Un an-şcoală pentru culturile de cereale păioase - Revista Ferma
6 minute de citit

Un an-şcoală pentru culturile de cereale păioase

Anul agricol 2022/2023 confirmă pe deplin această regulă, aşa cum am observat în platforma organizată de Merpano la ”Ziua Câmpului”, unde s-a aflat o colecţie de soiuri de grâu, semănate în aceeaşi perioadă pentru a putea compara evoluţia acestora în condiţii identice de teren şi tratamente.

 

FIZIOPATIILE LA PĂIOASE


Datorită programului complet de protecţie aplicat, culturile de cereale păioase din platforma Merpano s-au prezentat într-o condiţie fitosanitară şi de sănătate excelentă, fără zone de făinare şi septorioză.

Cu toate acestea, diferenţe între diverse soiuri de grâu s-au putut observa doar la nivelul frunzei stindard sub forma unor decolorări şi arsuri, pete de diverse culori violacee care ulterior se transformă în galben şi chiar uscări ale vârfului limbului frunzei stindard.

rezerva foto grau_b

”Aceste manifestări ţin de toleranţa soiurilor. Sunt reacţii fiziologice ale plantei, care răspunde la anumite dezechilibre: schimbări rapide de temperatură, umiditate abundentă urmată de temperaturi ridicate (26-27 grade), chiar şi efectul de lupă”, a remarcat Daniel Grosz, director tehnic Bayer Crop Science România pentru zona de vest.

 

DIFERENȚE MARI DE TOLERANȚĂ ÎNTRE SOIURI


Deoarece în zona centrală a platformei Merpano s-au aplicat acelaşi tratamente la toate soiurile de grâu, rezultă că fenomenele observate la nivelul frunzei stindard sunt rezultatul toleranţei diferite a soiurilor la stresul fiziologic. Apariţia acestor fenomene a fost observată în toată zona de vest a ţării.

”În ferma proprie am folosit genetică franceză şi am aplicat aceleaşi tratamente la toate soiurile de grâu şi totuşi sunt diferenţe între culturi”, ne-a spus Daniel Grosz. ”Spre exemplu, la soiul Alcantara (LG) este curat şi verde, în timp ce la Anapurna (LG) efectul stresului fiziologic este foarte vizibil la nivelul frunzei stindard. Aceleaşi diferenţe le-am observat şi în alte ferme şi în platforma Merpano”.

rezerva grau 2_b

Aceste pătări ale frunzei stindard nu pot fi confundate cu virozele deoarece, de regulă virozele dau neuniformitate, piticire şi îngălbenire încă din toamnă. De asemenea, în cazul virozelor, apar plante îngălbenite şi aspectul neuniform al culturii încă din toamnă sau primăvara devreme.

 

EFECTUL ASUPRA PRODUCȚIEI


Se ştie că frunza stindard şi următoarele două (practic ultimele 3 frunze al plantei) sunt cele mai importante pentru faza finală de umplere a boabelor.

”Atâta timp cât noi avem o plantă sănătoasă, chiar dacă frunza stindard este afectată, dacă bucătăria plantei – celelalte frunze sunt curate şi neafectate, ne bazăm pe acestea pentru umplerea în spic a bobului”, apreciază Daniel Grosz. După care ”vom putea compara ulterior, la recoltare, prin cântărire, performanţa la nivelul spicului”.

 

CUM ALEGEM SOIURILE MAI TOLERANTE ȘI REZISTENTE?


Informaţiile colectate an de an, atât din fermele proprii cât şi din platformele demonstrative şi alte ferme ”ne pot ajuta să alegem atât ce soiuri/hibrizi vom cultiva în anul următor, cât şi să ne perfecţionăm planul de protecţie fitosanitară”, apreciază Daniel Grosz. ”Nu avem cum să prevedem care va fi evoluţia climatică a anului următor”.

Dacă astfel de pete, decolorări şi îngălbeniri apar la nivelul mai multor etaje foliare, cauzele pot fi diferite. ”Astfel de reacţii pot să mai apară chiar şi la soiuri tolerante, dacă sunt aplicate tratamente cu ”cocktail-uri” – amestecuri de fungicide, insecticide, fungicide, regulator de creştere, îngrăţăminte foliare etc. Este posibil ca astfel de amestecuri chimice să dea o sensibilitate şi să apară aceste arsuri pe vârfurile frunzelor, dar nu a fost cazul în platforma Merpano”, a ţinut să precizeze Daniel Grosz.

grau 2_b 

ATENȚIE MARE LA FUZARIUM!


Din cauza condiţiilor specifice din acest an agricol s-a observat o presiune foarte mare de boli, fuzarium în special, mai ales că umiditatea foarte mare şi temperatura sunt condiţiile ideale pentru fuzarium la spic. Momentul optim pentru fuzarium la spic este la începutul înfloritului, atunci când primele stamine sunt vizibile.

”Pentru prevenirea şi combaterea fuzariozei se poate aplica Prosaro, o combinaţie de protioconazol şi tebuconazol, care are un efect garantat”, a recomandat Daniel Grosz. Prosaro poate fi aplicat pe toată perioada, de la începutul înfloritului şi până la final de înflorit. Desigur, ”momentul optim de aplicare este la înspicare, pentru a avea un control eficent încă de la început de înflorit. Aplicat post-înflorit deja există nişte riscuri pentru infecţia cu fuzarium”.

 

TRATAMENTELE PREVENTIVE SECURIZEAZĂ INVESTIȚIILE


Atunci când sunt concepute planurile de protecţie fitosanitară trebuie să fie luat în calcul un echilibru între costuri şi partea tehnică pentru a securiza investiţia.

Alături de fuzarium, rugina galbenă a creat unele probleme, mai ales că acest patogen are o viteză mare de sporulare şi efectele negative s-au văzut atunci când tratamentele nu s-au făcut la timp.

Din experienţa practică, Daniel Grosz a remarcat două strategii aplicate de fermieri:

1. Cei care s-au grăbit cu tratamentele şi poate le-au făcut anticipat, într-o perioadă cu temperaturi mult prea scăzute pentru capacitatea de translocare a substanţelor active din fungicide, iar în astfel de cazuri eficacitatea acestora a fost foarte redusă. La un fungicid perioada de protecţie este de regulă de 18-21 de zile în condiţii optime, 16 zile în condiţii grele, astfel că se poate ieşi rapid din perioada de protecţia şi să apară bolile/problemele.

2. Fermierii care au dorit să închidă cu 1-2 tratamente, astfel că au ”împins” până mai târziu momentul de aplicare a primului tratament, după care este necesar să se intervină rapid cu al doilea tratament la înflorit (practic T3), pentru că perioada de protecţie se termină şi planta este vulnerabilă.

 

SE ANUNȚĂ PRODUCȚII BUNE!


Atât cultura mare cât şi culturile horticole au avut de suferit din cauza invazei de afide, chiar şi în timpul iernii acestea au fost prezente pe plante. Cu toate acestea, ”culturile de cereale de toamnă în vest arată foarte bine”, apreciază Daniel Grosz.

”Culturile de toamnă s-au instalat foarte bine, iarna a fost blândă, iar acum promit, dar trebuie supravegheate până la recoltare. În anii cu producţii bune calitatea va face diferenţa”!

 Daniel Grosz ok_b

Fiziopatiile apărute sunt răspunsul plantelor la amplitudini foarte mari ale factorilor de mediu. În perioada de creştere activă şi până la înspicare, când consumul şi activitatea metabolică a plantelor este foarte mare, au fost diferenţe mari de temperatură între zi şi noapte!

DANIEL GROSZ

Director tehnic Bayer Crop Science România – zona de vest

 

 

un articol de

GHEORGHE GHIȘE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →