Fermierul sătmărean Lucian Bobuţ ne spune cât de important este pentru o fermă zootehnică să aibă utilaje agricole performante şi care sunt utilajele indispensabile într-o fermă de creştere a vacilor de carne!
”Cu cât lucrezi mai mecanizat în fermă, cu atât ai nevoie de mai puţină forţă de muncă, ceea ce astăzi este tot mai greu de găsit. Dacă îţi produci singur furajele pentru ferma zootehnică, ai nevoie de toată gama de utilaje agricole. Dacă însă cumperi furajele, aşa cum procedează alţi fermieri, atunci ai nevoie obligatoriu doar de încărcător şi de remorcă tehnologică, utilajele pe care le-am luat de la Tehnodiesel”, spune Lucian Bobuţ, administratorul fermei Vert Energy Assist, din Oraşu Nou, judeţul Satu Mare.
A ÎNLOCUIT OILE CU VACI DE CARNE
Tatăl său, Vasile Bobuţ, a crescut peste o mie de oi până în 2019, când a trebuit să renunţe la ele pentru că nu mai găsea oameni care să lucreze în fermă.
Atunci, Lucian Bobuţ s-a reorientat spre creşterea vacilor de carne. A ales Angus pentru că este o rasă care valorifică mai bine chiar şi păşunile de calitate mai slabă.
Acum are 180 de vaci mame Angus plus tineret şi 300 de hectare de păşune concesionate de la primărie, plus 100 de hectare de teren arabil. În fermă sunt trei angajaţi care lucrează pe utilaje la producerea furajelor şi la animale, precum şi medicul veterinar, iar ocazional lucrează în fermă şi el şi tatăl său.

Ferma Vert Energy Assist este certificată ecologic din 2019 pentru producţia vegetală şi din 2021 pentru creşterea animalelor.
DOUĂ PROIECTE CU FONDURI EUROPENE
În 2021, Lucian Bobuţ a depus un proiect cu fonduri europene nerambursabile pentru achiziţia de utilaje agricole pentru tineri fermieri. De 500.000 de euro a reuşit să cumpere o serie de utilaje pe care le consideră indispensabile pentru o fermă zootehnică.
Al doilea proiect cu fonduri europene, din 2022, pentru investiţii în zootehnie, producţie primară, condiţionare şi marketing are o valoare de 1,5 milioane de euro şi include construirea unui grajd pentru îngrăşarea a 200 capete de taurine de carne, a unei platforme pentru siloz, FNC, fânar, adăpost utilaje.
”CU ÎNCĂRCĂTORUL TELESCOPIC WEIDEMANN ÎNLOCUIM DOI OAMENI DIN FERMĂ”
”Încărcătorul trebuie să fie obligatoriu telescopic, ca să poţi ridica la înălţime cu el”, susţine Lucian Bobuţ.
În 2021, când căuta utilaje pentru ferma sa, a aflat de Tehnodiesel din Revista Ferma şi a achiziţionat de la firmă două încărcătoare telescopice: Weidemann 4080 T şi Weidemann 1160.
Cu încărcătorul Weidemann 4080 T lucrează din ianuarie 2023 la curăţenie în grajd, încărcat furajele în remorca tehnologică, încărcat baloţi.
”Cu încărcătorul Weidemann 1160 înlocuim doi oameni din fermă. Are, de asemenea, cupă de cereale, furcă de baloţi şi lamă pentru împins furaje, îl putem folosi şi la curăţat zăpada”, mai spune fermierul.

ÎNCĂRCĂTOARELE WEIDEMANN: ERGONOMICE, CONFORTABILE, PRODUCTIVITATE MARE
”Încărcătoarele Weidemann sunt foarte ergonomice şi foarte confortabile. Şi, cel mai important, ne ajută extem de mult la scosul gunoiului din grajd, unde pierdeam foarte mult timp. Scoatem gunoiul o dată pe lună. Cu încărcătorul vechi pe care îl aveam reuşeam să scoatem gunoiul în două zile şi jumătate, iar cu încărcătorul Weidemann 4080 T nici nu avem treabă o zi întreagă. Productivitatea este foarte importantă şi faptul că chiar şi modelul mai mare Weidemann 4080 T se mişcă uşor, pentru că este articulat. În grajdul nou probabil o să scoatem gunoiul zilnic şi acolo o să folosim încărcătorul Weidemann 1160, modelul mai mic”, explică Lucian Bobuţ.
REMORCA TEHNOLOGICĂ KONGSKILDE: FURAJARE ÎN 30 DE MINUTE
Tot de la Tehnodiesel, Lucian Bobuţ a achiziţionat şi o remorcă tehnologică Kongskilde WM 14. ”Duceam silozul în grajd cu cupa de la încărcător şi îl împrăştiam manual. După ce se termina silozul, duceam balotul de fân care era împrăştiat tot manual. Dura cel puţin două ore furajarea vacilor. Acum, furajarea durează maximum 30 de minute cu tot cu încărcat şi amestecat în remorcă şi consumul de furaj e mai mic cu 20%, pentru că furajul e tocat şi e mai consistent”, spune fermierul sătmărean.
Remorca tehnologică Kongskilde are capacitatea de 14 metri cubi, astfel că o singură trecere asigură o masă pentru 160 de vaci.
TEHNODIESEL A LIVRAT RAPID UTILAJELE
”Când am depus proiectul pentru achiziţia de utilaje, am avut trei oferte de la trei firme diferite. Cu Tehnodiesel a mers cel mai bine. Termenul de livrare a fost foarte mic, am semnat contractul cu AFIR în noiembrie 2022 şi ne-au livrat încărcătoarele Weidemann şi remorca tehnologică în decembrie 2022 şi ianuarie 2023. În maxim trei luni am avut în fermă toate utilajele de la ei.
Şi din punct de vedere al dosarului de plată cei de la Tehnodiesel au fost cel mai bine organizaţi”, spune, mulţumit, Lucian Bobuţ.
Acesta adaugă că ”singura problemă a fost că utilajele s-au scumpit cu 20-30 la sută de când am scris proiectul până am semnat contractul şi pentru unele utilaje pe care le-am achiziţionat prin proiect pentru producerea furajelor a trebuit să ne reorientăm ca să ne încadrăm în bani”.
DATE DE CONTACT
DN 6, KM 10, Jud. Timiş RO307041
Dudeştii Noi, România
T: +40 (0) 256 378003;