Prima dată am luat contact cu reprezentații Agromar Balotești la IndAgra, unde au venit cu un stand impunător. Atât prin dimensiuni, cât mai ales prin impactul vizual și abordarea inedită de marketing.
Agromar Balotești este o afacere Românească. Cu R mare de tipar!
Agromar Balotești este un business integrat, pornit din dorința de a demonstra că se poate face ceva și în țara asta. Și că nu e dracul atât de negru! Deși atunci când Florin Marian Coltuneac, administratorul Agromar Balotești, s-a lansat în această întreprindere, au mai fost și alții care au încercat. „O duzină chiar”, își amintește fostul ofițer. Niciunul nu a ajuns prea departe. De fapt, și el a avut trei ani consecutivi de încercări, pierderi și numeroase lecții de învățat. Ani în care a umplut caiete și registre întregi cu tot felul de mici detalii importante. „Întotdeauna micile detalii desăvârșesc întregul”, concluzionează investitorul. Poate că norocul său a fost, spune Florin Marian Coltuneac cu modestie, faptul „că aveam un venit constant bun, altfel cine știe, poate aș fi avut soarta lor”. Dar și faptul că a putut să muncească mult și să facă din noapte, zi. Oricum, nu ar fi acceptat eșecul, pentru că și-ar fi pierdut definitiv atât încrederea în el, cât și în visul de a realiza ceva în țara sa. Încăpățânarea aceasta a făcut ca azi să dea de muncă la nu mai puțin de 80 de angajați. Atât în fabrica de nutrețuri combinate și în cele 17 magazine ale firmei, cât și în silozul de 10.000 tone și în fermele de păsări.
Din februarie are în lucru un proiect pentru reabilitarea unei ferme de îngrășat porci, cu maternitate proprie, care are o capacitate de 30.000 de capete. Și când te gândești că la început prima șarjă de pui (pe atunci era un număr impresionant pentru cei din jurul său), crescuți pentru colegi și vecini, a fost de 500 de bucăți! Iar amestecul furajer se făcea cu o betonieră și o lopată în acel garaj. Locul de unde a început să crească un business Românesc sută la sută.
Ar vrea să facă afaceri doar cu parteneri români
Din păcate, unele utilaje a fost nevoit să le cumpere de la nemți. Dar, în majoritate, FNC-ul ridicat pe scheletul unei foste mori, din localitatea Fierbinți Târg, a fost construită cu un producător român, Tehnofavorit. Tot cu același producător colaborează pentru a mări capacitatea de lucru. De fapt, am asistat la primirea unui nou transport de utilaje. Silozurile le-a ridicat cu o firmă din Tecuci, Georgia. Cu care a avut mare noroc, povestește Florin Coltuneac: „Sunt foarte serioși și profesioniști. Am discutat cu ei la început cum să facem. Aș fi vrut să încep cu o capacitate mai mică de stocare, dar ei mi-au spus că e bine așa și au avut dreptate. Cu banii ne-am înțeles, pentru că nu puteam suporta toată investiția, și totul a mers strună”. Acum se gândește să dubleze capacitatea de stocare, deoarece are în construcție și două depozite pentru marfa finită, spre a putea avea stocuri mereu. Atât pentru magazine, cât și pentru distribuitori.
„Dacă îți propui să ajungi general și ajungi doar colonel, tot eșec se cheamă!”
La început a avut disensiuni în familie. „Pe drept cuvânt”, recunoaște Florin Coltuneac. Muncea ca un rob și nu se prea alegea câștigul din pierdere. Dar nu putea să mai dea înapoi, ar fi fost împotriva firii sale. Își aduce aminte că a făcut un împrumut la CAR de 400 milioane lei vechi, cu care a cumpărat curcani de o zi. Deși a avut hala încălzită, nu a știut că pentru curcani căldura trebuie să radieze de jos în sus. Și, într-o singură zi, i-au murit mai mult de jumătate. Nu e ușor să ajungi să faci la nivel micro un spor ca în fermele profesionale, de aceea produce și pentru populație furaje identice cu cele de fermă. Dar el a trebuit să încerce mai întâi, să întrebe și să probeze tot soiul de rețete. A avut noroc și cu specialiștii de la IBNA Balotești, care l-au mai consiliat atunci când avea nedumeriri. Și, uite așa, cu multă muncă și insistență, a ajuns mult mai departe decât și-a închipuit. Și poate spune că munca îl relaxează. Nu simte nevoia să meargă nici la munte, nici la mare. Iar de trei ani de zile familia îi este alături. „Chiar și opoziția lor m-a ajutat fantastic”, recunoaște actualul businessman.
Viitorul sună bine în familia Coltuneac
I-am văzut împreună la IndAgra. Soția este cadru militar activ, iar fiica e profesoară. Dar în timpul ei liber îl ajută. Am găsit-o în FNC, la birou. Are același zâmbet și prezență de spirit cu a tatălui. Și un simț al umorului dezvoltat. Cu siguranță, viitorul sună bine în familia Coltuneac. Și să nu uit, primul om care a fost angajat în firmă este Gabriela Despa, chief executive officer, mai pe românește, director executiv. Un manager priceput și apreciat. Am citit câteva opinii ale clienților mulțumiți de prestația sa, direct pe contul său de LinkedIn. Uite că sunt bune și rețelele sociale la ceva. Dar cel mai important este că patronul este mulțumit de eficiența ei și a ținut să o facă public.
Sunt foarte multe de spus. Despre multitudinea de produse. Pentru pui este cel mai mare volum. Aproape jumătate, susține Florin Marian Coltuneac. Apoi pentru porci, curcani, prepelițe, iepuri etc. Chiar și pentru animale de companie. Combinația între o clădire construită pe vremea regelui și utilajele ultra-moderne este precum îmbrățișarea dintre Florin Coltuneac și fiica sa. Oamenii din jur râdeau, zâmbeau și păreau în lumea lor, atunci când patronul era cu ei. Deși acesta susținea că, din păcate, forța de muncă din România încă trebuie să știe de frică. Dar practica m-a convins că, cel puțin din acest punct de vedere, omul nostru a încercat să pară mai aspru decât este.
Florin Marian Coltuneac: „Întotdeauna micile detalii desăvârșesc întregul (…) E nevoie de simplificarea legilor, a regulamentelor și a normelor în așa fel încât eu să-mi văd de treabă în fermă și în fabrică, nu să umblu jumătate din timp să descurc ițele birocratice, mult prea încurcate pentru investitorul român!”
ÎNGROPAȚI ÎN BIROCRAȚIE
Achiziția de cereale o face de la fermierii din zonă. Florin Coltuneac ar vrea să facă o înțelegere de tip holding cu un mare fermier pe viitor. Cumpără la prețul pieței, fără să caute să profite de nevoile fermierilor, care și așa sunt „supuși unor jocuri mari și periculoase din partea așa-zișilor parteneri de business, iar guvernanții sunt parcă în tabăra multinaționalelor”, spune fostul ofițer cu inima sa de român patriot. Florin Coltuneac e convins că începând de anul acesta „lucrurile vor merge mult mai bine în agricultură. Chiar dacă încă nu suntem pregătiți să facem față cerințelor actuale”.
Prin prisma educației sale, patronul Agromar nu se prea plânge decât de hârtii. „Și nu de oricare hârtii, ci de cele mințite, care de multe ori au nenorocit mulți investitori cuminți și truditori, în loc să li se ofere o șansă”.
Articol publicat in revista Ferma nr. 2 (185) din 1-15 februarie 2017