Rezultatele studiului publicate în Journal of Applied Animal Nutrition sugerează că, deşi laptele provenit de la vaci este supus unui control sporit din motive de mediu, are o utilizare mai durabilă a terenului decât producerea aşa-numitului „lapte de soia”. Soia pare să aibă o amprentă de carbon foarte mare, în special dacă este obţinută pe terenurile în care s-a făcut recent conversia de la exploatarea forestieră la cea agricolă.
Cercetările sugerează că emisiile de gaze cu efect de seră şi pierderea habitatelor faunei sălbatice au stimulat o „îngrijorare globală în creştere cu privire la extinderea continuă a producţiei de soia şi miez de palmier pe terenuri recent transformate din păduri şi păşuni naturale”. De asemenea, raportul a analizat rolul făinii de soia şi a făinii de sâmburi de palmier în nutriţia animalelor.
Concluzia la care au ajuns cercetătorii este că ‘laptele de soia’ obţinut direct din soia este un proces mai puţin eficient decât producerea laptelui din vacile de lapte, mai ales atunci când animalele sunt ţinute le păşune sau li se administrează diete care nu conţin făină de soia. Potrivit studiului, dietele pentru păsări şi porci conţin niveluri mai ridicate de făină de soia decât cele de la animalele rumegătoare. Cantităţi mici de ulei de soia sunt incluse în hrana pentru porci şi păsări, dar principalele sale utilizări sunt în alimentele procesate.
Studiul susţine că 85 litri de lapte sunt produse în Marea Britanie la fiecare kilogram de făină de soia consumat de vacile de lapte. Pentru a produce 200 ml de lapte de vacă sunt necesare 7 grame de făină de soia.
Conform raportului, uleiurile de soia şi de palmier reprezintă împreună 90% din producţia totală de ulei vegetal la nivel mondial. „Producţia de ulei de soia şi de palmier este asociată cu defrişările, degradarea solului, distrugerea habitatelor sălbatice şi pierderea pajiştilor naturale în unele regiuni ale lumii”, argumentează cercetătorii, precizând totodată că „industria hranei pentru animale şi a alimentelor destinate consumului uman necesită înlocuirea produselor din soia şi ulei de palmier cu surse alternative de ingrediente bogate în proteine”.