1 mc de lemn furat ar putea fi penal - Revista Ferma
5 minute de citit

1 mc de lemn furat ar putea fi penal

padure m 1 mc de lemn furat ar putea fi penal

Fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, anunţa la sfârşitul lunii martie că vrea ca încadrarea penală pentru tăierile ilegale de masă lemnoasă să fie redusă la 1 metru cub, de la 5 mc cât prevede în prezent Codul Silvic, aplicat în cazurile de furt de lemn. Tot în acest scop, Ministerul Mediului a propus şi deputaţilor din Comisia de Agricultură şi Silvicultură să modifice Codul Silvic prin eliminarea pragului de 5 mc „care lasă portiţe deschise pentru tăierile ilegale sancţionate cu amendă”, a explicat Borbely, citat de Agerpres.

Actualul Cod Silvic prevede închisoare de la şase luni la patru ani sau amendă pentru cei care produc „o valoare a prejudiciului de cel puţin cinci ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă la data constatării”. Maximul pedepsei se încadrează între 4 şi 16 ani ,dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 50 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă la data constatării faptei.

 

Conducerea ADS va fi schimbată

Agenţia Domeniilor Statului (ADS) va avea o nouă conducere până la sfârşitul lunii aprilie 2012, a anunţat ministrul Agriculturii, Stelian Fuia. Din toamna anului 2011, ADS este condusă de Bogdan George Ilea – preşedinte şi de Adrian Dida – vicepreşedinte.

“ADS are la ora actuală pe rol 1.800 de procese, în condiţiile în care Ministerul Agriculturii are mai puţin de 800, iar ADS pierde multe procese”, a subliniat Fuia, citat de Agerpres. Acesta declara încă de la preluarea portofoliului de la Agricultură că trebuie luate măsuri serioase la ADS „pentru că pierde bani pe bandă rulantă”. “Ori terenurile vor trece la administraţiile locale, ori se organizează în cadrul MADR, dar în nici un caz nu mai poate merge aşa”, spunea Stelian Fuia la începutul lunii februarie a.c..

 

Fuia va candida la şefia CJ Călăraşi

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, va fi candidatul Alianţei Popular Creştine (APC) de la Călăraşi la alegerile locale din 2012 pentru şefia Consiliului Judeţean, a anunţat primarul municipiului Călăraşi, Nicoale Dragu.

Alianţa Popular-Creştină Călăraşi este o construcţie politică realizată în plan local în luna mai 2011 şi este condusă de Stelian Fuia (PDL) – preşedinte, Nicolae Dragu (UNPR) – vicepreşedinte şi Costinel Milescu (PNŢCD) – vicepreşedinte.


Insula Mare a Brăilei îşi schimbă arendaşul?

Terenurile din Insula Mare a Brăilei (IMB) ar putea fi încredinţate, în cel mult două luni, firmei Agricost SRL din Iaşi, care şi-a câştigat în justiţie dreptul de concesiune pe 49 de ani, afirmă surse din Ministerul Agriculturii, citate de Agerpres. “Este posibil ca, în viitorul apropiat, terenul din Insula Mare a Brăilei, cea mai mare exploataţie agricolă din Europa, să fie încredinţat unei alte firme care şi-a câştigat acest drept în justiţie.

Este o firmă din Iaşi, Agricost SRL, care a depus o cerere la Agenţia Domeniilor Statului pentru încredinţare directă, dar care a cumpărat de la lichidator şi activele din IMB. Conform legii, firma ieşeană are dreptul de a prelua contractul de concesiune prin atribuire directă, mai ales că a existat şi un proces pe rol pe care l-a câştigat definitiv şi irevocabil. Noi nu vom face decât să aplicăm legea”, au precizat aceleaşi surse, citate de Agerpres.

Terenurile din Insula Mare a Brăilei au fost arendate în 2001, pe 20 de ani, de SC TCE 3 Brazi Piatra Neamţ, deţinută de Culiţă Tărâţă, printr-un contract de arendă încheiat cu Agenţia Domeniilor Statului (ADS) pentru 56.905 ha.

În 2004, după ce a cumpărat la licitaţie activele de la SC IMB SA, aflată la acel moment în lichidare judiciară, firma Agricost SRL Iaşi, deţinută de Constantin Duluţe, a solicitat ADS să îi concesioneze prin atribuire directă 58.607 ha de teren agricol de pe raza SC IMB SA. După o serie de procese între Agricost SRL Iaşi şi ADS, încheiate în 2009 cu o decizie definitivă şi irevocabilă în favoarea societăţii ieşene, în 2010, Consiliul de Administraţie al ADS a aprobat concesionarea prin atribuire directă către Agricost SRL Iaşi a 57.720,81 ha din IMB.

Potrivit datelor APIA, SC TCE 3 Brazi a fost cel mai mare beneficiar de subvenţii pe suprafaţă pe 2010, cu 9,156 mil. euro primite pentru cele 58.958,08 ha din IMB, fiind urmată de SC Comcereal SA Vaslui cu 3,541 mil. euro pentru 27.886,25 ha şi SC Interagro SA cu 2,516 mil. euro pentru 20.214,84 ha.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →