Panelul de culturi demo a inclus grâu, rapiţă, triticale, orz, sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, mazăre, linte, năut, muştar, lupin, phacelia, pentru fiecare cultură fiind aplicate diverse scheme de înfiinţare şi de protecţie a plantelor. Au fost prezentate ofertele de produse şi de servicii de la 20 de companii, reunite într-o expoziţie care a inclus şi expunerea de combine, maşini şi utilaje agricole dintre cele mai moderne. La manifestare au participat atât fermieri din judeţele aflate în aria de influenţă a Almos Secuieni, respectiv Neamţ, Suceava, Iaşi, Botoşani, Bacău, Vaslui, cât şi specialişti din cercetarea agricolă naţională, unul dintre invitaţii speciali fiind directorul SCDA Turda, Nicolae Tritean.
A fost prezent şi proprietarul Grupului Almos România, Alfons Mosel, sosit din Germania, împreună cu alţi trei specialişti germani, special pentru a asista la întâlnirea de la Dulceşti. ”Ne bucurăm că evenimentul se desfăşoară într-o zi frumoasă, dar lipsa apei ne opreşte din a vedea nişte perspective frumoase pentru recoltele acestei veri. Sunt bucuros că activăm în judeţul Neamţ, o regiune totuşi ceva mai apărată, în care şi producţiile au putut să se îmbunătăţească de la an la an, atât la noi, cât şi la vecinii noştri. Dincolo de vreme, sper ca în cadrul UE să reuşim să avem perspective bune pentru agricultură, pe fondul amintitei creşteri a agriculturii din zonă, creştere regăsită inclusiv în nivelul arendei şi în preţurile terenurilor agricole, în ascensiune”, sublinia Alfons Mosel.
Secetă, arşiţă şi vânt puternic! Cum au rezistat culturile?
Atât în cadrul discuţiilor din câmp, la loturile demonstrative, cât şi în cadrul alocuţiunilor din zona cu standuri expoziţionale, una dintre cele mai importante idei abordate a fost aceea că agricultura ca pe vremea bunicilor este aducătoare de pagube, fermierii de astăzi trebuind să identifice şi să aplice soluţii pentru a obţine recolte bogate, indiferent de condiţii. ”Aici, la Dulceşti, pe aceste 15 hectare, avem atât culturi înfiinţate din toamna 2017 – precum rapiţa, grâul -, cât şi culturi fixatoare de azot înfiinţate în primăvara 2018. Condiţiile de înfiinţare şi mai apoi de evoluţie au fost diferite şi provocatoare, fiindcă lipsa apei din acest an agricol şi vântul puternic ne-au pus mari probleme”, atenţiona Alexu Molodoi, director tehnic al firmei Almos. Potrivit acestuia, până la 24 mai, în zonă, timp de 60 de zile s-au acumulat doar 10 l/mp precipitaţii, în două reprize. În plus, s-au înregistrat temperaturi deosebit de mari pentru regiunea noastră. “Ei bine, pe culturile înfiinţate în aceste condiţii am aplicat diferite strategii sugerate de către fiecare dintre firmele ce oferă inputuri”, declara Alexu Molodoi.
Testarea tehnologiei câştigătoare pentru culturile fixatoare de azot
În ceea ce priveşte culturile fixatoare de azot, odată cu modificarea Regulamentului 619, pentru a beneficia de plata pentru înverzire, fermierii nu pot aplica protecţie chimică. “Este o măsură cu o influenţă foarte mare în economia unei ferme, fiindcă pentru un fermier care are, spre exemplu, 1000 ha de culturi fixatoare de azot, suma echivalentă plăţii pentru bunele practici agricole, de 57 euro/ha, înseamnă foarte mult. În aceste condiţii, în cadrul experienţelor noastre am vrut să verificăm dacă sunt benefice măsurile luate de către specialiştii MADR privind modificarea Regulamentului 619. Am realizat culturi «în oglindă», cu şi fără protecţie chimică a plantelor, pentru a observa practic rezultatele şi pentru a alege fiecare tehnologia câştigătoare.
Un alt element pe care ţin mult să îl subliniez este cel legat de tratamentul seminţei. Degeaba ai specialişti, degeaba ai tractor nou şi maşini noi de combatere a bolilor şi dăunătorilor, dacă nu ai o sămânţă bună. În România, aproximativ 2,5 milioane hectare sunt ocupate cu porumb. Interzicerea de către UE a tratamentului seminţei cu neonicotinoide reprezintă o problemă gravă; atâta vreme cât nu există o alternativă de a lupta eficient cu acest dăunător, Tanymecus, nu cred că poate fi acceptată măsura de interzicere a tratamentului seminţei de porumb cu neonicotinoide. Unii mai spun că poate fi efectuat un tratament de corecţie, dar dacă atacul produs de Tanymecus este masiv, acel tratament nu are efect şi cultura este compromisă”, atenţiona Alexu Molodoi, director tehnic al firmei Almos.
ADAMA s-a îngrijit exemplar de sănătatea plantelor de cultură
Partenerul oficial şi constant, în ultimii cinci ani, pentru organizarea acestui tip de evenimente, Grupul ADAMA a fost prezent cu tehnologii pentru toate culturile înfiinţate în câmpul Almos. ”Partenerul nostru, Almos, este un adevărat promotor Adama, utilizând produsele propuse de noi pentru aproape toate culturile sale, iar la sfecla de zahăr folosind exclusiv soluţii Adama. Vorbesc despre produsele Belvedere Forte, Tornado, Goltix, iar de anul acesta noul produs Goltix Titan. Practic, consacratul Goltix, care conţine metamitron, a fost îmbunătăţit cu substanţa quinmerac. Vorbim despre un produs pentru combaterea buruienilor mono şi dicotiledonate, cu aplicare în preemergenţă, cât şi în postemergenţă, în funcţie de schema de tratament aleasă. Produsul poate fi compatibil cu multe dintre pesticidele utilizate în mod curent în România. Pe partea de grâu, am venit cu o tehnologie nouă, respectiv Kantik, Seguris plus şi renumitul insecticid Lamdex. La fel, am propus o tehnologie completă pentru cultura rapiţei, respectiv erbicid/fungicid/insecticid. Mă bucură faptul că şi fermierii au venit să vadă la faţa locului cum se poate face faţă inclusiv provocărilor determinate de secetă, manifestată în diferite grade”, menţiona Iulian Constantin Popovici, director regional Adama.
Grupul Almos, înfiinţat în anul 1989 în Germania, a început activitatea în România în anul 2006, cu producţia agricolă şi comerţ, ulterior implicarea extinzându-se în mod constant. Fermele agricole ale Grupului, respectiv Agri Farm Bălăneşti, Agro Bomiga şi Agro Ga din Miron Costin lucrează, astăzi, aproximativ 5 mii de hectare, o parte a suprafeţelor fiind destinate cercetării şi multiplicării seminţelor. Grupul Almos desfăşoară şi activităţi de comerţ, depozitare şi transbordare cereale şi plante oleaginoase. Cu o capacitate de depozitare de aproximativ 25 mii tone, baza de cereale de la Secuieni, dispune de o capacitate de uscare de 4 sute tone/zi. Astfel, Almos Agrorom este prezentă cu cereale şi seminţe oleaginoase în marile porturi comerciale de la Marea Neagră.
Alfons Mosel: “Ne propunem să rămânem în zona agriculturii intensive, astfel încât să aprovizionăm atât piaţa internă, cât şi piaţa externă a produselor agricole. Ne interesează foarte mult să fie atent lucrat tot terenul aflat în raza noastră de activitate şi de influenţă, în condiţii de durabilitate şi asigurându-i o bună bonitare, iar aceste lucruri le realizăm împreună cu partenerii care ne furnizează inputuri şi servicii, precum şi cu cei pentru care la rândul nostru suntem furnizori. Cu baza de depozitare de la Secuieni şi dispunând de o infrastructură bună, rămânem activi pe segmentul achiziţionării – comercializării de cereale şi de oleaginoase. Pe lângă aceasta, punem la dispoziţie şi input-uri pentru fermieri, la finalul ciclului de producţie asigurând preluarea recoltelor”.
Alexu Molodoi: “La grâu, avem soiuri pe care deja le-am testat, se adaptează condiţiilor noastre climatice şi, intervenind cu anumiţi biostimulatori, cu anumiţi aminoacizi şi utilizând tehnologia de fertilizare cu îngrăşăminte lichide, am reuşit să ajutăm planta să suporte mai uşor stresul provocat de arşiţa atmosferică şi, astfel, sperăm că producţia nu va fi diminuată cu mai mult de o treime din potenţialul maxim”.
Iulian Popovici: “Pentru noi, Almos reprezintă un partener strategic şi dorim să continuăm colaborarea, cu atât mai mult cu cât începutul carierei mele în agricultură a fost aici, alături de domnul inginer Alexu Molodoi, specialist experimentat, care m-a învăţat multe şi care şi astăzi a oferit lecţii deschise, în câmp. Sunt lecţii practice, pentru a atinge performanţa în producţie şi pentru a simţi mulţumirea de a fi muncit eficient în fiecare an agricol”.
SFECLA DE ZAHĂR, ÎN STARE DE CALAMITATE!
Fermierii prezenţi la Dulceşti au aflat şi veşti legate de cultura de sfeclă de zahăr. ”Subvenţia se anunţă în jur de 1.070 euro/ha, un ajutor substanţial în condiţiile în care fermierii investesc circa 1500-1600 euro/ha. Anul acesta, precipitaţiile de până la data de 24 mai au fost limitate cantitativ, iar sfecla a răsărit neuniform. Sesizaţi în scris autorităţile locale şi, mai departe, Direcţiile Agricole, pentru constituirea comisiilor care vor fi activate prin ordin al prefectului în vederea sesizărilor privind eventualele calamităţi la această cultură, în principal privind densităţile. {tiţi că, la cultura de sfeclă, se fac controale în teren începând cu data de 1 august, axate în principal pe densităţi, care nu trebuie să fie mai mici de 6 pl/mp, şi ulterior controale axate pe cantităţi de sfeclă obţinute şi afluite către fabrică, care nu trebuie să scadă sub 26,42 t/ha. Acum, densităţile la răsărire şi neuniformitatea trebuie consemnate în scris, astfel încât fermierii să nu aibă surprize neplăcute la încasarea subvenţiei”, semnala Mihai Dimitriu, directorul cu materia primă din cadrul Fabricii Agrana Roman.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/216 (ediţia 15-30 iunie 2018)