Evaziunea din morărit-panificaţie pleacă din sfera comerţului. Potrivit spuselor liderului Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase, Aurel Popescu, „reţeta de succes” ar fi următoarea: comercianţii cer brutăriilor pâine fără acte; brutarii solicită morarilor făină fără documente legale, iar, la rândul lor, morarii pretind producătorilor de cereale – de regulă, persoane fizice sau mici producători – achiziţii de grâu „la negru”.
„În morărit-panificaţie, evaziunea fiscală creşte, cum creşte pâinea când îi pui drojie!
Aurel Popescu, preşedinte ROMPAN
Şi uite aşa, „mai bine de 60 la sută din pâinea produsă şi comercializată în România este fără acte! Valoarea evaziunii fiscale este în jur de un miliard de euro pe an”, a apreciat Aurel Popescu.
Politică la dumicat
În opinia şefului ROMPAN, două ar fi măsurile care trebuie luate de către autorităţi pentru a stopa fenomenul evazionist. Prima se referă la reducerea taxei pe valoarea adăugată la pâine şi la produsele de panificaţie – şi atunci nu se mai poate fura! A doua măsură priveşte eficientizarea acţiunilor de verificare şi sancţionarea drastică a celor ce se fac vinovaţi. A venit timpul ca organele de control – Garda Financiară, ANAF, Poliţie, ANPC – să-şi facă datoria pe deplin.
În structurile instituţiilor descentralizate cu atribuţii de control sunt destui angajaţi pe criterii clientelare, care fac politica partidului până şi la … dumicatul de pâine! „Sigur sunt interese de partid, altfel nu se explică de ce trenează această situaţie şi se dezvoltă nestingherit fenomenul evaziunii fiscale!”, a opinat Aurel Popescu.
La galantar, clientul ca pradă!
Se ştie că românul are un comportament consumist atipic; mănâncă multă pâine. Până de curând, a tot fost înşelat la gramaj. Pâinea era la tejghea, mare, umflată, arătoasă – potrivit zicalei: „pe din-afară frumoasă şi înăuntru găunoasă” – dar cam puţinică şi uşurică la trup! ANPC a reglementat „cântarul” printr-un ordin, stabilind ca pâinea să aibă greutatea minimă de 300 g, iar specialităţile de panificaţie să nu depăşească 150 g.
Cumpărătorul este păcălit, acum, la pâinea colorată. Spre exemplu, brutarii fac pâinea neagră din făină albă la care adaugă coloranţi! Pentru unii producători, respectarea reţetelor de fabricaţie pare a fi o chestiune facultativă, nu o obligaţie profesională şi legală.
La standarde neactualizate
„În ceea ce priveşte aşa numiţii coloranţi, există un proiect normativ, „Legea pâinii”, iniţiat de noi, care zace la dospit, undeva, în Camera Deputaţilor. Am cerut în mod clar respectarea anumitor standarde, unele sunt neactualizate încă din 1990. Ar trebui respectate reţetele de fabricaţie; pâinea neagră trebuie să fie făcută din făină neagră; pâinea graham din făină tip graham… Comerciantul, dacă nu respectă standardele, poate risca închiderea magazinului”, a precizat liderul ROMPAN.
Pe viitor, Aurel Popescu crede că va fi… vai de cozonacul nostru! „Numai anul acesta s-au închis peste 500 de unităţi din morărit – panificaţie, iar în anul care bate la uşă se va dubla numărul celor care vor intra în faliment”.