Încă din primele două zile ale târgului – destinate specialiştilor şi presei, halele expoziţiei au fost un adevărat furnicar.
Toţi producătorii importanţi de industria constructoare de maşini şi echipamente agricole, precum şi furnizorii din acest domeniu au fost reprezentaţi la cel mai înalt nivel la Agritechnica 2011. Peste 2700 de companii din 48 de ţări au prezentat practic toată gama de maşini, echipamente, piese de schimb şi accesorii din domeniul tehnicii agricole.
Prezenţa internaţională (din afara Germaniei) a crescut de la 47% în 2009 la 50% în acest an. Numărul expozanţilor a fost mai mult decât dublu faţă de ediţia de acum zece ani, iar numărul celor din afara Germaniei a fost mai mult decât triplu, raportat la aceeaşi perioadă.
Aproximativ 55% din vizitatorii Agritechnica sunt agricultori profesionişti. Dintre fermierii prezenţi, 23% au ferme de până la 50 ha, 23% – între 51 şi 100 ha, 42% – între 101 şi 1.000 ha şi 12% lucrează mai mult de 1.000 ha. Mai mult de 33 mii de vizitatori au reprezentat sectorul de comerţ şi distribuţie de maşini agricole, peste 32 mii de vizitatori provin din domeniul producţiei de maşini şi industria furnizoare şi alţi 34 mii sunt contractori.
Pe toată durata expoziţiei s-au desfăşurat mai multe seminarii şi forumuri internaţionale, workshop-uri şi alte evenimente atractive care au abordat subiecte de interes pentru fermierii profesionişti şi pentru specialişti.
Aşa cum ne-am obişnuit, Agritechnica a fost şi anul acesta platforma ideală pentru lansarea noutăţilor din domeniu. Inovaţiile prezentate, cele mai multe din domeniului electronicii, sisteme de control şi de gestionare a datelor, fac acum posibilă atingerea unor noi dimensiuni în precizie şi eficienţă.
Interesul enorm manifestat de agricultori şi de experţi în domeniu pentru cele mai noi maşini, echipamente şi concepte prezentate la târg demonstrează că, la nivel mondial, există perspective pozitive pentru toţi cei care vor să lucreze cu utilaje şi echipamente moderne, care să le permită optimizarea producţiei vegetale şi animale.
Recunoaşterea oficială a celor mai reprezentative şi deosebite noutăţi din domeniul tehnicii agricole s-a făcut prin acordarea medaliilor Agritechnica pentru inovaţii şi a premiilor „Maşina anului 2012”
Următoarea ediţie a Agritechnica va avea loc la Hanovra în perioada 12-16 noiembrie 2013 (10 şi 11 noiembrie sunt zile speciale).
Revista Ferma la Agritechnica 2011
Revista Ferma a fost prezentă şi la această ediţie Agritechnica, pe toată durata târgului, alături de DLV Deutscher Landwirtschaftsverlag, partenerul nostru din Germania. De altfel, Ferma a fost singura publicaţie din România care a avut un stand la Agritechnica 2011. Am realizat, cu acest prilej, o serie de reportaje video, o parte dintre acestea pot fi deja vizionate pe internet, la secţiunea video a site-ului www.agroinfo.ro.
În cadrul colaborării pe care o avem cu grupul german de presă DLV am participat alături de Arthur Mayer, reprezentatul Technikboerse în România, la o dezbatere privind situaţia pieţei utilajelor şi a echipamentelor agricole în România, care a fost transmisă în direct pe site-ul www.agrarheute.de
La Agritechnica am avut ocazia să întâlnim mulţi vizitatori din România, cei mai mulţi fiind fermieri mari, dar şi numeroşi dealeri şi reprezentanţi ai companiilor furnizoare de tehnică agricolă.
Ferma – în juriul „Maşina anului 2012”
Premiile „Maşina anului” sunt acordate la fiecare ediţie a Agritechnica de către un juriu internaţional constituit din redactori şi specialişti în tehnică agricolă din 15 state europene. Revista Ferma a reprezentat România în juriul internaţional care a acordat premiile “Maşina Anului 2012” la Agritechnica 2011. Festivitatea de acordare a premiilor s-a desfăşurat pe data de 15 noiembrie, găzduită de standul DLV Deutscher Landwirtschaftsverlag.
Inovaţii – Agritechnica 2011
Peste 320 de inovaţii au fost înscrise în cursa pentru prestigiosul premiu „Inovaţii Agritechnica 2011”. Anul acesta au fost acordate două medalii de aur şi 39 de argint. Din juriul internaţional a făcut parte şi Ovidiu Ranta, profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca.
Agritechnica este platforma de lansare a celor mai multe noutăţi din domeniul tehnicii agricole.
Inovaţiile premiate au fost, în cea mai mare măsură, legate de sistemele de comandă şi control electronic şi de maşinile şi procesele de lucru. O altă tendinţă apreciată este aceea de reducere a consumului de conbustibil şi de energie, precum şi grija pentru mediu şi resursele naturale. Toţi marii producători au încercat să prezinte o gamă cât mai completă de utilaje specifice domeniului lor de activitate.
Impresionante, din punct de vedere vizual, au fost maşinile mari fie ele combine, tractoare sau semănători, însă un interes cel puţin la fel de mare au prezentat pentru vizitatori şi utilajele şi echipamentele destinate lucrului pe suprafeţe medii şi mici.
Inovaţiile premiate sunt noutăţi absolute, medaliile de aur fiind acordate pentru:
– Fendt Guide Connect „Electric Drawbar” – sistemul de conducere în conexiune între două tractoare, realizat de compania AGCO Fendt.
– Presa NON-STOP – “Ultima” pentru baloţi rotunzi şi înfoliat, realizată de firma Krone.
Medalii de argint au fost acordate următoarelor companii: Amazone, John Deere şi New Holland câte 5 medalii; Krone şi Lemken – câte 4 medalii; Claas şi Grimme – câte 3 medalii; Fendt – 2 medalii; şi câte o medalie pentru: Agri Con, Agrotop, Arvato Systems, Bintec, EAAT, FH Osnabruck, Horsch, Inuma, Kamps de Wild, Keverneland, Lacos, Ludwig Bergmann, MSO Mebtechnik und Ortung, MUT AG, Rauch, Reichardt, Rigitrac, SGT Schonebeck, TeeJet, TU Dresden, Weidemann şi Zunhammer.
Meilenstein der Landtechnik
Proiectul „Pietre de hotar ale tehnicii agricole” (Meilenstein der Landtechnik), iniţat de DLV Deutscher Landwirtschaftsverlag pentru a marca aniversarea a 90 de ani de la apariţia revistei „Agrartechnik”, a cuprins o campanie coordonată, timp de douăsprezece luni (12 repere), de doisprezece producători din industria maşinilor agricole: Amazone, Case IH, Grimme, Fendt, Fliegl, Krone, Lemken, Massey Ferguson, New Holland, Pöttinger, Stihl şi Vicon.
Această campanie a culminat cu prezentarea acestor repere ale industriei constructoare de maşini agricole la Agritechnica 2011, în Hala 7, pe o suprafaţă totală de 2300 mp. Fiecare companie a avut la dispoziţie un stand în care au fost expuse, alăturat, reperul/conceptul de la care s-a pornit şi maşina/echipamentul actual, modern.
LISTA PREMIILOR „MAŞINA ANULUI 2012”
1. Tractoare de foarte mare putere: Claas Axion 900;
2 Tractoare de mare putere: Massey Ferguson 7600;
3. Tractor de putere medie, clasă superioară: Fendt Vario 700;
4. Tractoare de putere medie, clasă inferioară: John Deere 6R;
5. Tractoare compacte/speciale: Deutz-Fahr Agrofarm TTV;
6. Combine cereale : New Holland CR;
7. Combine pentru furaje: Claas Jaguar cu senzon NIR;
8. Combina pentru recoltat rădăcinoase/carofi/sfeclă: Grimme Varitron 470;
9. Prelucrarea furajelor: presa de balotat Ultima – Krone;
10. Semănători: Horsch Maestro;
11. Prelucrarea solului: Lemken Diamant 12;
12. Maşini pentru aplicarea de produse pentru protecţia plantelor: Damman TSD-System;
13. Premiul special: Platforma realizată de Agricultural Industry Electronics Foundation (AEF) pentru promovarea şi susţinerea introducerii standardului electronic pentru macanica agricolă.
Pentru premiul „Maşina anului 2012”, au fost nominalizate următoarele tractoare şi maşini agricole:
1. New Holland T8 şi Case IH Magnum CVX;
2. John Deere 7R;
3. Deutz+Fahr 7000;
4.Valtra seria N şi Deutz-Fahr 6000;
5. New Holland T5 şi Massey Ferguson 3600;
7. John Deere 7050 cu HarvestLab;
8. Ropa euro-Tiger V8-4;
9. John Deere 900 şi Krone Easy Cut B1000;
10. Vaderstad Tempo şi Kuhn Striger.