În familia Oltean a mai intrat un membru cu drepturi speciale! Fondatorii MAVI Prod (acţionarul IRUM Reghin) mai aveau nevoie de cineva care să le împlinească viaţa. Aşa s-a născut TAGRO 102, din dragoste şi dorinţă. Aş avea multe de spus după ce am văzut pentru prima dată tractorul de concepţie sută la sută românească, produs de IRUM Reghin chiar în anul Centenarului. Cei 102 de cai putere de sub capotă vă invită să-i struniţi, iar cabina generoasă are loc berechet şi pentru mândra voastră. Numele TAGRO 102 e un acronim de la Tractor Agricol Românesc. Dar parcă aduce cumva şi cu un personaj care va dăinui în inimile românilor. M-am lăsat un pic purtat de sentimente, iar ceea ce a urmat la IndAgra m-a convins că lumea îl aştepta ca pe un prinţ. Unii cu speranţă, alţii cu interes iar câţiva cu invidie. Fiecare dintre aceste sentimente sunt umane şi de aceea am asemuit creaţia celor de IRUM Reghin cu un personaj de poveste, puternic şi frumos totodată!
Aprilie 2019 va deschide producţia de serie a TAGRO 102
Fermierii aşteaptă momentul în care îl vor putea pune la treabă. Dar pentru aceasta mai sunt de trecut câţiva paşi, precum omologarea RAR şi introducerea în linia de asamblare, care se va produce undeva la începutul lunii aprilie 2019, după spusele celui „care are misiunea de a continua lucrurile începute de noi”, cum frumos s-a exprimat Mircea Oltean despre fiul său şi al Violetei Oltean, Andrei Oltean. CEO MAVI Prod, Mircea Oltean a dezvăluit presei că „ideea acestui tractor s-a născut şi din dorinţa de a arăta că putem şi noi (românii n.r.) să facem lucruri măreţe”. Zis şi făcut! TAGRO 102 nu este un tractor low-cost, ci se doreşte a fi un concurent real pentru utilajele care vin în România din Occident. De aceea, motorizarea şi soluţiile constructive nu au fost „zgârcite”. Iar designul a reuşit să creeze o identitate vizuală puternică. Lumea agricolă a roit în jurul celor două prototipuri prezente la IndAgra 2018 ca centru principal de interes, TAGRO 102 fiind de departe vedeta celui mai mare târg agricol din sud-estul european!
20% din piaţa oficială a tractoarelor noi
Preţul tractorului va varia în sus de la 34.500 euro, până aproape de 40.000 euro, în funcţie de opţiuni şi de dotări. Motorizarea va fi asigurată de motoare FPT cu norma de poluare Tier 4 final, având puteri de 86, 95 şi 102 CP. Garanţia va fi de doi ani sau 1.500 ore de funcţionare, iar MAVI Prod va asigura atât vânzarea, cât şi întreţinerea în garanţie şi post-garanţie prin cele 18 centre naţionale proprii. De altfel, IRUM Reghin deţine deja 20% din piaţa oficială a tractoarelor noi prin cele 500 de utilaje Belarus vândute în 2017, an în care România a cumpărat în total 2.500 de unităţi noi.
IRUM Reghin are singurul centru de cercetare pentru tractoare din sud-estul Europei
MAVI Prod are o cifră de afaceri de circa 40 milioane de euro şi peste 700 de angajaţi. Doar în centrul de cercetare-dezvoltare iFOR lucrează peste 50 de ingineri, Călin Alfianu fiind unul dintre cei mai străluciţi specialişti repatriaţi, care au participat activ la desăvârşirea lui TAGRO 102. Alături de managerul proiectului, Eduard Lucaci. Sub implicarea şi supravegherea lui Andrei Oltean, care se pare că este răspunzător de cheltuirea cu folos a celor peste patru milioane de euro dedicate acestui proiect în cei aproape trei ani de la demarare. Planurile de expansiune pe segmentul tractoarelor agricole se tot măresc, după ce în 2007 proiectul comun cu UTB a căzut deoarece uzina de la Braşov a intrat în faliment! Pe lângă utilajele realizate în colaborare cu Belarus, prognozate a fi montate la Reghin anul viitor, Mircea Oltean spune că au programată construirea a 200 de unităţi TAGRO. Pentru anii următori se vizează creşterea la 300 bucăţi în 2020, iar din 2021 cifra ar trebui să ajungă la 500 de unităţi.
Cât priveşte prognoza pentru anul 2028, spune Mircea Oltean, CEO MAVI Prod, „În România se vor vinde per total circa 8.000 de unităţi, iar noi ne dorim să ne păstrăm de acum ponderea pe acest segment!”
Conferinţa de lansare a TAGRO 102 a fost lipsită de prezenţa politicienilor, ceea ce m-a mirat. Deşi la IndAgra aceştia s-au înghesuit să se pozeze cu tractorul de producţie şi concepţie 100% românească. Oricum, mediul de afaceri îşi doreşte ca politicul să nu le pună prea multe piedici în dorinţa de creştere economică sănătoasă. Creştere care se vede frumos şi la Reghin!
Pe final nu pot decât să vă împărtăşesc bucuria mea că am fost prezent atât la anunţarea intenţiei lansării acestui tractor, cât şi la momentul punerii lui în atenţia publicului. Cât priveşte “botezul” TAGRO 102 la IndAgra, cu sinceritate cred că a fost un real succes!
CARACTERISTICILE TRACTORULUI TAGRO 102:
• Motor FPT 86, 95, 102 CP;
• Norma de poluare: Stagiu IV final;
• Capacitate cilindrică: 3387 cmc;
• Putere: 102 CP (75Kw);
• Cuplu maxim: 430 Nm la 1 400 rpm;
• Filtru de aer: uscat;
• Rezervor combustibil: 110 l;
• Rezervor AdBlue: 20 l;
• Cutie de viteze: Shuttle cu 12 viteze de mers înainte şi 12 viteze de mers înapoi;
• Inversor mecanic;
• Blocare diferenţial: electrohidraulică;
• Tracţiune: 4 x 4;
• Cuplare tracţiune 4 x 4: electrohidraulică;
• Priza de putere spate: Independentă cu 540/1000 rpm;
• Debit pompă hidraulică: 60 litri/min;
• Capacitate de ridicare în tiranţi spate: 4400 kg, cu Sistem Auto Lift;
• Cuple hidraulice spate: 2 perechi;
• Certificată ROPS şi FOPS, vizibilitate sporită, scaun operator cu pernă de aer, centură de siguranţă, scaun pasager cu centură, girofar, ştergătoare cu spălător parbriz faţă/spate, geam spate cu degivrare;
• Aer condiţionat;
• Oglinzi retrovizoare;
• Faruri de lucru: 2 faţă/2 spate;
• Echipare radio.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 20/225 (ediţia 15-30 noiembrie 2018)