„Suntem învăţaţi să ne mulţumim cu firimitura din pâine!” - Revista Ferma
3 minute de citit

„Suntem învăţaţi să ne mulţumim cu firimitura din pâine!”

protest fermieri timis 07 „Suntem învăţaţi să ne mulţumim cu firimitura din pâine!”Deşi iniţial păreau să continue protestele începute încă de vineri, fermierii din vest au renunţat pentru moment la a mai ieşi cu tractoarele pe şoselele din judeţul Timiş şi Arad.

În timp ce liderii acestui protest spontan au anunţat încă de aseară că şi-au atins scopul, după ce au analizat rezultatele obţinute la negocierile care au avut loc la Bucureşti cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, pe forumurile de discuţii de pe platformele de socializare părerile sunt încă împărţite.

Subprefectul judeţului Timiş s-a deplasat în această dimineaţă la Lugoj pentru a discuta cu protestatarii, în timp ce la Timişoara se încearcă încă obţinerea unei autorizaţii pentru organizarea unui protest legal. Nu este clar însă dacă acest demers este în continuare susţinut şi de către agricultori sau doar de către reprezentanţii transportatorilor şi ai constructorilor, care au protestat zilele trecute alături de fermieri.

Timp şi bani irosiţi degeaba…

Există încă voci care susţin că acest protest spontan trebuie continuat. „Am irosit timp şi bani degeaba. Suntem învăţaţi să ne mulţumim cu firimitura din pâine! Acum era şansa tuturor de a schimba ceva. Ar trebui continuat acest protest pentru a susţine şi revendicările transportatorilor şi a constructorilor, pentru că acesta a fost un demers comun. Fermierii, transportatorii şi constructorii sunt talpa economiei, dacă noi cădem, va cădea şi economia României!”, a declarat Dan Buşe, un antreprenor din domeniul construcţiilor.

Acesta este în primul rând nemulţumit de faptul că dările la stat sunt prea mari, ceea ce împinge micile companii private spre faliment. „Noi nu am protestat aici doar împotriva tranzitului de cereale ucrainene prin România sau pentru scăderea RCA. Am luptat în primul rând pentru reducerea taxelor care sunt într-adevăr împovărătoare pentru noi. Firmele mici au venituri de, să zicem, 100.000 sau 200.000 de lei pe an şi plătim taxe la stat de ne sar capacele, în timp ce marile multinaţionale cu capital străin au afaceri de zeci de milioane de euro iar profiturile ajung în cele din urmă în străinătate”, constată antreprenorul bănăţean.

Vor fi onorate oare promisiunile?

„Fermierii au obţinut promisiuni care nu rezolvă problemele, am primit un pansament pe rană, rana e tot acolo”, semnalează un alt participant la protestul din zilele trecute. În timp ce altul spune că nu crede în sinceritatea autorităţilor. „Nu cred că o să respecte ce au promis, aşa cum au făcut şi cu profesorii, din simplul motiv că nu au bani”, susţine acesta.

Pe de altă parte, unul dintre liderii manifestărilor de protest din zilele trecute anunţă că s-a semnat o petiţie prin care se solicită ministrului Predoiu şi premierului Ciolacu să nu îngrădească fermierilor şi transportatorilor dreptul la protest paşnic. „Folosirea forţelor de ordine ca instrument de intimidare a protestatarilor este un abuz, care poate duce la repetarea violenţelor din 10 august 2018!”, avertiza el.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →