Transilvania se transformă, la fel şi AGRARIA - Revista Ferma
7 minute de citit

Transilvania se transformă, la fel şi AGRARIA

Foto 1 Ovidiu Ranta Transilvania se transformă, la fel şi AGRARIA
Ovidiu Ranta

Târgul de la Jucu ne-a adus anul acesta în premieră câteva soluţii tehnologice adaptate la specificul zonei Transilvaniei, precum şi o serie de inovaţii menite să îmbunătăţească productivitatea agricolă.

Ceea ce cândva era doar un târg regional, AGRARIA a devenit în timp o manifestare de interes naţional. Acest lucru s-a observat inclusiv la ediţia din acest an, desfăşurată în perioada 18-21 aprilie, la Jucu, în judeţul Cluj, unde au venit fermieri din toată ţara. Chiar dacă prima zi a fost o mare provocare pentru organizatori şi expozanţi, din cauza instabilităţii atmosferice, pe parcurs vremea s-a îndreptat iar ultimele două zile au fost chiar ideale pentru o astfel de expoziţie.

Fermierii transilvăneni au cu totul alte nevoi

Fiind şi primul târg agricol organizat la noi în ţară după Agritechnica, aşteptările erau oarecum mari vizavi de ceea ce puteam vedea în platforma de la Jucu. N-a fost întocmai cum ne-am imaginat, însă trebuie să ţinem cont şi de specificul Transilvaniei, unde de obicei fermierii au cu totul alte nevoi. Chiar şi aşa, au fost câteva surprize pe care nu puteam să le trecem cu vederea. Şi ar mai fi ceva de subliniat, faptul că au apărut maşini şi echipamente pe care de regulă nu le vedeai la Cluj.

Fermele de familie se capitalizează

„Există, într-adevăr, o tendinţă de comasare a suprafeţelor şi de capitalizare a fermelor din această regiune. Dar să nu uităm totuşi că nord-vestul Transilvaniei este caracterizat de o agricultură de tip extensiv, cu exploataţii de mari dimensiuni. Pe de altă parte, observăm că şi fermele de familie, atât de specifice zonei, încep să se transforme şi să investească în tehnologii moderne. Desigur, sunt încă multe exploataţii mixte, însă este destul de vizibil faptul că apar noi investiţii pe segmentul arbuştilor fructiferi, al legumiculturii, viticulturii şi chiar al floriculturii”, ne-a declarat Ovidiu Ranta, specialist în mecanizarea agriculturii şi colaborator al DLG Intermarketing, organizatorul Agraria.

Prima baie de mulţime pentru noul MF 9S

Un aspect cu adevărat notabil ar fi prezenţa în standul Sigma CVM România a tractorului Massey Ferguson 9S.425, indiscutabil vedeta târgului. Lansat oficial în toamnă, la Hanovra, acest tractor înglobează cam tot ceea ce ţi-ai putea dori în materie de tehnologie. „Are 425 CP, dispune de un motor AGCO Power single turbo, cu geometrie fixă, ceea ce presupune mai puţine piese şi asta înseamnă implicit că sunt şanse mai mici ca ceva să se strice. De asemenea, există toate premisele ca şi consumul de carburant să fie mai redus. În plus, acest tractor vine echipat cu o serie de tehnologii avansate care va face cu siguranţă viaţa operatorului mult mai uşoară. Dotarea standard cu sisteme automate de ghidare şi telemetrie MF Guide şi MF Connect, precum şi opţiunea întoarcerii automate la capăt de rând sunt doar câteva dintre ele”, ne-a explicat Cristi Manole, product manager în cadrul companiei SIGMA.

Noul MF 9S va ajunge în România abia în ianuarie anul viitor, însă reprezentantul exclusiv al mărcii Massey Ferguson în România a dat asigurări că pot fi plasate deja comenzi!

Foto 2 IMG 6318 Transilvania se transformă, la fel şi AGRARIA

Tractorul Massey Ferguson 9S.425 la Agraria

Polul porumbului migrează spre centrul ţării

O altă prezenţă inedită în platforma de la Jucu a fost maşina de erbicidat autopropulsată Horsch Leeb 6300 VN. Ceea ce nu a reprezentat tocmai o întâmplare, după cum am aflat de la reprezentantul MEWI, importatorul oficial al acestei mărci pe piaţa noastră. „În contextul schimbărilor climatice şi a lipsei de precipitaţii din sudul României, se observă că polul porumbului migrează uşor către zona colinară a Transilvaniei. De aici şi necesitatea de a utiliza echipamente mai performante, cum ar fi şi acest sprayer pentru aplicarea de substanţe pentru protecţia plantelor, cu gardă înaltă de până la 2 metri şi lăţimea axei de 3 metri, pentru o stabilitate foarte bună chiar şi pe suprafeţe cu înclinaţie de 20%. Utilajul este complet automatizat şi dispune de un sistem inteligent de control al duzelor, astfel încât la orice viteză de lucru avem garanţia că vom distribui aceeaşi cantitate de produs, păstrând inclusiv dimensiunea picăturii. Duzele sunt poziţionate din 25 în 25 de cm, ceea ce ne permite să ne apropiem până la 30 de cm de sol, pentru a aborda şi condiţiile grele de vânt sau de temperaturi ridicate”, a precizat Constantin Curcă, reprezentantul Horsch în România.

Foto 3 IMG 6307 Transilvania se transformă, la fel şi AGRARIA

Maşina de erbicidat autopropulsată Horsch Leeb 6300 VN

O combină de pantă inteligentă

Pe de altă parte, IPSO Agricultură a expus anul acesta la Agraria, printre altele, şi o combină de pantă a producătorului John Deere, modelul T550i HillMaster. „Tot mai mulţi fermieri aleg să semene culturile agricole pe curba de nivel, pentru a-şi păstra astfel rezerva de apă şi nutrienţii în sol, făcându-le disponibile plantelor pentru o perioadă mai lungă de timp. Iar pentru asta e nevoie şi de echipamente capabile să lucreze în asemenea condiţii. Combina John Deere T550i HillMaster este ideală pentru lucrul pe suprafeţe colinare deoarece ea compensează panta fără ca performanţele de recoltat să fie afectate. Modelul expus poate fi echipat inclusiv cu hedere de dimensiuni mai mici, cum ar fi cel de păioase de 5,5 metri sau de porumb pe şase rânduri. Pe de altă parte, vorbim de o combină inteligentă, dotată cu sistem de ghidare şi transmiterea datelor în platforma John Deere, care detectează procentul de umiditate a materialului recoltat, pe care îl şi cântăreşte şi, nu în ultimul rând, are un sistem de reglare electrică a sitei”, ne-a declarat Emil Pop, manager regional în cadrul companiei IPSO.

Foto 4 IMG 6604 Transilvania se transformă, la fel şi AGRARIA

Combina John Deere T550i HillMaster

Tractorul vârf de gamă Tagro 102

Mult entuziasm am întâlnit şi la standul IRUM, unde puteai vedea, printre altele, şi un tractor în culoare „verde-army” şi vopsea mată. Modelul vârf de gamă Tagro 102 cu motor FPT era însoţit, de asemenea, de o promoţie, respectiv trei ani garanţie şi un discount de 25% la achiziţia unui încărcător frontal.

Foto 5 IMG 6683 Transilvania se transformă, la fel şi AGRARIA
Sistemul de vibraţii pentru pluguri, inovație patentată de Irum

INOVAŢIE MARCA IRUM

În plus, tot aici am întâlnit şi o inovaţie pe care compania din Reghin a patentat-o deja. Este vorba de un sistem de vibraţii pentru pluguri, rezultat al unui proiect de cercetare intern. „Acest sistem poate fi montat pe orice tip de plug, indiferent de dimensiune, dar şi de uzura utilajului, îmbunătăţind foarte mult calitatea arăturii. Totodată, asigură o economie de combustibil de până la 15% şi o creştere a productivităţii între 10 şi 15%, în condiţiile în care vibraţiile pe care le generează acest sistem conferă plugului o rezistenţă mult mai mică la înaintarea prin pământ”, a evidenţiat Dan Cioarec, director de vânzări la IRUM.

 

Cisteste si...

AGRARIA 2025 30 de ani de AGRARIA

30 de ani de AGRARIA

Mai mult decât un târg, o celebrare a agriculturii transilvănene în toate formele ei, evenimentul de la Jucu a reunit […]

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →