Un proiect de milioane pentru micul fermier! - Revista Ferma
2 minute de citit

Un proiect de milioane pentru micul fermier!

De 8 ani, familia Şumovschi desfăşoară, în localitatea Mitocu Dragomirnei, judeţul Suceava, o activitate bazată exclusiv pe servicii turistice oferite clienţilor în cadrul pensiunii lor agroturistice ”Ţara Fagilor”. În urmă cu ceva timp, au iniţiat un proiect ce îşi propune dezvoltarea unei pieţe locale bazate exclusiv pe lanţurile scurte de aprovizionare.

Mihai Flutur stg - Dan Sumovschi dreapta_b

Mihai Flutur (stânga), alături Dan Şumovschi

Clienţii vor produse cu specific tradiţional

”Majoritatea turiştilor cazaţi la pensiunile rurale solicită experienţe culinare cu specific local/tradiţional, bazate pe produse agroalimentare provenite direct de la fermierii din zonă. Din experienţa acumulată în cei 8 ani de activitate în domeniul turistic, am constatat lipsa legăturilor directe dintre producătorii agroalimentari locali şi unităţile de alimentaţie publică din zonă. Proiectul „Dezvoltarea şi promovarea pieţelor locale exclusiv prin lanţuri scurte de aprovizionare pentru produse agroalimentare din judeţul Suceava” îşi propune dezvoltarea unei pieţe locale bazate exclusiv pe lanţurile scurte de aprovizionare. Pentru început, avem 6 furnizori, producătoii locali de legume proaspete şi produse vegetale, lapte şi produse lactate şi produse apicole. Aşteptăm şi alţi producători locali”, arăta Dan Şumovschi.
(…)

Principii ale pieţei locale

În ceea ce priveşte valorificarea produselor, activităţile derulate în proiect vor respecta criteriile specifice pieţelor locale, dezvoltate exclusiv prin lanţuri scurte de aprovizionare:

  • limitarea comercializării produselor agroalimentare la maximum 50 de kilometri de la locul de producere a acestor;
  • în procesul de comercializare nu există decât un singur intermediar, în cazul de faţă fiind vorba despre liderul de proiect.

rucar candesti_b

Cine sunt cei 6 producători furnizori şi cum vor să contruiască o comunitate de producători, aflaţi din Revista FERMA, ediţia 1-14 iunie 2021?

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →