Legumicultorii pun bazele unui nou ciclu de producție în solarii și, ulterior, în câmp. Vremea încă bună, cu temperaturi cât de cât „domestice”, ușurează activitatea legumicolă. În paralel cu munca din răsadnițe, fermierii sunt preocupați și de achiziția inputurilor, dar și să afle noi practici tehnologice care le-ar putea spori productivitatea.
În perioada de început a unui nou ciclu de producție legumicolă, compania Marcoser, unul dintre actorii importanți din Matca, mai ales pe zona de cercetare-producție, de consultanță și distribuția de semințe și produse pentru legumicultură, a organizat o serie de simpozioane în țară (la Colibași – Giurgiu; Băleni – Sârbi – Dâmbovița; Dobreni – Giurgiu, Jirlău și Glodeanu Sărat – Buzău, Brăila, Matca – Galați), precum și în Republica Moldova, la Cahul.
Cu acest prilej, specialiștii companiei -Marius Petrache și Costel Pohrib, împreună cu directorul de vânzări Cătălin Petrache – au prezentat cele mai avansate tehnologii și produse din portofoliul societății pentru creșterea productivității și calității legumelor, atât în sistem protejat, cât și în câmp, inclusiv pentru producerea de răsaduri.
Protecția culturilor – capcane pentru insecte
Capcanele de insecte – colorate, lipicioase – sunt special concepute pentru a atrage și a captura insectele mici, cum ar fi: afidele, Thripsul sau musculița albă.
”Insectele – precum Thripsul – nu au o perioadă latentă din punct de vedere al anotimpului. Cum crește temperatura peste 8 °C, cum ies și se hrănesc. În răsadniță sunt și peste 20 °C iar dacă spațiul de producere a răsadurilor este amenajat pe locul unde cu un an în urmă au fost produse legume, automat, există riscul ca insectele să iasă și să se hrănească din tinerele plăntuțe.
În mod normal, ca să vedem pagubele produse de unii dăunători trebuie să controlăm aproape zilnic fiecare fir de răsad. Dacă observăm ce fel de insecte sunt capturate în capcană, atunci vom putea ști ce măsuri de combatere trebuie să luăm”, a precizat Costel Pohrib.
Plan de combatere a dăunătorilor și de fertilizare
„Pentru acest nou ciclu de producție, am pregătit și planurile de combatere a dăunătorilor și planurile de fertilizare, în funcție de speciile cultivate, de ciclul de producție, de hibridul folosit. Le vom oferi planurile de fertilizare și de combatere bazate pe experiența noastră și pe rezultatele din activitatea de cercetare. În funcție de cultură, de condițiile climaterice de afară, știm că va apărea un anumit agent patogen, un dăunător, care își va face simțită prezența mai puternic decât ceilalți. Ținta noastră este să prevenim apariția agentului patogen, a bolii prin tratamente preventive”, a explicat Costel Pohrib.
Substratul pe bază de turbă
„Tot ceea ce am expus noi în fața unui public din ce în mai interesat este de strictă actualitate. Noutățile tehnologice le-am prezentat în paralel cu tehnologiile tradiționale sau vechi. De asemenea, am insistat asupra greșelilor care se mai fac, pentru a fi remediate. Spre exemplu, la producerea răsadurilor, recomandăm ca semănatul să nu se mai facă în pământ de pădure, cum, de altfel, se proceda înainte, ci numai în substrat profesional pe bază de turbă”, ne-a declarat Costel Pohrib, directorul științific al companiei.
Fertilizare echilibrată
Acesta a subliniat utilitatea substratului pe bază de turbă, pentru că acesta conține deja adaosul de NKP, are mineralele și microelemente necesare și este special conceput pentru primele două – trei săptămâni de dezvoltare a răsadurilor. Ulterior, se poate veni cu o soluție de NPK în proporție de 0,1-0,2%. „În Matca, dar nu numai aici, am putut constata că unii cultivatori nu pun îngrășămintele care trebuie.
Fertilizează greșit. În faza de dezvoltare a răsadurilor, ne trebuie un îngrășământ echilibrat. Sunt pe piață zeci de firme care oferă produse de acest gen: 19-19-19 sau 20-20-20 sau 21-21-21 NPK. Raportul trebuie să fie de 1:1:1. În practică, se aplică o lingură de NPK echilibrat la 10 litri de apă și apoi fertirigarea funcționează fără probleme”, a precizat Costel Pohrib.
O metodă de mulcire bine adaptată
Mulcirea este o altă metodă tehnologică tot mai utilizată.
„Nu am inventat-o noi, diferența este că am promovat o metodă de mulcire adaptată condițiilor din România, cu folie transparentă pentru ciclul extratimpuriu. Aici este buba. Când aud de mulcire, fermierii se gândesc automat la folia neagră. Noi am demonstrat clar că primăvara solul este foarte rece, lumina este insuficientă, iar solarul nu se încălzește corespunzător, cu folie neagră.
Venind cu folie transparentă, rezolvăm problema încălzirii solului și a solarului, scădem semnificativ umiditatea relativă în solar și, astfel, reducem riscul apariției bolilor – mană, botrytis, clavibacter, etc. – cu până la 90%. Iar pe timpul verii se mai rezolvă problema Thripsului. Thripsul are două faze de dezvoltare în sol. Prin aplicarea foliei de mulcire, larvele de thrips nu mai ajung în sol. Am tăiat, astfel, generația următoare”, ne-a declarat Costel Pohrib.
Modelul de solar din Matca
Potrivit reprezentanților Marcoser, caracteristic pentru Matca este modelul de solar monovolum. La streașină are 1,8-2 m, cu o înălțime la coamă de 4-6 m. Scheletul este din lemn, acoperit cu folie profesională multiaditivată cu aditivi de rezistență, elasticitate pentru a nu crăpa iarna și să nu se rupă vara, cu trei ani garanție și 5-7 ani durată de viață, cu aditivi pentru difuzie, aditivi IR (Infra-Red) pentru a păstra în solar mai multă căldură.
Masa lemnoasă a scheletului creează umbre puternice în solar iar lumina nu se transmite uniform în spațiul de cultură pe toată suprafața și pe toate nivelele de dezvoltare a legumelor. Utilizarea unei folii profesionale cu difuzie rezolvă problema umbrelor și dispersează uniform lumina în solar și la nivelul plantelor.
Folia de acoperire pentru sere și solarii este multiaditivată cu aditivi de ultima generație (UV, EVA, IR, AV, etc), ce asigură o durată lungă de viață, protecție sporită contra radiațiilor ultraviolete dăunătoare, protecție termică și protecție anti-insecte (musculița albă, Thrips) prin blocarea pătrunderii în solar a lungimilor de undă după care se orientează insectele.
Apoi, mai nou, Marcoser a testat deschiderea laterală semiautomatizată de la un capăt la altul cu manivelă. În Matca, solariile ajung la o lungime de 50-500 m și se utilizează metode clasice de deschidere manuală pentru aerisire, ce durează de la 40-50 minute până la o oră și jumătate.
În bazinele Vidra și Sârbi, solariile au o altă particularitate. Au lățimi mai mici de 8-10 m, lungimi foarte mari și schelet din metal, iar lungimea mare favorizează deschiderea laterală pe toată lungimea solarului.
Zeolitul – „piatra care fierbe”
În activitatea de cercetare, compania Marcoser a înregistrat rezultate remarcabile.
„În cercetarea noastră, am testat mai multe rețete de amestec între gunoiul de grajd sau dejecțiile de păsări cu diferite proporții de materiale inerte și preparate biologic active pentru obținerea unor biocomposturi care vor fi utilizate la cultura de legume în sistem ecologic.
De fapt, am obținut un îngrășământ de foarte bună calitate”, a detaliat Costel Pohrib. Practic, s-a făcut o fosă cu un schelet din lemn, îngrădită cu folie, unde s-au depozitat dejecțiile obținute în gospodăria rurală. Noutatea constă în introducerea unui adaos de zeolit – „piatra care fierbe” – o rocă de origine vulcanică, poroasă, care are proprietatea de a absorbi atât gazele, în special amoniacul, cât și lichidele.
Prin testări repetate s-a reușit sporirea vitezei de descompunere a gunoiului de grajd de la șase la două luni. După luni de cercetare, s-a obținut un îngrășământ natural cu eliberare controlată, care, încorporat în sol, eliberează elementele nutritive în funcție de temperatură, în funcție de apă și de pH-ul din sol.
Un alt proiect pe reziduuri industriale
De asemenea, Marcoser mai este partener într-un alt proiect de cercetare, finanțat din fonduri de la Banca Mondială, pentru dezvoltarea unor noi strategii de producere a fertilizanților ecologici foliari din materii prime reziduale din industrii, precum ar fi: a zahărului sau a pielăriei. În urma proceselor tehnologice din unitățile de prelucrare se constată că se aruncă multe reziduuri industriale. Acestea, prin anumite procese biologice, se pot transforma în produse de fertilizare ecologice de foarte bună calitate.
O lucrare de specialitate
Costel Pohrib și Marius Petrache au elaborat în anul 2011 o carte deosebit de utilă pentru legumicultori: „Tehnologii moderne de cultură a legumelor timpurii în sere și solarii: tomate, ardei, castraveți”.
Printre cele mai importante principii pentru o cultură de succes de legume în seră sau solarii promovate în această carte pot fi amintite: irigarea constantă, zilnică, a culturilor de legume cu o cantitate de apă optimă, în funcție de cerințele plantelor, coroborată cu condițiile de mediu; fertilizarea fazială „cu lingurița”, adică aplicarea odată cu apa de irigare zilnică sau aplicarea foliară a îngrășămintelor necesare unei dezvoltări optime a plantelor.
În același timp, s-a avut în vedere evitarea poluării mediului înconjurător, a solului sau a pânzei freatice, pentru protejarea pe termen lung a fertilității solului.
Lucrarea a fost elaborată din dorința de a veni în sprijinul tuturor celor care doresc să producă legume de calitate în seră sau în solarii, fie ei fermieri începători sau cu experiență, studenți, ingineri sau tehnicieni agricoli, cu prezentarea celor mai noi produse și tehnologii în domeniu, adaptate condițiilor existente în țara noastră.
“Cererea a fost foarte mare, atât în țară, cât și în străinătate, am mai avut câteva suplimentări de tiraj. Am scos și o ediție bilingvă: engleză-spaniolă, trimise în Spania. Continuăm activitatea editorială cu o carte ce tratează alte tehnologii de cultură, cum ar fi: cea a pepenilor, a salatei și a verzei. Lucrarea este aproape finalizată într-o formă accesibilă publicului larg și sperăm să fie lansată pe piață în cursul acestui an”, ne-au spus autorii.
De asemenea, trebuie spus că cei doi specialiști mai au în lucru un tratat despre combaterea bolilor și dăunătorilor din culturile legumicole.
Relații profesionale cu moldovenii
Marcoser desfășoară o vie activitate cu frații noștri de peste Prut. Spre exemplificare, anul trecut, pe 18 noiembrie, la Cahul, a avut loc un simpozion în care au fost prezentate tehnologii și produse noi pentru îmbunătățirea calității și productivității culturilor legumicole.
De asemenea, pe întreg parcursul anilor 2011-2012 se pot consemna mai multe vizite ale fermierilor moldoveni la Matca.
“În Republica Moldova nu există surse de informații, după cum nu prea există nici în România. Aici este cea mai mare problemă. Astfel că multe asociații agricole din Republica Moldova închiriază autocare cu câte 40-50 de persoane, vin la noi și le facem prezentările de specialitate pe partea de consultanță, în magazinul propriu”. Apoi, se organizează un circuit de o zi la fermierii din comună, unde oaspeții pot vedea pe viu culturile de ardei, castraveciori, tomate, adică toate culturile care sunt în cultură la momentul respectiv.
„Noi avem deschidere, împărtășim din experiența noastră, le permitem să intre în solariile oamenilor, îi văd pe legumicultori la lucru, îi întreabă cum se face, ceea ce nu este la îndemâna oricui. Pe termen lung avem o colaborare, am stabilit o relație de încredere și o relație profesională tot pe inputuri și pe consultanță agricolă. Faptul că fermierii de peste Prut folosesc folie profesională îi ajută foarte mult la timpurietate și la creșterea productivității legumelor ”, a precizat Costel Pohrib.
HIBRIZI EXTRATIMPURII DE TOP
Pentru bazinul legumicol Matca, tomatele sunt printre cele mai reprezentative specii de legume. Anul trecut, tot mai mulți fermieri au avut în cultură hibrizi extratimpurii de top, cum ar fi Gravitet F1 și Minaret F1, produși de Syngenta și introduși în circuitul comercial în anul 2011.
Specialistul Marcoser spune că, pe segmentul de tomate semideterminate extratimpurii, Gravitet F1 ar fi liderul, ca și genetică, productivitate și calitatea fructelor, în timp ce pe segmentul de tomate nedeterminate pentru ciclul I timpuriu și ciclul doi, există Lady Rosa care ar fi numărul unu în Matca, dar și în alte bazine legumicole.
„Gravitet F1 este recomandat pentru cultivare în ciclul I de producție, Gravitet F1 este un hibrid de roșii produs de Syngenta. După ce a fost în testări timp de doi ani, a fost introdus la comercializare în anul 2011. Este hibridul de tomate semindeterminat cu cele mai bune rezultate, atât calitative, cât și productive, fiind foarte bine adaptat la condițiile de mediu din România, cât și la tehnologia de producție în sere și în solarii pe ciclu scurt.
Cu o coacere rapidă, fructul are o greutate cuprinsă între 200 și 220 grame, este ușor turtit și de culoare roșu-închis, strălucitor. De asemenea, are o bună rezistență la transport și la depozitare”,
Minaret F1 este un hibrid timpuriu de tomate, cu creștere rapidă, semideterminată și fructe distribuite uniform, recomandat pentru cultivare în sere și solarii sau în câmp deschis”, ne-au precizat reprezentanții Marcoser.
PROIECTUL TEHNOREGEN
Proiectul Tehnoregen – „Cercetări novatoare privind dezvoltarea și implementarea unei tehnologii moderne pentru procesarea durabilă a resurselor regenerabile din fermele agricole” – s-a desfășurat pe parcursul a trei ani – din 2008 și până în 2011 -, sub coordonarea Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, având drept parteneri: Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului, Universitatea Politehnică București, Biotehnol București și Marcoser Matca.
În rezumat, prin Tehnoregen, s-a urmărit crearea, dezvoltarea și implementarea unei tehnologii ecologice de procesare durabilă a resurselor regenerabile în fermele agricole prin introducerea tehnicilor moderne, prietenoase mediului.
Cercetările au dezvoltat noi metode de descompunere și de procesare a gunoiului de grajd, de păsări, a deșeurilor vegetale, în scopul scăderii timpului de compostare față de metodele tradiționale, pentru a mări procentul de reținere și de conservare a materiei organice, a macro și microelementelor, precum și a substanțelor biologic active naturale și pentru îmbunătățirea calității compostului format.
Valoarea inițială a proiectului a fost de 2.080.000 lei, finanțarea finală fiind de circa 5 ori mai mică din cauza subfinațării cercetării din perioada de vârf a crizei.