VACA, pe post de ȚAP ISPĂȘITOR pentru industriile poluatoare! ”VACA NU E CĂRBUNE!” - Revista Ferma
4 minute de citit

VACA, pe post de ȚAP ISPĂȘITOR pentru industriile poluatoare! ”VACA NU E CĂRBUNE!”

vaca nu e carbune VACA, pe post de ȚAP ISPĂȘITOR pentru industriile poluatoare! ”VACA NU E CĂRBUNE!”
Credit foto: @canva.com/sergiimostovyi

”VACA NU E CĂRBUNE” – acest titlu mi-a atras recent atenția și chiar am avut o discuție aplicată cu autorului articolului, Cosmin Daniel Ion, cel care administrează Agrimanet și vă oferă soluții practice și consultanță pentru înființarea și întreținerea pajiștilor. Adică un tip care chiar știe ce vorbește în materie de vacă și de iarbă, pe cifre și date culese de pe teren, nu din birou și pe care mi-a permis să le preiau în acest articol.

VACA, GAZUL ȘI MEDIUL

Este evident că agricultura, implicit și zootehnia se îndreaptă, din ce în ce mai mult, spre o perioadă nouă, cu restricții mai multe, cu norme din ce în ce mai ”verzi”, toate menite să asigure, zice-se, durabilitatea afacerii în acord cu mediul.

Multe dintre noile reguli, am putea spune chiar măsuri de bun simț, vizează reducerea consumului de energie, introducerea în ferme a tehnologiilor moderne și nepoluante, îmbunătățirea sănătății și bunăstării animalelor. Toate acestea pot asigura eficiența economică, prin reducerea costurilor de exploatare, dar și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES).

Ca majoritatea lucrurilor din viață, sustenabilitatea fermei de lapte înseamnă atingerea unui echilibru între viabilitatea economică, respectul față de mediu și responsabilitatea socială, față de comunitatea în care îți desfășori activitatea.

Până aici, pot fi toate bune. Dar din acest punct și până la înverșunarea dusă la extreme de a scoate VACA drept responsabil principal cu poluarea și de a-i pune la zid pe fermieri, e cale lungă și bătută de interese!

”Industriile poluatoare creează perdele de fum și dau vina pe săraca vacă pentru a distrage atenția de la treburile lor murdare. Faptul că organizațiile publice, mass-media și așa-zișii ecologiști sunt conduși de industriile poluatoare pentru a răspândi dezinformările lor sălbatice este doar o nebunie”, spune Cosmin Daniel Ion într-o postare pe Facebook.

DE CE ”VACA NU E CĂRBUNE”! PĂȘUNATUL RAȚIONAL ESTE ESENȚIAL!

Specialistul de la Agrimanet explică: ”Spre deosebire de combustibilii fosili, o vacă face parte dintr-un ciclu care nu doar emite gaze cu efect de seră, ci și le sechestrează. Pășunatul bine gestionat menține sănătatea ecosistemelor de pajiști, iar în zonele împădurite poate reduce riscul de incendii forestiere.

Plantele captează carbonul, iar leguminoasele, cum ar fi trifoiul, nu captează doar carbonul, ci fixează și azotul, reducând nevoia de utilizare a îngrășămintelor. De asemenea, vitele transformă furajele de pe terenuri care nu pot produce alte culturi în hrană de calitate pentru cei care apreciază o bucată bună de carne de vită”.

EMISIILE DE GES: ZOOTEHNIA RĂSPUNDE PENTRU 12%. CE FACEM CU RESTUL DE 88%?!

”La nivel global, creșterea animalelor este responsabilă pentru 12% din emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de activitatea umană, potrivit unei noi cercetări FAO. Odată cu creșterea populației consumul de proteine ​​animale va crește cu aproximativ 21% între 2020 și 2050.

Potrivit FAO, renunțarea la carne ar avea efecte foarte limitate, mai ales în țările bogate. Prin urmare, apelurile unor grupuri de a elimina carnea din dietă nu sunt justificate și nu ar trebui tratate ca un argument în lupta pentru salvarea climei.

Creșterea vitelor este responsabilă pentru majoritatea emisiilor de gaze cu efect de seră din întreaga producție animală. Asta înseamnă până la 7,44%. Majoritatea emisiilor, aproximativ 60%, adică 4,64%, provin din digestia și excreția animalelor. Restul de 40 la sută sunt emisii indirecte.

Vaca de carne este responsabilă pentru 2,99%, iar cea de lapte pentru 1,47% din emisiile de gaze cu efect de seră”, explică agrimanet.ro. Articolul îl găsiți AICI.

ÎNVERZIREA CU ORICE PREȚ?

”Producția globală de alimente este responsabilă pentru o treime din toate gazele de seră emise de activitatea umană, creșterea animalelor pentru carne provocând de două ori mai multă poluare față de producerea de alimente pe bază de plante” – aceasta era concluzia studiului care a stârnit panică pe planetă. ”RECUPERAREA VERDE a planetei” a creat panică în rândul mâncătorilor de carne: ”mai pot consuma carne dacă îmi pasă de mediu?”.

Nu știm câți dintre cei îngrijorați au devenit vegetarieni, cert este că ”înverzirea cu orice preț” face deja victime!

Fermierilor olandezi li se oferă bani să renunțe la ferme. Și asta nu e opțional. Subvențiile vor fi din ce în ce mai condiționate de măsuri care vizează exclusiv reducerea gazelor cu efect de seră. Poate că în final vor obține și asta, ținând cont de faptul că efectivele scad drastic la nivel european.

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →