În standul Tehnosad (TESA) de la Agraria 2023 s-au aflat maşini şi echipamente de la cei mai importanţi producători – furnizori ai companiei: Maschio Gaspardo, Bargam, Moro Aratri, Zaffrani, Perard, Bredal și Güttler. Din portofoliul său divers, TESA a făcut o selecţie a celor mai reprezentative şi mai căutate echipamente. „Am adus o serie de maşini specifice pentru zona din centrul ţării, dintre care remarc grapa rotativă şi semănătoarea de prăşitoare, pe 6 rânduri, de la Maschio, plugurile Moro Aratri, tăvălugurile şi combinatoarele Güttler şi mașina de erbicidat de la Bargam, cu o capacitate de 2.200 de litri şi o lăţime de lucru de 21 m, cu section control. Fermierii investesc foarte mult în tehnologie, mai ales în condiţiile în care preţul inputurilor a crescut foarte mult”, ne-a declarat Sorin Herbei, unul dintre administratorii Tehnosad.
Echipa TESA la Agraria 2023
Vedetele standului TESA
La acest capitol notăm uscătorul de cereale Zafrrani şi hederul de recoltat floarea soarelui de la aceeaşi companie. „În zonă se cultivă multă floarea soarelui, iar prin utilizarea unui header specializat, cu o lăţime de lucru de 7,4 m, freerow, dotat şi cu tocător pentru tulpini, fermierii au avantajul reducerii pierderilor, dar şi o viteză mare de înaintare”, a remarcat Sorin Herbei.
Sorin Herbei
Experienţă de peste 60 de ani
Compania Zaffrani are o experiență de peste 60 de ani în producţia utilajelor agricole destinate managementului recoltelor, aşa cum sunt headerele pentru floarea soarelui şi porumb, precum şi uscătoarele pentru cereale şi fructe cu coajă (alune, nuci, etc).
Zaffrani produce uscătoare de cereale mobile, cu o capacitate de 14 până la 30 mc. „Avantajul acestor uscătoare mobile este posibilitatea de a fi transportate dintr-o fermă în alta. Acestea sunt livrate full operațional; practic, clientul nu trebuie decât să îl branșeze la electricitate, să îl alimenteze cu motorină sau să îl atașeze la tractor. Opțional, recomandăm şi livrăm uscătoarele cu aspirator de impurități și cu sistem ciclon. La cerere, uscătoarele pot fi dotate și cu arzătoare pe gaz. De asemenea, pentru fermierii care procesează produse pentru alimentația umană avem un model mai mic, cu sistem de flacără indirectă”, ne-a declarat Adrian Moscalenco, manager export Zaffrani.
Sorin Herbei (stânga) și Adrian Moscalenco
Cele mai căutate utilaje
Faţă de perioada similară a anului trecut, Sorin Herbei a dorit să evidenţieze că „în primele luni din 2023, cele mai vândute maşini agricole au fost semănătorile de porumb șiMET-urile pentru erbicidat, tăvălugurile şi combinatoarele Güttler, headerele de floarea soarelui şi uscătoarele de cereale. Noi ne-am pregătit cu stocuri destul de mari de utilaje, dar, din cauza prețului foarte mic la cereale, fermierii sunt mai chibzuiţi în realizarea de achiziţii. Avem însă semnate multe contracte pe fonduri europene şi, în plus, venim în sprijinul fermierilor cu oferte de finanțare avantajoase printr-un parteneriat cuBNPParibas și UniCredit, unde avem o dobândă subvenționată de 3,5-3,99%”.
„Uscătoarele mobile pot fi utile atât pentru recolta proprie, cât şi pentru a presta serviciul de uscare a cerealelor. Mulțumim TESA pentru că s-a implicat activ în ultimii 4-5 ani pentru promovarea produselor Zaffrani şi ne bucurăm că şi în acest an putem oferi fermierilor oportunitatea de a recolta fără pierderi şi de a păstra corect recoltele.” – ADRIAN MOSCALENCO, Manager export Zaffrani
un articol de
GHEORGHE GHIȘE