
Recent, o postare pe internet a unui utilizator din Roșiorii de Vede, jud. Teleorman, afișa plante de rapiță ”ciuruite” de păsări. Autorul postării sesiza astfel că rapița are un dușman în plus la începutul vegetației, și anume porumbelul sălbatic (Columba Palumbus), cunoscut popular ca porumbelul gulerat. Și nu e de glumă! De ce e un dăunător relativ nou? Pentru că acesta atacă de regulă semănăturile de floarea-soarelui și de soia.
Întrebat dacă se mai regenerează rapița, acesta a precizat că plantele al căror vârf de creștere a rămas intact nu sunt în primejdie.
Primăvară de primăvară, păguboasele înaripate fac praf semănăturile de floare și soia
În ultimii ani, din cauza alocării judicioase a cotelor de vânătoare, populațiile păsărilor sălbatice s-au înmulțit peste măsură. De aceea auzim din ce în ce mai des despre atacuri de ciori, buha de semănătură, porumbei sălbatici și alte înaripate care distrug hectare întregi de culturi imediat după semănat.
Bărăganul devine patria Columba palumbus!
În ultimii ani, populația de Columba palumbus a sporit deosebit de mult în zona de sud-est a țării, îndeosebi în Câmpia Bărăganului, arăta Emil Georgescu, cercetător la INCDA Fundulea pe Protecția Plantelor. De altfel, regiunile în care fermierii se plâng cel mai mult de atacuri. În fiecare primăvară, fermierii din Bărăgan sunt nevoiți să întoarcă zeci sau sute de hectare cu floare și soia compromise, păsările având o preferință pentru semințele acestor culturi.
Paguba produsă prin golurile în plantație impune reîntoarcerea culturilor. Fermierii care s-au confruntat cu probleme au ales să reînsămânțeze suprafețele cu porumb, deoarece Columba Palumbus deocamdată nu preferă cultura. Însă pormbul are alt inamic cunoscut – ciorile de semănătură.
Atac asupra plantelor răsărite! În câteva minute rad tot!
Atacul poate avea loc și după răsărirea plantelor, când acestea se află în faza cotiledonală, caz în care păsările scot bobul din care a germinat planta sau pot roade cotiledoanele, arăta Emil Georgescu.
Autorul din Roșiorii de Vede, jud. Teleorman a evidențiat, în primăvara anului trecut, acest mod de atac, postând o imagine cu o semănătură de floarea-soarelui cu plante retezate: ”Pentru «specialiștii» care spun că porumbeii sunt o glumă – 10 plante retezate la rând. Faci pază și cum văd că nu este nimeni, (porumbeii – n.r.) vin câte 30-40 și în câteva minute fac ravagii”, observa autorul postării.
