Vremea pentru următoarele 7 zile. Vor scăpa pomii de îngheț? În ce zone se anunță precipitații și unde se menține seceta? - Revista Ferma
4 minute de citit

Vremea pentru următoarele 7 zile. Vor scăpa pomii de îngheț? În ce zone se anunță precipitații și unde se menține seceta?

masurare cantitate de precipitatii in camp Vremea pentru următoarele 7 zile. Vor scăpa pomii de îngheț? În ce zone se anunță precipitații și unde se menține seceta?
credit foto @canva.com/Jevtic

Sub aspect termic, în următoarele 7 zile va predomina în general o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, în majoritatea zonelor de cultură.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 1…13°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, în aproape toate regiunile.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 3…18°C, la nivelul întregii ţări.

Temperatura minimă a aerului se va încadra între -2…8°C, în cea mai mare parte a regiunilor agricole, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni, unde vor fi condiții de producere a brumei.

Din punct de vedere pluviometric, se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului în aproape toată ţara, iar cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Izolat în nordul Moldovei și estul Transilvaniei se pot înregistra precipitații mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare). De asemenea, în zonele joase şi de luncă se va produce ceaţă, local asociată cu burniţă.

Pomicultori în ALERTĂ! Înghețurile târzii de primăvară pot duce la pierderea recoltei de fructe. Cum intervenim?

REZERVA DE UMIDITATE A SOLULUI

În cultura grâului de toamnă, rezerva de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite

satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crișana, Banat și Oltenia, în cea mai mare parte a Transilvaniei și a Dobrogei, local vestul, sudul și estul Munteniei, estul și centrul Moldovei.

Pe suprafețe agricole extinse din Moldova, local în nordul, centrul și estul Munteniei, sudul și estul

Transilvaniei, sud-vestul și centrul Dobrogei, conținutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată și puternică.

STAREA DE VEGETAȚIE A CULTURILOR AGRICOLE

Regimul termic favorabil din aer și sol va imprima ritmuri în general normale în desfăşurarea proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă în aproape toată ţara, exceptând zonele depresionare, unde acestea se vor desfășura lent, îndeosebi la începutul intervalului.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu), funcţie de data semănatului şi condiţiile pedoclimatice îşi vor definitiva răsărirea (100%), continuându-se totodată creşterea frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%), precum și începutul alungirii paiului (10-25%) în zonele de câmpie. Starea de vegetaţie a plantelor va fi bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe terenurile afectate de seceta pedologică.

Rapiţa va parcurge dezvoltarea rozetei de frunze (6-13 frunze), pe întreg teritoriul agricol al ţării.

La speciile de seminţoase se va semnala stadiul de repaus vegetativ în majoritatea plantaţiilor, iar la sâmburoase se va înregistra umflarea mugurilor de rod, înmugurirea şi izolat începutul înfloririi, îndeosebi la soiurile extratimpurii (cais).

În majoritatea plantaţiilor viticole se va continua starea de repaus biologic.

Pe ansamblu, lucrările agricole de sezon se vor efectua în condiţii relativ bune, exceptând zilele cu precipitaţii.

RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE

  1. Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor de orz, grâu şi rapiţă, precum şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
  2. Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;
  3. Continuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire);
  4. Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară;
  5. Pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor din prima urgenţă (mazăre, borceag, lucernă).

Sursă: ANM – Administrația Națională de Meteorologie

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →