După cum rezultă din analiza publicată recent de Asociaţia Industriei Europene pentru Maşini Agricole (CEMA), în principiu, numărul „tractoarelor” noi achiziţionate în cursul anului 2020 a fost de aproximativ 189.242 unităţi, conform datelor procesate în urma raportărilor naţionale. Această estimare este evident una relativă, în condiţiile în care în unele state, printre care şi România, nu există statistici oficiale cât de cât credibile care să contabilizeze informaţii cu privire la vânzările de tractoare. Dacă ne referim totuşi la prognoza CEMA, din totalul înmatriculărilor noi, 49.338 vehicule aveau până în 50 CP (inclusiv), iar 139.904 erau peste această capacitate. CEMA consideră însă că doar 149.667 dintre aceste vehicule sunt tractoare agricole, restul fiind quad-uri, manipulatoare telescopice sau alte echipamente.
Performanţe acceptabile
Înmatriculările tractoarelor agricole pentru întregul an 2020 au scăzut cu aproximativ 3% în comparaţie cu 2019, un rezultat care ar indica în general o stabilitate relativă comparativ cu anii precedenţi. Dar pandemia Covid-19 a avut un impact foarte semnificativ, cu o scădere a înregistrărilor de aproape 20% în al doilea trimestru al anului 2020 faţă de T2 2019, într-o perioadă în care în mod tradiţional ar trebui să fie de vârf. Munca agricolă sezonieră nu a putut aştepta, iar industria şi-a demonstrat rezilienţa în trimestrele trei (+7,5% faţă de 2019) şi al patrulea (+4% faţă de 2019) pentru a ajunge în cele din urmă la un nivel acceptabil. Această performanţă, în pofida constrângerilor de producţie şi distribuţie generate de criza pandemică, precum şi provocările masive apărute pe lanţul de aprovizionare, a fost posibilă în special datorită deciziei Uniunii Europene de a amâna termenele limită pentru maşinile care utilizează motoare de tranziţie sub 56 kW şi peste 129 kW.
Provocări specifice
Toate categoriile de putere au fost puternic afectate de Covid-19 în al doilea trimestru al anului 2020, unele dintre ele până la o scădere dramatică de 30% faţă de 2019. Au existat totuşi anumite segmente care au recuperat parţial până la finalul anului. Spre exemplu, în banda de putere cuprinsă între 56 şi 129 kW – care reprezintă până la 60% din numărul de înmatriculări ale tractoarelor agricole din Europa – s-a ajuns la finalul lui 2020 la o scădere de numai 8% faţă de anul precedent. Pe măsură ce constrângerile legate de pandemie şi provocările lanţului de aprovizionare au continuat, industria a reînnoit solicitarea către autorităţile de reglementare europene de a amâna, de asemenea, termenele limită pentru maşinile care utilizează motoare de tranziţie în gama de 56-129 kW. Cele mai mari două pieţe de tractoare agricole din Europa au rămas Germania şi Franţa, cu peste 32.000 şi, respectiv, 28.000 de unităţi comercializate, ceea ce reprezintă o cotă de aproape 40% din totalul vânzărilor de tractoare la nivel continental.
Care sunt aşteptările din acest an!
În ceea ce priveşte vânzările din 2021, estimările CEMA vorbesc de o creştere de 25% în primele şase luni comparativ cu perioada similară din 2020. Astfel, numărul „tractoarelor” comercializate în Europa în intervalul ianuarie-iunie anul acesta ar fi de aproximativ 115.146 unităţi. Din totalul acestora, 32.353 vehicule aveau 37 kW (50 CP) şi mai puţin, iar 82.793 erau peste această valoare. CEMA consideră însă că numai 89.060 sunt practic tractoare agricole, restul fiind quad-uri, manipulatoare telescopice sau alte echipamente. Aceste cifre confirmă niveluri ridicate ale cererii, deoarece fermierii, contractanţii şi toţi ceilalţi actori ai lanţului agroalimentar european au depus eforturi mari pentru a asigura accesul la alimente sigure şi hrănitoare în perioadele de pandemie.
Perspective şi…
Organismul umbrelă care reprezintă interesele producătorilor europeni de maşini şi echipamente agricole observă că indicele general al climatului de afaceri pentru acest sector s-a îmbunătăţit uşor anul acesta. Conform celui mai recent barometru CEMA, apogeul investiţiilor în acest sector pare să fi fost atins în lunile mai şi iunie (cu cele mai ridicate niveluri din 2008). În septembrie, indicele a scăzut uşor pentru a treia lună consecutivă rămâmând totuşi la un nivel destul de ridicat (la 63 de puncte, pe o scară de la -100 la +100).
…incertitudini
Continuă incertitudinile cu privire la măsura în care comenzile pot fi onorate pe fondul creşterilor extreme ale preţurilor şi al piedicilor venite din partea furnizorilor (criza semiconductorilor a afectat şi acest sector). Între timp, 40% dintre companii sunt ameninţate cu întreruperea temporară a activităţii până la finalul anului, din cauza lipsei anumitor componente. Chiar şi în acest context, reprezentanţii industriei europene rămân încrezători că vor încheia anul într-o manieră pozitivă.
„Decizia Uniunii Europene de a amâna termenele limită pentru maşinile care utilizează motoare de tranziţie în gama 56-129 kW s-a dovedit esenţială pentru a ajuta industria.” – Robotul FERMY, Specialist Agri 4.0
un articol de
LIVIU GORDEA