Alin Luculeasa este un tânăr fermier în vârstă de 30 de ani din zona Moldovei, jud. Vaslui. Este absolvent de USAMVB București, promoția 2013 și ocupă, din 2022, funcția de Secretar Regional al Clubului Fermierilor Români pentru regiunea Moldova Centru.
La finele anului 2022 a câștigat premiul pentru ”Cel mai bun proiect digital” acordat în cadrul Congresului European al Tinerilor Fermieri de la Bruxelles. A fost pentru prima dată când România primea o astfel de recunoaștere!
Alin și-a început activitatea în agricultură la ferma familiei, EVEL-H COMPANY din Costești, unde se ocupa de managementul operațional al activității agricole, dar și de optimizarea activității prin implementarea noilor tehnologii.
Cu dată mai recentă a început să-și dezvolte propria fermă vegetală, aflată la început de drum și a apelat cu încredere la fondurile europene pentru modernizarea exploatației.
CE A PĂȚIT TÂNĂRUL FERMIER? CINE ȘI CUM A GREȘIT GRAV ÎN CAZUL LUI ALIN LUCULEASA?
Iată ce scrie tânărul fermier din Vaslui pe pagina sa de Facebook:
”Am depus în 2021 proiectul acesta de modernizare al fermei mele, o fermă la început de drum, vegetală, pe o suprafață de 70 ha. Am fost declarat inițial eligibil, dar fără finanțare, nu m-am descurajat, mi-am continuat activitatea contractând prestări de servicii, pentru că încă nu aveam utilajele necesare.
După aproape 15 luni, fără să mă aștept la asta absolut deloc, am primit o notificare, cum că am devenit finanțabil. Bucurie mare, reiau discuțiile cu furnizorii de echipamente și constat că au intervenit majorări de prețuri semnificative (30-40%), dar îmi zic în continuare că ăsta e business-ul, dacă ar fi simplu, ar face toată lumea.
Am contractat (pe următorii 6 ani) un leasing financiar pentru întreaga sumă (cheltuieli eligibile + neeligibile + majorări de preț), cumpăr utilajele, îmi ajung în fermă, fac cerere de plată pentru mai mult de 95% din suma eligibilă, primesc banii.
După câteva luni fac cerere pentru ultima tranșă de plată. Înainte de a mi se acorda și ultima tranșă mi se face un control în teren, unde totul a fost conform și am primit raport de control favorabil!”
CE S-A ÎNTÂMPLAT DUPĂ CONTROLUL… FAVORABIL? ESTE BĂTAIE DE JOC LA ADRESA TÂNĂRULUI FERMIER!
Fermierul explică: ”A doua zi după control, mi se cer niște clarificări la care răspund, ca mai apoi, după o lună de zile, să fiu notificat că s-a creat un proiect de proces verbal în care se constată că am creat condiții artificiale. Îmi expun punctul de vedere cu documente justificative, cum că sunt angajat într-o fermă, a unchiului meu, și asta nu este ilegal, cum că nu dețin utilaje sau hale de stocare și am contractat prestari de servicii ca să pot să fac agricultură… și nici asta nu este ilegal, atâta timp cât am plătit toate contractele prin bancă, transparent”.
DE CE NU AU REACȚIONAT FUNCȚIONARII AFIR ÎNCĂ DE LA DEPUNEREA CERERII DE FINANȚARE?!
”Toate aceste aspecte erau vizibile în proiectul depus de mine încă din prima zi, din 2021. Am depus toate facturile de vânzare a mărfii și tot ce ține de modul cum mi-am desfășurat activitatea. Degeaba, nu a contat! Mi s-a motivat că în 2015 am fost angajat la firma tatălui meu și din 2019 lucrez la firma unchiului meu și că am avut relații comerciale cu aceștia.
Da, am avut câteva relații comerciale cu aceștia, perfect legale și normale, pentru că un fermier niciodată nu lucrează singur, dar firma mi-am condus-o singur, așa cum am știut mai bine”, scrie cu mâhnire Alin Luculeasa, pe pagina lui de socializare.
FERMIERUL VA TREBUI SĂ ÎNAPOIEZE BANII! CINE E RESPONSABIL DE ACEASTĂ SITUAȚIE?
”Am mizat pe AGRICULTURA CONSERVATIVĂ , DIGITALĂ ȘI EFICIENTĂ economic, principii pe care le promovez eu cu fiecare ocazie și am lucrat pentru visul meu asumându-mi riscuri, fiind prezent zi de zi în fermă sau, dacă nu eram în fermă, eram la Clubul Fermierilor Români tot pentru a mă alinia cu cele mai noi tendințe din agricultură.
Nimic din toate astea nu a contat, astăzi sunt dator statului român cu banii pe care mi i-a dat din bugetul european, pentru a aduce plus-valoare în satul românesc, lucru pe care eu l-am făcut” – ALIN LUCULEASA, fermier din jud. Vaslui
Ce va face în continuare tânărul fermier? Singura cale este acționarea în judecată a celor responsabili de situația în care a ajuns (aș spune, și îmi asum – IRESPONSABILI!).
Cazul lui nu este singurul, invocarea subiectivă a ”condițiilor artificiale” a distrus multe proiecte cu finanțare europeană și a falimentat tot atâtea afaceri agricole. Să te lupți cu Măria Sa, Statul, nu-i deloc o bătălie ușoară și nici echilibrată pentru un tânăr fermier. Dar e singura lui șansă pentru a-și dovedi bunele intenții care, de altfel, au dus la aprobarea și la aproape finalizarea proiectului.
VOM REVENI!