Pentru a asigura un succes deplin în producţia de fructe a următorului an vegetativ vom recomanda începerea tratamentelor de la momentul terminării culesului de fructe din sezonul de recoltare (septembrie-octombrie-noiembrie). Astfel se obţine eliminarea reminiscenţelor de boli foliare şi larvele de insecte din anul vegetativ anterior, precum şi pregătirea plantaţiei pentru a intra în repausul vegetativ (maturizare de coardă), asigurând totodată şi rezistenţă la temperaturi negative.
Tratamente de toamnă
• Primul tratament ce se realizează imediat după culesul fructelor constă în îmbăierea până la umectare completă folosind insecto-fungicidul Polisulf Tip MIF, produs ce are caracter de polisulfură de calciu, utilizând o concentraţie de minim 5%, maxim 10% (5-10 L/100 litri soluţie). Soluţia cu concentraţie de 5% o utilizăm în pepiniere sau în plantaţii de până la 3 ani, urmând ca soluţia cu concentraţie de până la 10% să fie folosită în plantaţiile maturizate şi intrate pe rod. Tratamentul cu produsul fitosanitar Polisulf Tip MIF are rolul de diminuare până la eradicare a reminiscenţelor de făinare, monilioze, rapăn, putregai cenuşiu, San Jose, acarieni, păianjen (ouă şi larve). Totodată se diminuează bazinul de bacterii glasogene (Pseudomonas syringae şi Erwinia herbicola) ce se dezvoltă la nivelul ramurilor în pomicultură şi al corzii în viţa-de-vie. Aceste bacterii au efectul de cristalizare prematură a apei la temperaturi mai scăzute de -10oC, perioadă în care din cauza curenţilor de aer cu viteze mai mari de 30 km/h pot dubla efectul de îngheţ, ceea ce va influenţa negativ dezvoltarea ulterioară a plantei în perioada de vegetaţie ce urmează. Tratamentul cu Polisulf Tip MIF se realizează în perioada sfârşit de septembrie – octombrie – noiembrie, numai când temperaturile scad sub limita a 20oC pentru soluţia cu concentraţie de 5% şi sub 12-15oC pentru soluţia cu concentraţie de 10%.
• După o perioadă de 10-14 zile de la tratamentul cu Polisulf Tip MIF, vom efectua cel de-al doilea tratament de toamnă, ce constă în utilizarea unei soluţii denumită popular zeamă albastră, soluţie obţinută din amestecul produsului fungicid Zeamă Bordeleză Tip MIF (produs cupric ce conţine 20% Cupru metalic sub formă de Sulfat de Cupru neutralizat – pH 7), în proporţie de maxim 50%, cu RO îngrăşământ Sulfat de Cupru Tip MIF (conţine Cupru metalic 24,5-25% şi sulf solubil 10-12%- pH 3,5), în proporţie de maxim 50%, rezultând o soluţie cu o concentraţie de 21-22% Cupru metalic şi un pH de 5,2-5,5.
Concentraţia optimă a soluţiei de stropit pentru perioada de toamnă spre iarnă este de 3% din produsul cupric rezultat în urma amestecului, doza de utilizare fiind de 3 kg/100 litri soluţie. Tratamentul constă în îmbăierea pomilor sau a butucilor de vie până la umectare completă, efectul constând în eliminarea reminiscenţelor de mană, maturizarea corzii şi obţinerea rezistenţei biologice a plantelor la temperaturi de -10…-15oC.
Text şi foto: MIFALCHIM SRL
PROTECŢIA LA TEMPERATURI FOARTE SCĂZUTE
Pentru a proteja plantaţiile la temperaturi foarte scăzute, în tratamentul cupric se poate folosi produsul Soluţie Cuprică Antiîngheţ Tip MIF, în concentraţie de 5-10%. Soluţia este compatibilă cu produsele Zeamă Bordeleză Tip MIF, Sulfat de Cupru Tip MIF şi Polisulf Tip MIF. O concentraţie de 2% din produs asigură protecţie la -4…-5oC; 3% la -6…-7oC; 5% la -8…-9oC; 10% la -14…-15oC, performanţe care se adaugă la rezistenţa biologică a plantei.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 20/225 (ediţia 15-30 noiembrie 2018)