USV Iași inspectează câmpurile cu drona - Revista Ferma
4 minute de citit

USV Iași inspectează câmpurile cu drona

Drona USV Iasi_b

Drona Parrot Bluegrass, gata de zbor

Cadrele didactice și studenții vor face cercetări în cadrul parteneriatelor pe care instituția le are cu fermieri importanți din zonă, cu ajutorul unei drone agricole speciale, de ultimă generație.

Alexandru Tudoran, doctorand cercetător în cadrul USV Iași a precizat faptul că drona a fost achiziționată printr-un proiect de cercetare care are în vedere studierea influențelor amendamentelor calcaroase asupra culturilor agricole și este model Parrot, Bluegrass, deținând o serie de caracteristici tehnice cu ajutorul cărora pot fi analizate cu exactitate anumite elemente definitorii pentru parcelele analizate, cum ar fi indicele de vegetație cu diferență normalizată (MDVI), fazele de vegetație, detectarea plantelor aflate sub stres, gradul de îmburuienarea a unor zone din parcelă, identificarea dăunătorilor care au afectat parcela de teren survolată.

USV Iasi inspecteaza campurile cu drona 1_b

Totodată, cu ajutorul camerelor multispectrale sunt determinate și evidențiate, prin intermediul culorilor și diferitelor nuanțe, gradele de afectare ale parcelelor agricole analizate de către dronă. Colectarea şi înregistrarea imaginilor se realizează de către şase camere, respectiv o cameră RGB (red, green, blue) şi alte cinci camere multispectrale cu senzori de bandă îngustă (albastru, verde, roşu, red edge şi near infrared), care pot capta atât lumina vizibilă, cât şi pe cea invizibilă. În partea superioară a dronei este situat un senzor pentru radiaţiile solare, care captează lumina soarelui şi care asigură acurateţea datelor pe timpul misiunilor desfăşurate în diferite momente ale zilei. „În această perioadă, de exemplu, în cadrul unui proiect de cercetare pe care îl avem cu un fermier din județul Vaslui, desfășurăm acțiuni de cercetare în care vom analiza influența amendamentelor calcaroase asupra diferitelor sole agricole pe care le deține acel fermier. Prin comparație vom analiza înainte de aplicarea amendamentelor calcaroase situația și toate elementele agrochimice pe care le deține acel sol, ulterior vom preleva diferite probe de sol din parcelele analizate și vom putea determina dacă au avut o influență benefică asupra solului”, a detaliat ing. drd. Alexandru Tudoran, specialist cercetător al USV Iași.

USV Iasi inspecteaza campurile cu drona 4_b

Aceste tipuri de proiecte de cercetare au ca scop transferul de cunoștințe între mediul academic, institutele de cercetare și mediul de agribusiness, în mod deosebit fermierii din regiune. Un câștig deosebit al fermierilor este acela că pot beneficia de informații extrem de precise asupra evoluției culturilor, în urma monitorizării cu dronele agricole de ultimă generație a dezvoltării plantelor în anumite etape cheie. Toate aceste informații reprezintă exprimări precise cu privire la problemele apărute în perioada de vegetație și la randamentul de etapă al culturii, prin intervențiile rapide și precise ale fermierilor putând fi reduse semnificativ și chiar eliminate pierderile ce ar putea fi determinate de respectivi factori de influență.

Dronele agricole pot fi utilizate în diferite tipuri de aplicații, oferind nenumărate oportunități pentru îmbunătățirea managementului culturii și, chiar, pentru oferirea de consultanță în privința stabilirii structurii de culturi și a amplasamentelor acestora în cadrul fermei agricole. ”Se pot face recomandări în privința amplasării sau nu a anumitor culturi pe parcela survolată de drona agricolă, pe baza comparației datelor obținute de către specialiștii care efectuează cartarea agro-chimică ale solului, cu imaginile prelevate de dronă. Deținând acele camere multispectrale, vor fi analizate nuanțele relevate în urma survolării parcelei, respectivele nuanțe corespunzând  anumitor caracteristici de sol. Știind cerințele față de climă și sol ale fiecărei plante și analizând datele obținute în urma cartării și a survolării cu drona agricolă, va putea fi luată o decizie extrem de precisă și de argumentată. Apropos de principiile înterpretării imaginilor și de precizia informațiilor, să luăm exemplul indicelui de vegetație cu diferență normalizată MDVI și să observăm faptul că frunzele reflectă lumina într-un spectru infraroșu. Când plantele sunt stresate, acestea reflectă mai puțină lumină în spectrul infraroșu și aceeași cantitate lumină în spectrul vizibil. Analizând cele două spectre de lumină, pot fi determinate diferențele dintre o cultură sănătoasă și o cultură afectată de anumiți factori de stres, cum ar fi lipsa apei, carențe de elemente chimice din sol, boli sau dăunători”, preciza Alexandru Tudoran.

USV Iasi inspecteaza campurile cu drona 2_b

Facultatea de Agricultură din cadrul USV Iași are în plan achiziționarea şi a unei alte drone pentru efectuarea tratamentelor împotriva bolilor, pentru combaterea dăunătorilor și pentru administrarea îngrășămintelor microgranulate.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →