Tradiția consumului de CARNE de CAL se păstrează în Franța - Revista Ferma
5 minute de citit

Tradiția consumului de CARNE de CAL se păstrează în Franța

carne de cal Tradiția consumului de CARNE de CAL se păstrează în Franța

Consumul de carne de cal este o tradiție care se păstrează încă în Franţa. În ultimii cincizeci de ani, consumul de carne de cal și numărul de cai sacrificați a scăzut semnificativ. Aceasta provine totuși în principal din importuri, în timp ce producția franceză este în principal exportată. Industria cărnii de cal este mai puțin organizată decât industria cărnii de vită, porc sau pasăre. Acest lucru se datorează în principal volumului său foarte scăzut. Animalele sacrificate sunt în general cai care şi-au încheiat „cariera” de cai de muncă sau care încep sa fie prea bătrâni pentru a fi călăriţi în mod regulat.

În Franța, 7% dintre gospodării au achiziționat carne de cal în 2021, față de peste 20% în 2011. În 2021, în Franța s-au consumat aproximativ 6.100 de tone de carne echivalent carcasă, față de 18.000 de tone cu zece ani mai devreme. Scăderea consumului a continuat și în 2022, francezii au consumat doar 5.797 de tone de carne de cal, față de 12.343 tone în 2016.

Cea mai scumpă carne

În ultimii ani, numărul de sacrificaţi în abatoarele din Franța a scăzut semnificativ. Doar 3.882 de animale au fost sacrificate în 2022 (1.090 de tone echivalent carcasă), față de 20.550 animale sacrificate în 2013 (5.763 de tone echivalent carcasă), conform Agreste, organismul de statistică al Ministerului Agriculturii.

În plină inflație, carnea de cal este cea mai scumpă de pe piață: 19,55 euro/kg carcasă preț mediu de achiziție la măcelării față de 16,93 euro la carnea de vită, potrivit raportului 2022 al Institutului francez pentru cai şi echitaţie (IFCE).

7.090 de tone de carne de cal importate în 2022

Numai în 2022, Franța a importat 7.090 de tone de carne de cal, pentru a compensa lipsa de producție internă, 40% din importuri au provenit din America de Sud. Consumatorului francez îi place mai degrabă carnea roșie de la cai în vârstă (de aici și importurile), în timp ce Franța produce mânji de cal de tracțiune, care dau carne „roz”, care este exportată în special în Italia.

La nivel naţional, se cumpără în medie 2 kg de carne pe an per gospodărie. În 2021, achizițiile de carne de cal au reprezentat mai puțin de 1% din volumul de carne proaspătă de măcelărie achiziționate, față de 23% pentru carnea de porc și 22% pentru carnea de vită. Achizitiile se fac in supermarketuri (42%) sau mai ales in circuite specializate, precum macelariile de cartier (58%).

Consumul, și deci producția și comerțul, în continuă scădere

În Franța, 130 de abatoare autorizate au sacrificat 5.200 de cabaline în 2021. Restul cărnii consumate intern provine din import, în special carne sub formă de carcase dezosate din America.

Din 1970, consumul de carne de cal a scăzut semnificativ. Volumul de carne de cal consumat s-a redus cu cca. 80%, în special datorită crizelor care afectează alte tipuri din carne (ESB la carnea de vită în 1996 și 2000; febra aftoasă la ovine în 2001). De asemenea, consumul de carne de caal – „hipofagia” este atacată în mod regulat și de asociațiile de protecție a animalelor.

Citeşte şi: Cum a cucerit carnea de cal gusturile francezilor?

Efectiv în scădere

Efectivul francez de cabaline numără cca. 77.000 de cai de tracțiune şi 17.000 de iepe mamă (pentru reproducţie). Caii de tracțiune neînregistrați într-un registru genealogic reprezintă 40% din efectiv. În fiecare an, se nasc aproximativ 9.500 de mânji, din care peste 80% vor fi crescuţi pentru carne.

Micile măcelării păstrează tradiţia

Jérôme Bretelle, măcelar din Muret, departamentul Haute-Garonne, la aproximativ douăzeci de kilometri de Toulouse, este unul dintre cei care continuă să ofere carne de cal în magazinul său.

„Vând o carcasă de cal pe săptămână”, a subliniat în timpul unei mese rotunde organizată pe 26 februarie 2024, în cadrul Salonului Agricol Internaţional, de către INTERBEV – Asociația națională interprofesională care reprezintă industria franceză a crescătorilor de animale și industria cărnii. Măcelarul preferă aprovizionarea locală, cumpără doar carcase origine Franţa şi este îngrijorat de dispariția abatoarelor de pe teritoriul nostru.

Jerome Bretelle macelar Franta Tradiția consumului de CARNE de CAL se păstrează în Franța

Chiar dacă tânărul măcelar nu a fost pregătit inițial să „lucreze” cu carne de cabaline: „când am preluat măcelăria, fostul proprietarul m-a instruit în tranşarea specifică pentru cai înainte de a se retrage. Aceasta necesită abilități speciale, dar am sporit vânzările magazinului meu cu 10%”, a explicat Jérôme Bretelle.

Carnea de cal este plasată într-o secțiune separată în cadrul magazinului. Oferta cuprinde diferite tipuri de carne tranşată (file, mușchi, carne pentru friptură, etc.), dar carne tocată este foarte populară. „Media de vârstă a consumatorilor este destul de mare, dar clientela rămâne fidelă și, uneori, călătorește între 20 și 30 de km în fiecare săptămână pentru a se aproviziona cu carne de cal” a remarcat măcelarul pentru revista „La France agricole„.

Beneficiile nutritive ale cărnii de cal

„Carnea de cal este extrem de fragedă și are numeroase calități gustative și nutritive”, a remarcat Dominique Amar-Sotto, dietetician, în cadrul aceleiaşi mesei rotunde. Asemănătoare cărnii de vită, carnea de cal este mai săracă în grăsimi decât alte tipuri de cărne. Carnea de cal conține 2 până la 5% grăsimi, în timp ce, în medie, carnea de vită are un conţinut de 8% grăsimi.

Nutriţioniştii recomandă consumul de carne de cal pentru conţinutul bogat în fier, un elementul foart ușor asimilat de corpul uman spre deosebire de fierul conținut de plante. De asemenea, carnea de cal este o sursă excelentă de zinc și seleniu și vitamine B.

Macelarie Jerome Bretelle Tradiția consumului de CARNE de CAL se păstrează în Franța

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →