Cea excesiv televizată este de fiecare dată ruptă din context. Marile întrebări devin mici scamatorii de atras rating cu orice preţ. Perspectiva aceasta, filmată, aproape că sugrumă evenimentul. Mă uitam la fermierii uriaşi – fiecare în parte sunt deja legende vii ale câmpurilor – cum priveau cu oarecare jenă acest spectacol, uneori asemănător cu o grămadă dezordonată dintr-un meci de rugby.
Atât Lucian Buzdugan, Gheorghe Dume, Gheorghe Niţu, Viorel Nica, Gheorghe Albu, Traian Ghinoiu, Gigi Arpăşanu, Vasile Iliuţă dar şi mai tinerii Alexandru Baciu, Nicolae Sitaru (onor gazda evenimentului), Arnaud Perrein sau Emil Dumitru (ultimii trei şi lideri de asociaţii ale fermierilor cu viziune în perspectivă!) păreau a fi cumva lăsaţi în grija profesioniştilor din agribusiness. Însă ei sunt eroii câmpurilor cu porumb!
Totuşi, parcă niciodată efervescenţa echipelor de filmare nu a fost aşa abracadabrantă. Păreau o ceată de vânători însoţiţi de hăituitori profesionişti. Iar Petre Daea, izolat multă vreme de fermierii pe care îi căuta din priviri, a ţinut piept cu bărbăţie atât întrebărilor (uneori idioate, deşi notate în telefon sau primite prin sms) cât şi nevoii de show pentru canalele de ştiri.
Dincolo perspectiva ratingului am asistat la esenţa Zilei Porumbului, la întâlnirile fermierilor, atât între ei cât şi dintre ei şi firmele participante. Apropierea din ce în ce mai mare dintre aceşti actori ai agriculturii a adus rezultatele din ce în ce mai bune la producţia de porumb. Genetica, inputurile, utilajele, dar şi agricultura de precizie alături de capitalul venit în sfârşit în întâmpinarea afacerilor agricole au întregit un tablou din care doar soarele părea detaşat.
Am imortalizat momente ale evenimentului şi măcar o parte din aceste clipe vi le aduc drept probă în dosarul celei de-a opta ediţii a Zilei Porumbului de la Orezu, din ferma Elsit a lui Nicolae Sitaru.
Detalii şi chestiuni stric tehnice ale producţiilor (în top zece media a fost undeva la15 t/ha!) veţi citi în revista FERMA!