Trei sunt preocupările majore ale legumicultorilor în această perioadă: recoltarea culturilor, întreţinerea plantelor aflate în vegetaţie şi plantările, respectiv însămânţările de toamnă.
3 DIFICULTĂŢI MAJORE
1. Dăunători-problemă. „Cu cât este mai cald şi-i secetă, cu atât presiunea dăunătorilor este mai mare. La tomate Tuta absoluta îşi face de cap, iar la celelalte culturi (ardeioase, vânătă, castravete), tripşii, afidele şi păianjenii sunt în… vizită de lucru! Atacurile se ostoiesc doar atunci când scad temperaturile”, precizează Vasilică Hoarcă, Director Vânzări Seminţe Legume România şi Moldova, Syngenta.
2. Boli specifice toamnei. „Pe măsură ce se va schimba vremea şi va apărea ceaţa dimineaţa, va creşte umiditatea atmosferică şi ciupercile încep să se dezvolte. Vor apărea pătările în culturile de tomate. De aceea, sunt necesare preventiv tratamente cu substanţe pe bază de cupru, cu control asupra pătărilor de tot felul şi a raselor de mană”, susţine Nelu Rusu, fermier din Drăgăneşti, jud. Galaţi.
Acesta precizează că la ceapa de câmp, semănată la sfârşitul lui august, trebuie aplicată o erbicidare în preemergenţă. Ideal ar fi să se intervină cu două-trei zile înainte de răsărirea plantelor cu un glifosat, pentru a menţine curată cultura. Ceapa de toamnă iese în două frunzuliţe după 15-22 de zile de la semănat.
3. Scumpiri în lanţ. O veste proastă pentru fermierii care doresc să-şi repare solariile este aceea că preţul fierului a crescut cu 82%, folia e mai scumpă cu 56%, materialul lemnos şi-a dublat preţul, iar noile solarii costă mai mult cu 68%. Îngrăşămintele chimice de bază la sol (NPK 20:20:0; 18:46:0, triplu 15, triplu 16) sunt mai scumpe cu cel puţin 50%, faţă de preţurile din primăvară.
Semnalele cultivatorilor
Pe site-urile de socializare, am identificat câteva dificultăţi semnalate de cultivatori aflaţi în căutare de diagnostice avizate de la specialişti.
Georgiana Bociu (Ploieşti) a postat mai multe poze cu tomate mănate şi cu carenţă de microelemente. I s-a recomandat să aplice foliar Champ (20 g/10 l apă) + Codicobre (20 ml/10 l apă), iar după 2 zile, un tratament cu Sprintene (20 ml/10 l apă) + Codiorgan (20 g/10 l apă) + Poligreen Mix-L (20 ml/ 10 l apă).
În cazul vinetelor pătate, soluţia propusă este Mineralgold (30:10:15 – 20 g/10 l apă) + Agropotasion (10 ml/10 l apă).
Gabriel Hoadrea (Sibiu) a căutat soluţii pentru vinetele sale cu frunze care se ofilesc prematur. Boala este fuzarioza şi a fost controlată cu Beltanol (4 l/ha), produs aplicat radicular.
Benedek Bulcsu (Oradea) a sesizat problemă cu ardeii capia: plantele au vârfurile de creştere clorozate, iar frunzele şi lăstarii noi s-au îngăbenit.
Mai mulţi cultivatori (care au păţit acelaşi lucru) au susţinut că este vorba de carenţă de fier, tratată cu Agroxilato Fe 30 gr, tratament repetat după 7 zile.
Grădina – teatrul de operaţiuni sezoniere!
• Vremea bună prognozată de meteorologi pentru această lună este favorabilă semănării culturilor, precum: spanac, ceapă şi usturoi verde, praz, salată, sparanghel, hreanul, broccoli, mazărea, ţelina.
• Eşalonat, se recoltează culturile ajunse la maturitate: tomate, ardei, vinete, castraveţi, dovlecei, varză, conopidă, rădăcinoase;
• Se urmăreşte starea fitosanitară a plantelor, cu intervenţii pentru combaterea buruienilor şi controlul bolilor şi dăunătorilor;
• Pregătirea terenului pentru semănatul şi plantatul în câmp al viitoarelor culturi timpurii;
• Începerea lucrărilor de construire a noilor solarii, tunele şi răsadniţe.
un articol de
MARIAN MUŞAT