10 ani de agricultură bio! Renunţă sau continuă? - Revista Ferma
4 minute de citit

10 ani de agricultură bio! Renunţă sau continuă?

Dacian Sabău a început să cultive pământul pe cont propriu în 2011, cu 47 de hectare înregistrate în sistem ecologic, iar astăzi lucrează puţin peste 400 de hectare. Agricultura o practică însă de la 12 ani, de pe vremea când lucra cot la cot cu părinţii săi terenurile familiei. Între timp, a părăsit Bihorul natal şi s-a stabilit la Timişoara. Terenurile sale sunt amplasate pe raza localităţii Moşniţa, pe drumul ce duce spre Buziaş, într-o zonă pe care el a găsit-o parţial abandonată. Şi-a proiectat în minte acest vis de a oferi hrană sănătoasă românilor, dar acum şi-a pierdut entuziasmul. Şi are suficiente argumente…

 Dacian Sabau de impact_b


8 motive pentru care producţia bio nu e rentabilă

  1. Agricultura ecologică nu este profitabilă pentru cei care produc materia primă! Poate doar pentru cei ce fac procesare, iar România nu este nici pe departe o piaţă de consum pentru produsele bio, constată producătorul.
  2. În mod paradoxal, la început i-a fost mai uşor. Asta şi pentru că acum zece ani, în vestul Europei, acolo unde ajunge cea mai mare parte din recolta sa, nu existau atât de mulţi producători certificaţi ecologic. Acum, preţurile nu mai sunt atât de atractive, cu atât mai mult pentru cineva care e obligat să îşi transporte marfa la mii de kilometri distanţă. „Grâul eco se vindea înainte pe pieţele externe cu 350 de euro tona, iar acum dacă ai noroc primeşti 200 de euro. A scăzut preţul pentru că a crescut oferta”, arată Dacian.
  3. Pe de altă parte, el nu consideră că face agricultură ecologică producând grâu şi transportându-l apoi în Germania sau Italia pentru ca în final să se întoarcă în România sub formă de paste şi alte produse finite.
  4. Presiunea faţă de mediu este mult mai mare. Şi în plus de asta, tehnologia în agricultura ecologică e mult mai poluantă decât în cea convenţională. „În primul rând, din cauza numărului mult mai mare de lucrări mecanice care cresc consumurile”, explică Dacian.
  5. Apoi pentru că orice produs ecologic vine cu trasabilitate şi trebuie ambalat.
  6. O altă problemă cu care acesta se confruntă este absenţa în România a unui laborator de testare a reziduurilor de pesticide. „Dacă vreau să-mi certific grâul ecologic, plătesc 450 de euro, că atâta costă, dar trebuie să trimit proba în Germania, Italia sau, mai nou, în Bulgaria. La noi nimeni nu este interesat să facă analize de multireziduale”, spune tânărul fermier.
  7. Din cauza condiţiilor locale de afectare cu ambrozie şi a altor constrângeri naturale, Dacian a scos o sută de hectare din producţia ecologică. anul acesta.
  8. Birocraţia şi unele cerinţe absurde.

grau detaliu_b

Chiar dacă agricultura bio este mai puţin productivă decât cea convenţională, din motive lesne de înţeles, Dacian Sabău a reuşit în anumiţi ani să obţină pe anumite parcele şi 7 tone la grâu.

Cum a reuşit performanţa, ce soiuri şi produse fitosanitare foloseşte, dar şi ce alte dificultăţi întâmpină în producţia bio, citiţi în revista FERMA, ediţia 1-31 iulie 2021!

Puteţi citi ARTICOLUL INTEGRAL şi în VARIANTA ELECTRONICĂ AICI!

Dacian_Sabau citat_b

Veriga lipsă din lanţul de producţie ecologică în România este consumatorul final. De aceea le recomand fermierilor să meargă către zona de agricultură sustenabilă
DACIAN SABĂU
Producător agricol în sistem ecologic

Vezi VIDEO Un bilanț al problemelor cu Dacian Sabău, fermier jud. Timis

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →