Trei viţei dintr-o lovitură - succes realizat de văcuţa Helga la SCDCB Arad - Revista Ferma
7 minute de citit

Trei viţei dintr-o lovitură – succes realizat de văcuţa Helga la SCDCB Arad

Angajaţii Staţiunii le-au pus, atât mamei eroine, cât şi nou-veniţilor, tricolorul. Mai rar aşa ceva, ca o văcuţă să aibă tripleţi şi toţi trei să fie viabili.

„Este genetică de înaltă clasă”
„La Staţiune, o Bălţată Românească a fătat tripleţi. Viabili! Este genetică de înaltă clasă să fie tripleţi viabili. În 23 de ani, de când sunt eu la Staţiune, nu am avut tripleţi viabili până acum. Văcuţa a fătat în urmă cu şapte zile şi astăzi (28 decembrie – n.red.) i-am înmatriculat. La sfârşit de an, pentru cercetarea agricolă, este o veste foarte bună”, ne-a declarat Gheorghe Săplăcan, director la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Arad.
”Văcuţa este născută în 2012, are 6 ani şi a avut, până acum, patru fătări, în 2014, 2015, 2016, 2017. În fiecare an, a fătat câte un viţel, iar anul acesta are tripleţi. Sunt două fetiţe şi un băiat. Viţelele au avut la naştere aproximativ 30 kg, iar viţelul, 35 kg”, ne spune inginerul-şef Florin Neciu.
Anul trecut, în 2017, într-un sat din judeţul Maramureş, o văcuţă a fătat 4 viţei, dar au supravieţuit doar trei, potrivit postului tv Digi 24. Medicii veterinari spun că probabilitatea dezvoltării unor cvadrupleţi este de 1 la 11 milioane de capete de bovine. Aproape la fel se întâmplă şi în cazul tripleţilor, sunt neobişnuite astfel de întâmplări, iar ca viţeii să fie toţi trei viabili, este cu atât mai rar.
Despre această performanţă inedită, citiţi în continuare materialul prezentat de cercetătorii Gheorghe Săplăcan şi Florin Neciu.

Văcuţa Helga şi cei trei viţeluşi

Genetica performantă şi profesionalismul şi-au spus cuvântul
„Eficienţa în producţie nu se poate obţine doar prin realizarea unor cifre reci privind parametri productivi sau reproductivi. Condiţia de bunăstare de care beneficiază animalele în întreaga lor viaţă poate fi considerată elementul cheie. Depunând eforturi uriaşe şi continue în acest sens, la SCDCB Arad asigurăm cadrul propice animalelor de a performa şi de a-şi exterioriza fenotipic zestrea genetică pe care o au.
În acest spirit a fost îngrijită şi Helga, aceasta exteriorizând un echilibru metabolic de invidiat, performând ca la carte atât din punct de vedere reproductiv (4 fătări în 4 ani), cât şi productiv (HL 4-5630 kg lapte).
Helga (Ro022000110918), o văcuţă în vârstă de 6 ani, născută la 27.07.2012 în cadrul biobazei zootehnice a SCDCB Arad, are ca ascendenţă paternă un taur aflat în Top 10 din Europa (Hulkor 51959). În data de 06 Martie 2018, Helga a fost însămânţată artificial cu material seminal congelat provenit de la un alt taur de renume din Top 10, Polaroid – 53756. În preajma Crăciunului, Helga a dat naştere “tripleţilor” Ro509009113778 (viţea), Ro506009113779 (viţea) şi Ro502009113780 (tăuraş).
Atât condiţiile asociate mediului specific, cât şi specificitatea verigilor tehnologice implementate în biobază permit exemplarelor deţinute de către SCDCB Arad să performeze la înalţi parametri, pragurile atinse sfidând uneori limitele naturale. Au mai fost întâlnite cazuri de fătări triple în cadrul biobazei noastre, din păcate, în nici una dintre situaţiile anterioare, statusul metabolic al produşilor de concepţie nu a permis supravieţuirea tuturor. Acesta este primul caz în care toţi cei trei viţei, 2 viţele şi un tăuraş, au supravieţuit, prezentând încă de la fătare o bună viabilitate, un comportament vioi manifestat prin reprize ludice frecvente şi apetit ridicat în momentul alăptării. Până în acest moment, “tripleţii” nu au prezentat semne ale afecţiunilor specifice vârstei sau întârzieri în procesele de creştere şi dezvoltare, asta şi datorită atenţiei deosebite de care s-au bucurat din partea tuturor celor implicaţi, considerându-i fiecare în parte “tripleţii mei”.

Regim special de îngrijire imediat după fătare
Greutatea corporală, precum şi zestrea imunitară dobândită în perioada de gestaţie în cazul viţelior gemelari sunt semnificativ reduse comparativ cu caracteristicile similare ale viţeilor unipari. Situaţia este cu atât mai diferită în cazul viţeilor proveniţi în urma unei fătări triple. Îngrijirile primite imediat după fătare au jucat un rol crucial în supravieţuirea tripleţilor, amintind aici grija deosebită a şefului biobazei zootehnice care a adăpostit una dintre viţele în propriul birou în timp ce ceilalţi doi viţei au fost cazaţi în boxe individuale, în incinta maternităţii, sub lămpi cu infraroşu. Astfel au fost facilitate procesele de termoreglare specifice şi, în mare parte, contactul noilor-născuţi cu mediul înconjurător total diferit faţă de condiţiile intrauterine, în special prin prisma temperaturii.
Administrarea colostrului într-un interval foarte scurt de la fătare a permis constituirea propriului sistem imunitar, fapt pentru care nu au fost înregistrate incidenţe de ordin veterinar. Am amintit de viabilitatea foarte bună a tripleţilor, iar în acest sens am înregistrat un apetit deosebit manifestat în momentul alăptării încă din prima zi de viaţă, apetit care s-a menţinut şi chiar a crescut în zilele următoare. Cantitatea de colostru ingerată a crescut progresiv, de la 2,8-3 kg colostru/zi, reprezentând 8,5-10% din greutatea corporală în ziua fătării, până la 5,5-6 kg colostru/zi, reprezentând 17-20% din greutatea corporală. Deşi la fătare a fost înregistrată o greutate corporală relativ ridicată pentru o fătare triplă (30 kg viţelele, respectiv 35 kg tăuraşul), viabilitatea acestora s-a menţinut ridicată, fapt demonstrat şi de viteza de consum a colostrului (7,2 min/litru colostru în prima zi respectiv 6,6 min./litru colostru în ziua a 5-a de viaţă)”.

EFICIENŢA ÎN PRODUCŢIE – DEZIDERAT PRINCIPAL AL SCDCB ARAD
Înfiinţată în anul 1981, Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor – Arad are în prezent o biobază animală şi una vegetală. Biobaza animală cuprinde un efectiv de 700 animale de rasă Bălţată Românească şi Brună, din care 340 vaci, 50 juninci şi restul tineret aferent. Biobaza vegetală cuprinde o suprafaţa de 1.019,08 ha teren agricol domeniu public al statului, aflat în administrarea unităţii. Această suprafaţă este indispensabilă pentru activitatea de cercetare şi este utilizată pentru asigurarea bazei furajere (nutreţuri concentrate, fân de lucernă, semifân, siloz şi masă verde).
Preocuparea de bază în ferma staţiunii o constituie ameliorarea structurii genetice a taurinelor, prin aplicarea planului de ameliorare a efectivului de rasă Bălţată Românească şi Brună. Prin acest plan de ameliorare se urmăreşte obţinerea unui număr cât mai mare de vaci „mame de taur” cu performanţe productive specifice raselor Bălţată Românească şi Brună, precum şi difuzarea materialului biologic de înaltă performanţă în zona de influenţă şi nu numai.
În prezent, staţiunea are ca obiect de activitate ameliorarea taurinelor de rasă Bălţată românească şi Brună, crearea de linii performere în producţia de lapte, hibrizi specializaţi în producţia de carne, perfecţionarea şi implementarea biotehnologiilor de reproducţie şi a tehnologiilor de nutriţie şi întreţinere la bovine, precum şi transferul în producţie al selecţiei asistate de markeri moleculari pentru ameliorarea caracterelor de interes economic.
Pe lângă diseminarea materialului genetic de înaltă valoare (juninci şi tăuraşi proveniţi din „mame de taur”) în fermele private şi primăriile locale, SCDCB Arad oferă şi servicii de consultanţă fermierilor, tehnologii, modele experimentale, proceduri şi metodologii rezultate din activitatea de cercetare-dezvoltare, precum şi susţinerea de work-shop-uri în cadrul asociaţiilor profesionale.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 1/228 (ediţia 1-31 ianuarie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →