În condiții excelente de temperatură și de lumină, prevestitoare ale ploilor curate care au căzut în zilele ulterioare acțiunii, pe cele aproximativ 10 hectare ale platformei demonstrative amplasate în satul Soloneț, comuna Trifești, județul Iași, specialiștii Syngenta le-au prezentat fermierilor soluții tehnologice de ultim moment la culturile de grâu, porumb și floarea soarelui.
Agricultorii din regiunea de Nord-Est a Moldovei au putut afla de la specialiștii Syngenta noi abordări practice pentru îmbunătățirea parametrilor cantitativi și calitativi ai recoltelor și pentru consolidarea sustenabilității activității de cultivare a plantelor, prin soluții avansate de genetică și protecția plantelor. “Este o colaborare mai veche pe care o avem cu Syngenta România, iar anul acesta compania și-a testat soiuri și hibrizi de plante de interes economic, dar și elemente de ultimă generație legate de protecția plantelor, începând de la protecția semințelor și terminând cu tratamente fitosanitare împotriva bolilor și dăunătorilor. Orice fermier dorește să obțină producții din ce în ce mai mari, folosind o genetică a plantelor deosebit de avansată, cu rezistență la diferite produse, asigurând astfel o protecție atât împotriva bolilor și dăunătorilor, cât mai ales împotriva buruienilor care dijmuiesc cel mai mult producția. Noi exploatăm aproximativ 2500 hectare, aproape toată suprafața în sistem irigat, iar soluțiile Syngenta ne-au ajutat să menținem standarde înalte de productivitate și de calitate a recoltelor”, arăta fermierul Vasile Lungu, proprietar al Grupului Domeniile Lungu, județul Iași.
Specialistul preciza faptul că investițiile din cadrul exploatației sale agricole se realizează cu ținte exacte de producții medii, de exemplu 5 tone rapiță/ha, 8 tone grâu/ha și 13-14 tone porumb/ha. “Syngenta a venit aici cu inovații care trebuie să fie implementate în producție, scopul final fiind acela ca fermierii să aibă o producție mare și sănătoasă. Cele 10 hectare au fost împărțite în ponderi gale, respective culturi de grâu, porumb și floarea soarelui. La cultura de grâu, am ales un program mai complex, din care aș puncta câteva aspect importante. Pentru problemele care au apărut în ultimii ani în ferme, am prezentat în premieră un insecto-fungicid deosebit de valoros, Austral plus, care s-a aplicat în această platformă și la sămânța utilizată aici. Austral plus este un amestec dintre un fungicid şi un insecticid, respectiv fludioxonil și teflutrin. Fludioxonilul este un fungicid de contact non-sistemic, din clasa fenilpiroli. Teflutrinul este un insecticid de contact şi prin vapori, din clasa piretroizilor. Este o soluție ideală, pentru a mai face și o rotație la tratamentul seminței, deoarece substanțele care tot au fost folosite în ultimii ani pot crea probleme, pe lângă rezistența pe care o pot obține anumiți patogeni sau insectele cu care ne confruntăm în exploatațiile noastre. De asemenea, am prezentat și produsul Boxer 800 EC, un erbicid care a fost aplicat în pre-emergență. Se poate aplica și în post-emergență timpurie. Este un produs care nu provoacă stres culturilor care vin după ce recoltăm cultura de păioase. Boxer 800 EC este un erbicid cu acţiune reziduală la sol ce conţine prosulfocarb, o substanţă activă din familia tiocarbamaţilor. Acţiunea sa este întărită de o bună pregătire a terenului şi o bună umiditate în sol. După cum știți, anul trecut, în zona Moldovei, am avut secetă, înregistrând o răsărire anevoioasă la cultura de păioase. În ferestrele iernii au căzut anumite cantități de precipitații, atunci fiind momentul în care noi nu putem interveni. Apare concurența dintre buruieni și planta de cultură și toată investiția noastră în îngrășăminte poate fi pierdută din cauza buruienilor. Tocmai aici intervine produsul Boxer, care controlează cu succes mai ales buruienile problemă. Aici, pe platforma de la Soloneț-Iași, am aplicat produsul Boxer înainte de a iriga, respectiv până la data de 1 noiembrie 2022,”, explica Răzvan Atodiresei, specialist Protecția Plantelor Syngenta.
Răzvan Atodiresei, specialist Protecția Plantelor Syngenta
Din tehnologia culturii de cereale au mai făcut parte tratamentul T1, după trecerea de la iarnă la primăvară, cu produsul Amistar Prime-alcătuit din două fungicide cu efect complementar ce controlează majoritatea bolilor din culturile de cereale-, precum și tratamentul T2 cu strobilurina, ajutând enzimele antiosi-oxidative din plantă.
La cultura porumbului, s-a optat pentru o schemă tehnologică ce include erbicidare în pre-emergență cu produsul Gardoprim Plus Gold 500SC, pe bază de S-metolaclor și terbutilazin. “Ne conferă un avantaj foarte bun la răsărire, să nu avem concurență a plantelor de cultură cu buruienile. Controlează foarte bine atât buruienile monocotile, cât și pe cele dicotile. Avem și o peliculă reziduală care în condiții de precipitații sau umiditate se reactivează și ne conferă o protecție de până la 6 săptămâni. După aplicarea acestui produs am optat pentru o corecție pentru buruienile care au răsărit mai târziu, după ce a trecut perioada de protecție cu Gardoprim Plus Gold. E vorba despre produsul Elumis, alcătuit din două substanțe active, respectiv mesotrione și nicosulfuron și fiind un ready mix ,datorită formulării ce permite o eficiență foarte bună și împotriva unor buruieni, cum ar fi costreiul și pălămida. Avem și o acțiune reziduală până la 30-40 de zile la nivelul solului care poate combate buruienile în curs de răsărire”, explica Răzvan Atodiresei.
Pe platforma demo din cadrul Grupului Domeniile Lungu-Iași, cultura de floarea soarelui a beneficiat de un interes sporit din partea fermierilor, fiind prezentată cea mai nouă tehnologie lansată de Syngenta : Tehnologia A.I.R.™. A fost prezentat ca fiind cel mai avansat sistem de cultivare a florii-soarelui, cu toleranță la erbicide și permițând selectarea hibridului în funcție de caracteristicile agronomice și de nevoile fermierului, fără ca acesta să fie condiționat de alegerea erbicidului. Mai multe specii de buruieni pot fi controlate eficient, prin optimizarea utilizării tuturor soluțiilor de erbicidare existente pentru floarea-soarelui, în funcție de infestarea culturii. “Syngenta a descoperit o caracteristică genetică ce îi oferă plantei o toleranță la mai multe clase de substanțe, atât pe bază de imazamox, cât și pe bază de tribenuron-metil. Pe scurt, este un hibrid care permite aplicarea ambelor tehnologii. Este o premieră în România și nu numai. Începând de anul acesta o să poată fi cultivat. Hibridul pretabil pentru această tehnologie este hibridul nostru SY Futura AR. De ce tehnologia aceasta? Din cel puțin trei motive. Oferă fermierului o flexibilitate în a alege hibridul, pentru că în alegerea hibridului de floarea-soarelui exista o limitare reprezentată de buruieni, dar cu această tehnologie cultivatorul va ști că indiferent de buruiană are o soluție la îndemână. De asemenea, în unele ferme sunt probleme mai multe cu mana. Hibridul SY Futura AR permite să fie utilizate ambele tehnologii de aplicare pesticidelor, prezentând toleranță și la mană. Nu în ultimul rând, îi ajută pe fermieri să nu cheltuie bani nejustificat. Este un hibrid semitimpuriu, are o vigoare bună, răsărirea și productivitatea lui fiind la același nivel ca și la alți hibrizi din portofoliu”, explica Neliana Arcuș, specialist Semințe Syngenta.
Referitor la hibrizii și tehnologia A.I.R.™ pentru cultura de floarea soarelui, specialiștii Syngenta au mai punctat faptul că aceste soluții de ultimă oră susțin maximizarea producțiilor la hibrizii preferați, asigurând atât o flexibilitate (libertate) în alegerea tipului de erbicid în funcție de infestarea din câmp, cât și un control eficient al mai multor specii de buruieni, în condițiile unui grad redus de fitotoxicitate pentru planta de cultură.
Evenimentul desfășurat în satul Soloneț-Trifești, județul Iași, a încheiat seria de întâlniri profesionale în câmp sub umbrela conceptului A.I. ferma la tine în palmă, în cadrul cărora li s-au prezentat fermierilor produse de protecție a plantelor și tehnologii Syngenta pentru culturile de cereale, porumb, floarea soarelui și rapiță, precum și potențialul și complexitatea programelor tehnologice complete de la Syngenta pentru culturile de cereale păioase (semințe și produse de protecție).
Un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI