Conform unei informaţii recente, furnizată chiar de către Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la un seminar privind comasarea terenurilor agricole, aflăm că Agenţia Domeniilor Statului (ADS) s-ar putea transforma într-o bancă funciară, cu rolul de negocia şi cumpăra terenuri agricole în vederea comasării.
„Avem câteva iniţiative legislative pentru comasarea terenurilor agricole prin care şi reorganizarea ADS, care ar putea deveni un actor în piaţa funciară şi un depozitar a tot ceea ce înseamnă rezerve de fond funciar şi am putea porni de la patrimoniul pe care îl deţine deja de 400.000 de hectare, proprietate publică a statului. Am putea să intrăm chiar cu toată suprafaţa aflată în proprietatea publică a statului”, declară Valeriu Tabără.
Cum ar funcţiona „banca funciară”?
Potrivit surselor guvernamentale, noua bancă funciară ar avea rolul de a cumpăra teren agricol în scopul stimulării comasării suprafeţelor de teren care în prezent aparţin mai multor proprietari, dintre care unii chiar şi-au abandonat exploataţiile, lăsându-le pârloagă.
Astfel, noua structură funciară, numită poate impropriu bancă, ar putea negocia cumpărarea oricărui tip de teren agricol, dar exclusiv în vederea comasării, fără a-l putea vinde ulterior. Acest lucru s-ar realiza prin reglementarea unui drept de preempţiune, acordat băncii funciare, în al treilea rând, după arendaş şi vecini.
„ADS nu va face afaceri cu terenurile agricole, nu le va exploata, ci le va cumpăra pentru comasare. Ca ADS să devină o bancă funciară mai trebuie câteva drepturi în legislaţia românească, respectiv dreptul de preempţiune în cazul cumpărării terenurilor agricole, al arendaşului şi vecinilor din zonă, ulterior şi dreptul de preempţiune al statului. (…)
Noi am pregătit legislaţia în acest domeniu, dar din păcate, de multe ori, decizia nu este una tehnică, ci una politică, pentru a putea aplica astfel de instrumente”, a explicat secretarul de stat Adrian Rădulescu.
Conform aceloraşi surse, după achiziţionare, terenurile ar fi date în administrare ori în arendă unor unităţi de stat, profilate pe exploatarea terenurilor agricole.
Ce spun fermierii?
Trebuie să fim serioşi şi să judecăm bine, nu putem să procedăm numai aşa, ca să nu zicem că n-am încercat să înfiinţăm ceva
Viorel Matei, preşedinte FNPAR
Viorel Matei, preşedinte Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), contestă, din capul locului, ideea înfiinţării unei astfel de bănci. „Eu vă spun direct: părerea mea este că această iniţiativă reprezintă o ideea proastă. ADS este un administrator al bunurilor statului şi nicidecum nu poate fi o bancă.
ADS este o unitate a nimănui şi a tuturor. Nu vreau să fiu răutăcios, dar aş reaminti, în treacăt, câte nedreptăţi am avut de îndurat de la ADS nu cu mult timp în urmă…”, declară Viorel Matei.
Reprezentantul FNPAR nu se mărgineşte însă la a critica ceea ce lui i se pare o iniţiativă total nepotrivită, ci vine cu soluţii concrete.
Astfel, Viorel Matei spune că, pentru a se stimula comasarea terenurilor, mai degrabă s-ar putea crea o entitate care să funcţioneze pe lângă Banca Naţională a României ( BNR). „Am să vă ofer eu o soluţie. De ce nu se poate înfiinţa pe lângă BNR o filială care să se ocupe de comasarea terenurilor? Eu cred că ar fi o soluţie mult mai credibilă şi mai bună.
ADS nu se poate transforma într-o bancă decât prin reglementări speciale, mai complicate, ţinând cont de specificul activităţilor bancare. De ce să nu recurgem la o soluţie mai simplă, mai ales că avem bănci de stat?
Ori să se înfiinţeze pe lângă CEC Bank o astfel de filială cu atribuţiuni de cumpărare a terenurilor în scopul comasării. Opinia mea este că numai prin stimularea cumpărării se poate încuraja comasarea terenurilor agricole”, explică Viorel Matei.
Prin noua bancă funciară ar putea fi creat un sistem prin care terenurile să fie arendate tinerilor fermieri
Viorel Nica, preşedinte LUAIR
Viorel Nica, preşedinte Liga Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România (LUAIR) susţine că, pentru a putea aprecia această iniţiativă, ar trebui să vadă pe mâna cui vor ajunge în final terenurile în cauză? „Dacă după cumpărare, banca îl va da în exploatare unor fermieri, eu cred că va fi o treabă bună. Dacă, de exemplu, terenurile vor fi alocate unor firme străine, eu nu sunt de acord”, susţine Viorel Nica.
Liderul LUAIR spune că suprafeţe întinse de teren rămân nelucrate din diverse cauze, începând de la cele economice până la cele care ţin de faptul că terenurile sunt prea dispersate. „Sigur că iniţiativa comasării terenurilor este bună.
Este însă foarte important de văzut calea prin putem realiza acest lucru. Trebuie avut grijă, de exemplu, ca prin astfel de metode să nu destabilizăm şi mai mult piaţa”, afirmă preşedintele LUAIR.
Viorel Nica spune că ar fi ideal dacă printr-o astfel de iniţiativă s-ar atinge mai multe scopuri: stimularea comasării terenurilor dar şi diminuarea suprafeţelor nelucrate. „Statul ar trebui să creeze pârghiile necesare atât pentru comasare, cât şi pentru ca terenurile nelucrate să poată fi exploatate corespunzător”, declară Viorel Nica.
La creditul agricol, fermierii trebuie să poată garanta cu terenul, pentru a-şi cumpăra alt teren
Ioan Zamfir, vicepreşedinte LAPAR
Ioan Zamfir, vicepreşedinte Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), critică răspicat iniţiativa de a da încă o atribuţie importantă din domeniul agricol pe mâna statului. „ADS a existat şi până acum şi n-a făcut nimic în domeniul agricol. De fapt, pentru mine nu e nimic nou în a constata că statul, din punct de vedere managerial, a fost cel mai neperformant dintotdeauna în România.
Dacă vrem să încurcăm lucrurile şi aici, atunci nu avem decât să dăm pe mâna celor de la ADS terenurile ca să le comaseze…”, susţine Ioan Zamfir.
Vicepreşedintele LAPAR mai are un contra-argument, de dată şi mai recentă, pentru a exemplifica ceea ce se întâmplă când alţii îşi bagă coada în treburile fermierilor. „Uitaţi-vă la proiectul camerelor agricole!
A intrat deja pe un drum înfundat, din cauză că alţii decât fermierii vor să conducă aceste structuri. Noi am crezut că vom face şi în România camere agricole ca în Occident, dar ne-am înşelat. Aşa se doreşte oare să se procedeze şi cu banca funciară, să se dea în grija unor oameni care n-au arătat în viaţa lor că pot face performanţă?”, întreabă Ioan Zamfir.
Invitat să ofere o soluţie viabilă în problema comasării terenurilor agricole, reprezentantul fermierilor a spus că nu trebuie decât să vedem cum au făcut alţii şi să facem şi noi ca ei. „Eu sunt de părere că nu trebui să reinventăm noi roata.
Observăm că în străinătate funcţionează de multă vreme cu succes creditul agricol pentru cumpărarea terenurilor agricole. Să ne zbatem să avem şi noi aşa ceva. Şi să reglementăm ca doar românii să poată cumpăra, deocamdată, teren agricol, aşa cum este reglementat deja în unele ţări. Iar pentru acest tip de credit să se poată garanta cu terenul agricol pentru achiziţionarea altor terenuri.
Cu alte cuvinte, fermierul care deţine deja teren să aibă posibilitatea de a obţine un credit pentru a cumpăra în continuare teren, garantând chiar cu suprafaţa sa de teren. Procedând astfel, o să vedeţi cum fermierii mai harnici vor cumpăra terenul nelucrat situat lângă proprietatea sa şi îl va lucra. Vom avea şi teren comasat, dar şi teren lucrat…”, declară Ioan Zamfir.