3 minute de citit

Volatilitatea prețurilor în versiunea românească

Prețul grâului moale a scăzut în România, în iulie 2022, cu 6,5% față de luna iunie. Porumbul s-a ieftinit cu -7,2%. Carnea de pui, cu -1 %.
În schimb, orzul s-a scumpit cu 1,5%, carnea de vită cu 3,6%, iar carnea de porc cu 3,2%, după ce în iunie a cunoscut o scumpire cu 14,3% față de luna mai, cea mai mare creștere din Uniunea Europeană.

 

GRÂUL DIN UCRAINA A INFLUENŢAT PREŢUL DIN UE

De altfel, grâul moale s-a ieftinit în toate țările europene, cu excepția Greciei, unde s-a scumpit cu 6,1%. Importurile de grâu din Ucraina au influențat prețul grâului moale în spațiul comunitar. Cea mai mare scădere procentuală a fost înregistrată în Letonia: -23,1%.
Scăderi au fost consemnate și la celelalte cereale. De pildă, porumbul a scăzut în Portugalia cu -13,4%. De asemenea, la orz, scăderile au fost pe aproape toată linia, mai puțin în România, unde creșterea a fost de 1,5%, iar în Danemarca prețul a stagnat.

 

PROCENTE MAI MARI CA ÎN 2021

Comparat cu iulie 2021, prețul grâului moale în România a fost în iulie 2022 mai mare cu 84%, cel al porumbului cu 42,4%, al orzului cu 78,6%, al cărnii de vită cu 24,3%, al cărni de porc cu 18,4%, al cărnii de pui cu 36,2%.
Așadar, prețurile acestor produse agricole sunt mai mari cu zeci de procente decât cele de anul trecut. Ar fi fost minunat pentru producătorii agricoli dacă, între timp, nu s-ar fi scumpit și inputurile. De fapt, scumpirea inputurilor a angrenat şi scumpirea produselor agricole.

volatilitatea preturilor_b 

LEGUMELE SUNT MAI SCUMPE

În consecință, prețurile alimentelor au crescut drastic și pentru consumatorul final. Date statistice oficiale disponibile la nivelul lunii iulie, arată că, la nivelul Uniunii Europene, creșterea calculată pentru toate alimentele a fost de 9,8%, în iulie anul acesta față de iulie anul trecut.
Cea mai mare creștere a prețurilor a fost înregistrată în Estonia, 23, 2%. Cea mai mică, în Malta, 6,8%.
În România, scumpirea calculată a fost de 13%. Interesant de observat că pâinea și alte produse de panificație au înregistrat o scumpire de 23,9%.
Carnea s-a scumpit cu 13,2%, peștele și fructele de mare, cu 15,9%, laptele, brânza și ouăle, cu 16,3%, uleiul și grăsimile, cu 42,3%, fructele cu 5,3%, legumele cu 21,4%. Procentul de scumpire a legumelor a fost al doilea la nivelul UE, după cel din Lituania, 36%, în condițiile în care legumicultorii noștri primesc un ajutor de minimis de la bugetul de stat prin programul „Legume românești în spații protejate”.

 

CÂTĂ VITĂ EXPORTĂ ROMÂNIA?

După o serie ascendentă, exporturile de carne de vită din România au scăzut în volum. Chiar dacă prețul per carcasă a crescut, încasările totale sunt mai mici decât în primul semestru al anului trecut.
Cantitățile de carne de vită exportată de România pe piețele terțe (în afara Uniunii Europene) au fluctuat de la o lună la alta. Startul în ianuarie 2022 a fost mai slab decât în ianuarie 2021 (3.771 t vs 4.625 t).

Anul comercial iulie 2021 – iunie 2022 a fost unul excepțional pentru exporturile de cereale din România pe piețele terțe, atingându-se niveluri record. Ce a urmat? 

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →