Viitorul agricol al UE - Revista Ferma
5 minute de citit

Viitorul agricol al UE

ciolos m Viitorul agricol al UE

Discuţiile s-au axat pe diversificarea şi inovarea în contextul reformei PAC iar conferinţa de presă susţinută de Dacian Cioloş s-a concentrat asupra principalelor provocări ale reformei Politicii Agricole Comune europene post 2013.

Diversificarea producţiei agricole şi competitivitatea în acest sector depinde şi de capacitatea exploataţiilor agricole de a-şi diversifica activităţile economice. Ferma vizitată, Ada Prod Com SRL (din Viişoara, judeţul Cluj, proprietar Ovidiu Onişor), este un exemplu de diversificare a activităţilor de producţie vegetală, creşterea animalelor, producţia de lapte.

Noua politică agricolă comună va susţine o mai bună integrare a rezultatelor cercetării în producţie, inovarea pentru creşterea impactului pozitiv pe care agricultura îl are asupra mediului şi creşterea competitivităţii agriculturii. Acest aspect a fost exemplificat prin vizitarea USAMV Cluj şi a Centrului de Cercetări pentru Biodiversitate.

 

Obiective prioritare pentru reforma PAC

Comisia se află acum într-o perioadă mai dificilă din punct de vedere al comunicării, deoarece pachetul legislativ va fi prezentat abia în toamnă şi, în lipsa acestuia, este greu de discutat despre detalii şi cifre concrete.

Comisarul Cioloş a dorit să atragă atenţia jurnaliştilor că, „deşi se vorbeşte foarte mult în presă şi poate că este normal, despre ca singurul element esenţial, vreau să facem în aşa fel încât să vedem toate componentele acestei reforme”.

În primul rând, preocuparea asigurarea de condiţii şi şanse egale pentru toţi fermierii, „în contextul diversităţii agriculturii europene, mai ales că este pentru prima dată când se face o reformă comună europeană, care nu se mai constituie în jurul unui model dominant al agriculturii din UE, ci o reformă care trebuie să ia în considerare şi fermele mari şi femele mici şi mijlocii, şi fermele din zona de munte şi cele din zona de câmpie, fermele din zona climatică mediteraneană şi fermele din zona de nord a Europei”, a mai spus Cioloş.

Trebuie oferită oportunitatea şi posibilitatea, pentru ca agricultura europeană să îşi dezvolte potenţialul de producţie, indiferent de tipul de agricultură. În acest context al diversităţii, un element esenţial este asigurarea competitivităţii agriculturii UE.

Conform declaraţiei comisarului, „această competitivitate trebuie asigurată din două puncte de vedere: o competitivitate pe termen lung, care să combine aspectele economice cu aspectele ecologice sau aspectele de piaţă cu aspectele de bună gestiune a resurselor naturale.

Pentru că nu putem să dezvoltăm şi să susţinem financiar o agricultură care vizează doar competitivitatea economică şi de piaţă şi care nu ţine cont de faptul că lucrează cu resurse naturale epuizabile. Dar nici nu putem să alimentăm ideea că agricultura UE este doar o mare grădină, un mare parc care trebuie să întreţină peisaje, pentru că agricultura UE trebuie în primul rând să producă.

Trebuie să combinăm într-un mod pozitiv, constructiv şi eficient această idee de eco-competitivitate”. Altfel spus, competitivitate economică şi ecologică. Iar elementele care vin din inovare, cercetare şi dezvoltare trebuie transferate cât mai mult în practica agricolă.

 

Stimularea asocierii

Întrebările jurnaliştilor străini s-au referit inevitabil la modul şi cuantumul de ajutorare specific diferitelor regiuni din care aceştia veneau. Din păcate, încă nu sunt disponibile cifre cu privire la nivelul viitor al subvenţiilor. Abia după publicarea bugetului alocat agriculturii UE se vor putea face primele estimări.

În Consiliul de Miniştri al UE, există o susţinere de principiu privind reforma PAC. Există desigur şi întrebări privind modul în care vor fi atinse obiectivele propuse. Comisarul Cioloş este optimist şi crede că trebuie dat un semnal clar că, puţinii bani pe care Comisia îi are la dispoziţie, vor fi folosiţi judicios, în folosul contribuabililor şi al fermierilor.

Agricultorii trebuie încurajaţi să se organizeze mai bine şi să reuşească astfel să se ajute singuri, atât prin mecanisme de piaţă, de gestiune a volatilităţii veniturilor sau a preţurilor, cât şi prin mecanisme care să dea posibilitatea obţinerii de produse de calitate şi producţie performante.

Aceasta în condiţiile în care există acum preocuparea pentru o mai bună aprovizionare cu produse proaspete a magazinelor mici, a pieţelor locale, ceea ce presupune stimularea producţiei agricole din jurul oraşelor.

În ceea ce priveşte politica agricolă a ţării noastre, Comisarul a spus că „este important ca, în primul rând, România să ştie ce vrea”.

O selecţie a celor mai importante momente ale conferinţei de presă susţinută de Comisarul Dacian Cioloş la Cluj poate fi urmărită în secţiunea video a portalului www.agroinfo.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →