UE va rata ţintele de agricultură ecologică - Revista Ferma
2 minute de citit

UE va rata ţintele de agricultură ecologică

sol agricultura mana UE va rata ţintele de agricultură ecologică
credit foto istock piyaset

Obiectivul de a avea cel puţin 25% din terenurile agricole ale Uniunii Europene cultivate în sistem ecologic este „foarte puţin probabil” să fie atins, avertizează Agenţia Europeană de Mediu.

Cel mai recent raport al AEM constată că blocul comunitar este departe de a-şi îndeplini majoritatea obiectivelor de mediu stabilite de Comisia Europeană în 2023, inclusiv ambiţiile sale privind agricultura ecologică, un element cheie al strategiei emblematice a UE „De la fermă la consumator”. Chiar dacă politicile actuale în vigoare şi sprijinul public vor creşte, cel mai probabil, ponderea agriculturii ecologice, nu va fi suficient pentru a atinge obiectivul de 25%, susţine Agenţia Europeană de Mediu.

E nevoie de mai mulţi bani

AEM a subliniat în raportul său beneficiile agriculturii ecologice, în special pentru biodiversitate, sănătatea solului şi calitatea apei. „Agricultura organică este un instrument de politică cheie pentru a face agricultura europeană mai durabilă”, a declarat Eric Gall, director adjunct al asociaţiei UE pentru agricultură ecologică IFOAM, pentru Euractiv, adăugând că statele membre ar trebui să pună mai mulţi bani la dispoziţia fermierilor ecologici prin intermediul Politicii Agricole Comune (PAC).

Promisiuni neonorate

n Planul său de acţiune ecologică, Comisia şi-a propus să stimuleze atât cererea, cât şi oferta de produse ecologice şi să mobilizeze mai mult sprijin financiar pentru agricultura ecologică prin PAC. De atunci, însă, mai multe dintre promisiunile executivului UE privind consumul nu s-au concretizat, legea sistemelor alimentare durabile fiind una dintre cele mai notabile absenţe din programul de lucru al Comisiei pentru 2024.

„Statele membre ar trebui să pună mai mulţi bani la dispoziţia fermierilor ecologici prin intermediul Politicii Agricole Comune (PAC)” – ERIC GALL, Director adjunct al asociaţiei UE pentru agricultură ecologică IFOAM

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →