Un val de miere din China inundă lumea! - Revista Ferma
3 minute de citit

Un val de miere din China inundă lumea!

China este cel mai mare producător de miere de pe planetă (447.000 tone în 2018 ), dar este arătată cu degetul că exportă miere ieftină și de slabă calitate.

 

Exporturi mai mari cu 96%

 

Pe scurt, furnizorii din China, deopotrivă cu exportatori din alte țări, cu precădere asiatice, sunt acuzați de concurență neloială! În ultimii zece ani, principalele zece țări exportatoare de miere din cele două Americi (Argentina, Brazilia, Canada, Mexic, Chile, Uruguay, Cuba, El Salvador, Guatemala și Nicaragua) și-au mărit exporturile cu doar 6,5%, cu o rată medie de creștere de 2.407 tone pe an. În această perioadă, au fost înregistrate creșteri uimitoare ale exporturilor din cele mai importante zece țări din emisfera estică: China, India, Ucraina, Vietnam, Thailanda, Turcia, Pakistan, Federația Rusă, Taiwan și Malaiezia, care și-au crescut exporturile totale de miere cu 95,8% în ultimii zece ani, cu o rată de creștere de 16.307 tone pe an.

 

Victimele unui sistem lipsit de scrupule

 

”Au descoperit aceste țări noi tehnici de producere a mierii sau un mod nou de a se sustrage controlului calității? Suntem siguri că oricare ar fi răspunsul, apicultorii din emisfera estică nu sunt ei responsabili în primul rând de fenomen, dar sunt, în multe cazuri, victime ale unui sistem lipsit de scrupule”, scriu autorii unui studiu Apimondia privind impactul economic al comerțului cu miere ieftină practicat de state din Asia asupra activității apicole din zece state de pe continentul american.

miere din China CANVA_b 

Tot mai multă miere din import pe piața românească

 

În Uniunea Europeană, situația nu este mai fericită. Producția europeană (259.000 tone în 2018) satisface numai 64% din consum. Diferența este acoperită cu miere din import, în special din aceleași țări menționate anterior. Copa Cogeca a cerut autorităților europene să impună reguli mai clare privind etichetarea mierii, care să cuprindă menționarea țării de origine, și să controleze cu strictețe importurile din țările din afara Uniunii Europene.

 

Miere falsificată

 

Cea mai puternică organizație a fermierilor italieni, CIA-Agricultori, a semnalat anul trecut că piața italiană este invadată de miere care ajunge din China la prețuri foarte mici (1,24 euro/kg), o miere adulterată și amestecată cu miere naturală pentru a induce în eroare autoritățile de control. Mierea falsificată afectează puternic apicultura italiană, aceasta înregistrând pierderi de 70 de milioane de euro, în 2019, sectorul apicol fiind oricum afectat de intemperii, care au dus la prăbușirea producției cu 50%, potrivit publicației agricultura.it.

VOLUM DUBLU ÎN ROMÂNIA
România a înregistrat în primele opt luni ale anului 2020 o dublare a importurilor de miere din țări terțe, față de aceeași perioadă a anului precedent. În intervalul ianuarie – august 2019, pe piața românească au ajuns 700 tone de miere, din țări din afara spațiului comunitar. Anul acesta, în aceeași perioadă, am importat din țări terțe 1553 de tone. Cu 121% mai mult!
Bilanț în stupină! Click AICI și vezi ce ne-au declarat câțiva stupari experimentați despre greutățile sezonului apicol din anul 2020!

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →