţări timpurii, fie prin alegerea unei grupe de maturitate mai mici/mari.
Însămânţarea timpurie este o soluţie tehnologică, de mare ajutor, dar incertă atâta timp cât nu e previzibil momentul la care se intră la semănat şi, mai cu seamă, momentul la care seceta şi arşiţa se vor instala.
Alegerea hibrizilor care au demonstrat an de an, prin rezultate de producţie, că pot depăşi mai uşor astfel de momente critice, trebuie să rămână cel mai important criteriu de selecţie.
Hibrizii Optimum AQUAmax au obţinut rezultate foarte bune în mod constant şi au cele mai mari şanse să atingă aşteptările în diversitatea condiţiilor de câmp existente.

3. Performanţă în tehnologia aplicată
Hibrizii noii generaţii răspund foarte bine la condiţii intensive de cultură, traduse prin: densitate mai ridicată cu până la 20% faţă de hibrizii rustici; doze mai mari de îngrăşământ şi însămânţare timpurie.

4. Grupa de maturitate
Maturităţile mai ridicate sunt mai atrăgătoare prin prisma potenţialului de producţie. Aşezarea geografică şi momentul semănatului sunt însă criteriile de selecţie pentru această etapă. Suma gradelor de temperatură, calculate pe baza temperaturilor active zilnice în perioada răsărit-maturitate fiziologică, reprezintă un indicator cheie pentru fiecare hibrid.

5. Viteza de pierdere a apei din bob
Calculul profitabilităţii/hectar poate fi serios impactat de cheltuielile cu uscarea recoltei. Hibridul trebuie să manifeste o foarte bună viteză a pierderii umidităţii boabelor în perioada între maturitatea fiziologică şi cea de recoltare, fapt ce conduce la o recoltare timpurie, costuri de uscare reduse sau egale cu zero, pregătirea terenului şi însămânţarea în optim a culturilor de toamnă, dar şi obţinerea unui preţ mai bun la vânzare.

6. Destinaţia recoltei
În cultivarea porumbului destinat însilozării trebuie aleşi hibrizii care: • răspund foarte bine la fertilizarea cu azot • suportă o densitate mărită • au o comportare bună la atacul bolilor şi dăunătorilor • nu au reacţii negative la aplicarea anumitor grupe de erbicide, până la stadiul de 5 frunze ale culturii.
Destinaţia porumbului boabe poate fi foarte diferită.
Atunci când producţia de boabe este introdusă în raţia animalelor, urmărim procentul de proteină, comportarea la atacul principalelor boli (ex. genul Fusarium), care trebuie să lipsească de pe ştiulete. Sunt de evitat hibrizii cu procent mare de spargere a boabelor la recoltare sau manipulare în vederea depozitării.

7. Comportarea la atacul principalilor agenţi patogeni şi dăunători
În selecţia hibrizilor trebuie avut în vedere comportarea acestora la atacul unor boli păgubitoare precum tăciunii, fuzariozele, sfâşierea frunzelor. În privinţa dăunătorilor (sfredelitorul porumbului) sunt identificaţi hibrizii la care prezenţa dăunătorului este foarte diminuată. Acesta atrage de cele mai multe ori instalarea microrganismelor patogene care pot deprecia atât cantitativ, cât mai ales calitativ cultura.

8. Reacţia hibridului la erbicide
În rândul hibrizilor de porumb pot exista reacţii diferite la aplicarea anumitor clase de erbicide selective. Ceea ce trebuie ştiut sunt reacţiile diferite ale aceluiaşi hibrid, la acelaşi erbicid. Atenţie sporită la recomandările producătorilor de produse de protecţia plantelor. Mai pot interveni o altă serie de factori, precum: utilizarea de surfactanţi/adjuvanţi aplicaţi o dată cu soluţia de erbicidat, tipul de formulare a produsului, mix de produse, greu miscibile, gradul de solubilizare, cantitatea de apă folosită, temperatura şi pH-ul soluţiei de erbicidat, viteza de lucru, înălţimea redusă faţă de plantă a lancei de stropit, depăşirea dozei recomandate.

9. Disponibilitate
Pentru asigurarea că hibridul selectat este disponibil, trebuie contactat reprezentantul companiei producătoare. Cei mai buni dintre hibrizi sunt şi cei mai „vânaţi”, iar o precomandă, cu înaintea campaniei de semănat, ar asigura achiziţia lor.

10. Preţul
Potrivit dr. ing. Tomel Petrache, Field Sales Agronomist DuPont Pioneer, preţul a fost dintotdeauna cel mai disputat dintre criteriile de selecţie a unui hibrid în rândul fermierilor. Valoarea reală a unui sac de porumb, este însă demonstrată de alţi factori cuantificabili după recoltare: rezultatele de producţie înregistrate (cele mai mari producţii ale zonei), stabilitatea producţiilor (de la o solă la alta; de la un an la altul), umiditatea scăzută la recoltare (costuri reduse cu uscarea, vânzarea la un preţ mai bun, continuarea în optim a ciclului de producţie), indici ce ţin de starea fitosanitară a recoltei (lipsa principalilor agenţi patogeni), impactul pozitiv asupra balanţei economice în calculul profitabilităţii/ha.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →