Succes într-un buchet de lavandă - Revista Ferma
5 minute de citit

Succes într-un buchet de lavandă

După cinci ani de investiţii în domeniul producerii şi prelucrării lavandei, o tânără familie de fermieri ieşeni, Andrei şi Laura Ignătoaie, creatori ai brandului Lavanda Laurei, au făcut pasul către segmentul de valorificare directă şi constantă, în propriul magazin, a produselor din lavandă pe care le obţin. Magazinul a fost înfiinţat în luna iulie 2020 şi este rezultatul parteneriatului cu o altă familie de producători locali, Mihai şi Flavia Hriţcu. Sub brandul H.bebe, aceştia realizează articole de îmbrăcăminte pentru copii şi pentru familii cu copii mici, în comuna Leţcani, judeţul Iaşi.

 

Inaugurare în pandemie

 lavanda 5_b

Magazinul a fost realizat printr-o contribuţie de 50% din partea fiecărei familii de producători, banii provenind din resurse proprii. „Ideea ne-a venit în urmă cu un an, întâlnindu-ne mai des la târguri şi la alte evenimente de promovare a produselor locale. Ne-am împrietenit şi, ca urmare a faptului că eram întrebaţi de către consumatori unde pot găsi produsele noastre în oraş, am început să conturăm proiectul unui magazin propriu. A durat un an de zile, deoarece am căutat un spaţiu potrivit şi, după instituirea stării de urgenţă, au apărut amânări ale unor etape de lucru”, explică Laura Ignătoaie.
Noul magazin al producătorilor locali este amplasat pe una dintre arterele principale din municipiului Iaşi, respectiv pe axa Piaţa Unirii – Palatul Culturii.

 lavanda 4_b

Au investit totul în lavandă

Pentru producătorii ieşeni, inaugurarea magazinului reprezintă unul dintre cele mai mari obiective pe care tinerii şi le-au propus, atunci când au decis să investească toate economiile în cultivarea lavandei.
Practic, pe rafturile Lavandei Laurei se găsesc roadele trudei de cinci ani, între produsele obţinute în micul laborator din Iaşi numărându-se săculeţi cu lavandă, creme, igienizante, uleiuri esenţiale cu lavandă, produse pentru îngrijire personală, bile efervescente pentru baie, sare de baie, lumânări parfumate, odorizante auto şi de cameră.
Pentru producători, acest magazin înseamnă închiderea lanţului producţie-valorificare.

 

34 de produse, în laboratorul propriu

 

Concomitent cu realizarea proiectului de investiţie în noul magazin, au demarat pregătirile pentru extinderea suprafeţei cultivate cu lavandă. „La început, am avut zece ari cu lavandă, în grădina părinţilor, în Siliştea-Negreşti, judeţul Vaslui, la graniţa cu judeţul Iaşi. An de an, am diversificat gama produselor pe care le-am obţinut din lavandă şi am căutat să valorificăm aceste produse prin târguri şi online, la prieteni şi, foarte timid, în câte un magazin local. Ulterior, am reuşit să livrăm produse într-un lanţ de farmacii, pentru unităţile farmaceutice din municipiul Iaşi. De la trei-patru produse obţinute în primul an, respectiv săculeţi cu lavandă, săpun, apă de lavandă, am ajuns la aproximativ 34 de produse obţinute în propriul laborator, pe care l-am creat anul trecut. Paşii importanţi pe care i-am făcut pe linia producţiei şi pe cea a livrării ne-au determinat să ne gândim mai mult la ideea de extindere a suprafeţei cu lavandă, pentru a obţine suficientă materie primă”, explică Andrei Ignătoaie.
În cazul producătorilor ieşeni, pasul către extinderea suprafeţei şi arendarea unui hectar de teren în zona Negreşti, de la fermierul Costică Cioată, a reprezentat aproape o obligaţie, inclusiv ca urmare a presiunii create de influenţa negativă a condiţiilor climatice asupra producţiei de lavandă.

 

Ţintesc extinderea cu alte plante aromatice

 lavanda 3_b

Tinerii fermieri ieşeni estimează că o parte a investiţiei realizate în primul lor magazin cu produse locale va fi recuperată până la începutul anului 2021, iar creşterea vânzărilor în segmentul online, pe perioada stărilor de urgenţă şi de alertă, va reprezenta resursa financiară pentru dezvoltare.
Între proiectele pe care le vizează se numără extinderea cu încă un hectar a suprafeţei cultivate, de această dată şi cu alte plante aromatice (salvie, Melissa officinalis-roiniţă), precum şi achiziţionarea propriei distilării, extragerea uleiului realizându-se, deocamdată, într-o unitate din judeţul Vaslui.
Click AICI şi citeşte pe www.revista-ferma.ro cum a început povestea cu miros de lavandă a familiei Ignătoaie!

 lavanda 2_b

BUTAŞII DE LAVANDĂ – MAI SCUMPI ÎN ROMÂNIA

 

„Materialul de plantat din România este deosebit de scump. Practic, pentru un hectar cu lavandă, trebuia să plătesc aproximativ 3.000 euro. Aceasta, în timp ce în Bulgaria preţul ajunge la aproximativ 1.500 euro. Evident, am făcut contract cu un partener din Bulgaria, urmând ca în luna octombrie să primesc butaşii. Regret, deoarece, la rândul meu, aş dori să susţin producţia locală. Însă, nu la asemenea preţuri. Aceasta cred că este o problemă a producătorilor autohtoni”, e convins Andrei Ignătoaie.

 lavanda 6_b

PIERDERI MASIVE DE PRODUCŢIE

În anul 2019, producţia de lavandă a scăzut cu aproximativ 20% faţă de anul 2018, iar în acest an, pierderea s-a adâncit cu încă aproximativ 20%, spun fermierii. „Seceta din toamnă, lipsa de zăpadă şi un îngheţ din iarnă şi, mai apoi, ploile de la începutul lunii iunie ne-au dijmuit semnificativ din producţie şi au întârziat mult recoltatul. În loc să recoltez la finalul lunii iunie, am strâns lavanda pe 16 iulie. Obţinerea a 5-6 litri de ulei reprezintă, acum, o performanţă, în condiţiile în care, în urmă cu doi ani, producţia a fost de peste 10 litri de ulei. Această scădere constantă a producţiei ne aduce mari semne de întrebare asupra viitorului”, spune Andrei Ignătoaie.

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
Redactor Radio România Iaşi

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →