ZOOTEHNIA din DELTĂ, pe cale de DISPARIŢIE? - Revista Ferma
2 minute de citit

ZOOTEHNIA din DELTĂ, pe cale de DISPARIŢIE?

De asemenea, s-a constatat şi nerecoltarea fânurilor, ca efect al reducerii drastice a efectivelor de bovine din acea zonă.
După informaţiile noastre, la IAS Chilia Veche şi la nivelul localităţii Sf. Gheorghe, în anii ’80 existau peste 8.500 capete de bovine, din care în prezent au mai rămas sub o mie de capete (cca. 12%) şi acestea numai în gospodăriile populaţiei.
Cauzele scăderii efectivelor de bovine sunt multiple, dintre care pe lângă lichidarea agriculturii de stat, se enumeră parazitozele specifice zonelor permanent umede (fascioloza), a unor boli subtropicale (babezioza transmisă de căpuşe, care decimează anual 5-10% din numărul bovinelor), atacul violent din lunile iunie-august al insectelor hematofage şi, nu în ultimul rând, calitatea foarte slabă a fânurilor pentru iernare, cu subnutriţia care produce decesul a peste 20% din animale.

zootenie-delta_b

În urma studiilor efectuate, specialiştii au constatat că raportat la standardele departamentului de agricultură al SUA (USDA) privind valoarea nutritivă a furajelor, fânurile din Delta Dunării au conţinuturi scăzute la absolut toate componentele.
În prezent, cei care cresc vaci în gospodăria proprie, pentru iernare cumpără baloţi de fân de lucernă din afara deltei, unde nu se poate cultiva această plantă furajeră. Întrucât calitatea fânului actual din trestie, papură, rogozuri şi alte specii caracteristice arealelor cu exces de umiditate este foarte scăzută, este de preferat ca în hrana bovinelor pe post de furaj grosier să fie aduse din afară paie de cereale care au un conţinut de proteine dublu faţă de cel realizat acum tradiţional în deltă.

Pe larg despre eficienţa economică în creşterea bovinelor din Delta Dunării , citiţi în revista Ferma, ediţia 15-30 septembrie 2017!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →