Plantele de cultură sunt atacate de un număr mare de boli, dar dintre acestea, mana rămâne cea mai devastatoare. Fungicidul Zetanil te ajută să combați eficient mana viței-de-vie, a tomatelor și cartofului.
Chiar și după un secol și jumătate de la apariția ei în Europa, mana creează mari probleme în plantații. În anii prielnici dezvoltării ei (umiditatea aerului ridicată, peste 90%, și temperatura 18-22°C) pagubele pot ajunge până la pierderea totală a producției.
Boala atacă toate părțile verzi ale plantei, cele mai importante pierderi înregistrându-se prin distrugerea frunzelor, a lăstarilor tineri, ciorchinilor, inflorescențelor, florilor și boabelor – la vița-de-vie; a frunzelor, tulpinilor și fructelor – la tomate și a foliajului și prin infectarea tuberculilor – la cartof.
Agresivitate crescută la cartof
În ultimul timp tot mai multe date susțin că, la cultura cartofului, ciuperca ce produce mana (Phytophtora infestans) a devenit mai agresivă. Are loc o scurtare a ciclului biologic, de la 4-6 zile la doar 3-4 zile, producând mai mulți spori decât înainte, ceea ce mărește șansa ca frecvența plantelor infectate să crească. De asemenea, virulența sporilor este mai mare.
Toate acestea au determinat creșterea numărului de tratamente contra manei, care în anumite situații pot ajunge până la 20 și la o cantitate mai mare de substanță activă la hectar. De asemenea, a dus la intensificarea eforturilor în găsirea și omologarea de noi substanțe active pentru controlul acestui patogen.
Un aliat în combaterea manei
Summit Agro România s-a alăturat acestui efort, punând la dispoziția fermierilor un produs eficient în combaterea manei: Zetanil – un fungicid cu acțiune preventivă și curativă, condiționat sub formă de granule dispersabile în apă (WG).
Produsul pătrunde foarte rapid în plantă (1-2 ore de la aplicare); are ca efect secundar combaterea Botrytis spp. și Alternaria spp., dar și un profil eco-toxicologic foarte bun.
Este rezistent la spălare (ploi și apă de irigații), sigur pentru mediu și utilizator.
Când și cum îl aplici pentru eficacitate maximă?
Este un produs dezvoltat și omologat pentru combaterea ciupercii care produce mana la culturile de:
- Viță-de-vie (Plasmopara viticola);
- Tomate (Phytophthora infestans);
- Cartof (Phytophthora infestans).
- La cultura de viță-de-vie poate fi utilizat începând cu fenofaza de 3-4 frunze adevărate, până la coacerea strugurilor.
Summit Agro recomandă folosirea începând cu fenofaza de scuturare completă a florilor, până la intrarea în pârgă a boabelor.
Doza omologată este de 0,40 kg/ha.
Se recomandă maximum două tratamente per perioadă de vegetație, păstrând un interval de 7-10 zile între tratamente.
- La cultura de tomate poate fi aplicat începând cu fenofaza de 3-4 frunze adevărate, până la coacerea fructelor. Recomandarea Summit Agro este de aplicare a tratamentului cu Zetanil începând cu fenofaza de formare a bobocilor florali, până la coacerea completă a fructelor.
Doza recomandată este de 0,40 kg/ha.
Ca și în cazul culturii de cartof, recomandăm maximum 2 tratamente per perioadă de vegetație, cu un interval de 7-10 zile între tratamente.
- La cultura cartofului poate fi aplicat pe toată perioada de vegetație, în funcție de condițiile climatice și presiunea de infecție, începând cu fenofaza de 3-4 frunze.
Doza omologată este de 0,45 kg/ha, având un efect secundar și asupra alternariozei cartofului (Alternaria solani).
Se pot efectua două tratamente cu acest produs, în alternanță cu alte fungicide de contact sau sistemice, păstrând un interval de 7-10 zile între tratamente.
Pentru mai multe detalii cu privire la fungicidul Zetanil, contactați cu încredere reprezentanții Summit Agro România sau scrieți-ne pe adresa de e-mail: office@sumi-agro.ro.

DOUĂ MODURI DE ACȚIUNE
Zetanil are în componența sa două substanțe active, cu două mecanisme de acțiune diferite și anume:
Cimoxanil 330 g/kg – substanță activă cu un mecanism de acțiune multisite, sistemic-locală, ce este foarte rapid absorbită de aparatul foliar și distribuită omogen în toată planta.
- Activitatea preventivă este dată de capacitatea cimoxanilului de a distruge sporii de mană, înainte de instalarea infecției.
- Activitatea curativă este dată de capacitatea substanței active de a bloca dezvoltarea miceliului în primele 2-3 zile de la instalare.
Cantitatea de cimoxanil aplicată este redusă (120-150 g/ha), având un impact minim pentru mediul înconjurător și probabilitate mică de apariție a formelor de rezistență.
Zoxamid 330 g/kg – substanță activă de contact, cu acțiune preventivă, caracterizată prin capacitatea de distrugere a sporilor de mană înainte ca boala să se instaleze în plantă. Are un mecanism de acțiune multisite:
- Inhibă formarea zoosporilor în sporange.
- Stopează alungirea tubului germinativ în primele cicluri de diviziune în nucleu, prevenind pătrunderea fungilor în celulele plantei.
un articol de
Echipa Summit Agro România
mai multe pe această temă