A. Principala măsură de prevenire a atacului, în zonele în care s-a manifestat atacul, este recoltarea cât mai timpurie a grâului (în prima urgenţă)! În acest fel este posibil să împiedicăm migrarea în sol a unei părţi însemnate a larvelor. Imaginile de la recoltatul solelor de grâu, unde acest dăunător este prezent, pot să fie spectaculoase. Practic, grâul din remorcă poate fi „înroşit” de prezenţa larvelor zdrobite în urma procesului de recoltare. Dar, chiar dacă recoltăm timpuriu, nu înseamnă că am scăpat definitiv de larve, este posibil ca o parte dintre ele să ajungă în sol, pentru a hiberna.
B. Se recomandă evitarea monoculturii grâului, în zonele unde a fost confirmată prezenţa dăunătorului.
C. Se evită semănatul grâului la mai puţin de 2 km de zonele unde s-au semnalat atacuri puternice.
În principiu, trebuie respetate trei măsuri preventive:
- inventariere
- recoltare timpurie
- evitarea monoculturii
Larve de Haplodiplosis marginata, Sursa foto 2: www.nexles.com
Probleme serioase la recoltat
Realitatea din teren ne arată că în zonele de favorabilitate ale acestui dăunător sunt multe ferme mici (dar şi mijlocii), care practică o agricultură de subzistenţă şi care cultivă grâul mai mulţi ani la rând. Dacă se întrunesc condiţiile climatice favorabile, pe fond de monocultură, s-ar putea să ne trezim cu atacuri ridicate ale viermelui roşu al paiului în cultura de grâu. Recoltând târziu grâul, sunt şanse ca toate larvele să apuce să migreze din pai în sol, pentru diapauză şi apoi hibernare. Chiar şi cei care dispun de combine bune se pot confrunta cu probleme, cum ar fi defectarea acestora în plină campanie. Nu în ultimul rând, aş spune că în cazul în care apare suspiciunea atacului acestui dăunător, într-o anumită zonă, să fie chemat un specialist în protecţia plantelor pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii.
Tulpină de grâu cu gale caracteristice atacului de Haplodiplosis
Viermele roşu al paiului este favorizat de monocultura de grâu, găsindu-se cu predilecţie în zonele cu soluri argiloase. Umiditatea ridicată a solului şi a aerului favorizează insecta
O femelă poate depune până la 200 de ouă! Dacă umiditatea atmosferică este scăzută, multe ouă nu vor fi viabile!