„Guvernanții ar trebui să se gândească în primul rând că siguranța noastră națională depinde de agricultură şi de programele de sprijn pentru fermierii români. Nu există o societate bogată cu oameni săraci” – MIHAIL AVRĂMIŢĂ, Fermier din jud. Ialomiţa
În ciuda dificultăților din 2020, anul acesta fermierii au reluat munca mai îndârjiţi şi motivaţi. La fel a procedat și Mihail Avrămiţă, din Andrăşeşti, jud. Ialomiţa. De profesie economist, după ce a lucrat într-un alt domeniu şi a mai avut o fermă, în 2005 a pornit aventura cu agricultura muncind pe tractor. „Am fost motivat şi am vrut să fac ceva. Și atunci, ușor, ușor, am luat-o de la zero şi am ajuns la ora actuală la 320 de hectare. Nu e rău, ne descurcăm, chiar dacă anul trecut floarea soarelui a fost singura cultură de la care am recoltat ceva”, spune Mihail Avrămiţă. Din totalul suprafeţei lucrate, circa jumătate este ocupată cu grâu şi rapiţă, iar restul cu porumb, floarea soarelui şi câteva hectare cu lucernă. Culturile de toamnă arată foarte bine şi sunt speranţe pentru o recoltă bună. „Anul acestasituația e mult mai bună. În plus, ne ajută şi prețurile. La porumb și floarea soarelui suntem încă mai reținuți…”, îmi mărturisește fermierul.
Investiții din bani proprii
În fermă lucrează împreună cu patru mecanizatori, iar soția îl ajută la contabilitate. Dotarea tehnică şi investiţiile au fost făcute aproape în totalitate prin resurse proprii. „Am investit enorm şi cu eforturi susţinute. Am avut un singur proiect în 2008 cu finanţare din fonduri europene 55%, apoi am mai încercat, însă proiectele au fost eligibile, dar fără finanțare. În 2018 am făcut o investiție de circa 200 de mii de euro din resurse proprii, în leasing. Anul trecut ne-a fost foarte greu, am făcut rescadenţări. Finanțatorii ne-au înțeles, însă statul, care s-a lăudat un an de zile că ia măsuri, n-a făcut nimic”, afirmă nemulțumit Mihail Avrămiţă.
”Cel mai bine este să ai utilajele tale”
Alături de tractoarele mai noi, fermierul păstrează cele patru tractoare U650 mai vechi pentru transport, pentru că „se repară ușor și ieftin şi sunt foarte bune, chiar dacă par învechite. Fermierii mai mari poate râd că folosim încă utilajele românești. Este şi o chestie sentimentală, pentru că unul dintre tractoare l-am cumpărat personal de la fabrica din Braşov. Îmi place să muncesc cot la cot cu băieții. Cel mai bine este să ai utilajele tale, să îți faci lucrările la timp și de calitate; de aici vine şi profitul”, este convins fermierul.
Două discuri bune
Agricultorul a căutat să-şi „modeleze” gama de maşini pentru prelucrarea solului după suprafaţa lucrată şi puterea tractoarelor (cele noi, de 165 CP). Pentru aceasta, a achiziţionat de la Strong Machinery un disc Antares 3×4, în 2018 şi în 2019 discul Pallada 4000, ambele produse de compania ucraineană Elvorti. Discul Antares, cu o lăţime de 3 m şi 4 secţii de talere, este ideal pentru pregătirea terenului în mirişte, după porumb şi floarea soarelui: „intră bine în sol şi mărunţeşte terenul din prima, rar este nevoie de o a doua trecere, după care putem să semănăm în discuitură. Nu sunt adeptul sistemului no-till, dar vara, pentru culturile de toamnă nici nu prea mai poţi să faci arătură adâncă, iar după arat se pierde apa rapid. Aşa am ajuns să arăm o dată la 2-3 ani”, arată Mihail Avrămiţă.
Utilaje robuste din materiale rezistente
Pentru o lucrare mai mult sau mai puţin agresivă, secţiile de discuri ale echipamentului sunt reglabile. Pe lângă cadrul robust şi construcţia solidă, fiecare disc are un suport/braţ individual din fier plin şi butuc cu gresare. „Constructorul ucrainean păstrează stilul de a face utilaje robuste, cu materiale de calitate, păstrând totuşi un preţ competitiv. Discurile le-am ales în funcţie de tractoarele mele. Pallada (4 m) este rabatabil şi are un bun reglaj al adâncimii. Şi acum, după 3-4 ani de lucru, se prezintă în stare perfectă de funcţionare. Facem întreţinerea curentă şi nu prea avem cum să le stricăm, doar dacă am da cu ele în nişte pietroaie mari. Ne facem treaba cu ele”, este mulțumit fermierul ialomițean.
Încrederea e baza afacerilor
În concurenţa acerbă din zilele noastre, multe companii ar face orice pentru atragerea clienţilor. Tocmai de aceea, în multe dintre tranzacţiile sale, Mihail Avrămiţă se bazează pe încrederea dobândită în timp, iar cu grupul de firme din care face parte şi Strong Machinery fermierul are o îndelungată colaborare: „Sunt fermieri mari care își cumpără echipamente pentru brand, pentru că este o concurență între ei. Eu cred că importanţi sunt oamenii cu care lucrezi, iar Strong Machinery şi angajaţii săi muncesc serios şi fac un lucru bun pe piață. La fel de important este şi terenul, să avem ce lucra”.
Soluții complete pentru ferme
Strong Machinery a fost înfiinţată în 2018 şi este divizia pentru utilaje agricole a NPK SOIL SRL, societate care activează în numeroase domenii conexe cu agricultura. „Ne dorim săavem o colaborare bună cu toţi fermierii din regiune, atât pentru utilaje, cât şi pentru pesticide şi îngrăşăminte foliare. Oferim soluții pentru toate necesitățile fermelor. Reprezentăm mari producători din Ucraina, Turcia şi Polonia precum: Elvorti, Golta, Orehovselmash, Caselli, Unlu, Selvi şi Expom. Am investit în echipa de vânzări şi de service şi dispunem de un stoc consistent şi constant de piese de schimb pentru mărcile de utilaje reprezentate şi nu numai”, ne-a declarat Denis Berzan, director comercial Strong Machinery.
FOTO: De la stânga la dreapta: Denis Berzan, Mihail Avrămiţă şi George Voloacă (reprezentant vânzări Strong Machinery)
Elvorti – cel mai mare producător de utilaje agricole din Ucraina – produce utilaje pentru prelucrarea solului, grape cu discuri, semănători de prăşitoare şi de păioase, combinatoare, cultivatoare, precum și maşini de erbicidat şi încărcătoare frontale pentru tractoarele Belarus.
STRONG MACHINERY – www.strongmachinery.ro