Fiul său, Vlad Enescu, are o fermă de vaci în Bran. Am încercat să aflăm de la acesta cum se descurcă şi ce viitor mai are ferma de familie de la munte.
Vlad Enescu are 30 de ani şi este de profesie medic veterinar. Vine dintr-o familie de crescători de animale de câteva generaţii. Cu mari eforturi, a reuşit să obţină finanţare pentru modernizarea fermei printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de peste 2,1 milioane de euro. De banii ăştia a construit un grajd nou şi modern pentru 70 de vaci, dotat cu roboţi de muls, de furajare, de alăptat viţei, tanc de lapte şi sistem integrat de management al dejecţiilor DeLaval, să cumpere utilaje şi să facă şi o mică fabrică de procesare a laptelui. Partea nerambursabilă a fost de 365.000 de euro.
Fără ajutor, nu reuşeam
„Dacă nu erau părinţii care să ne susţină financiar, chiar dacă avem şi trei credite pe zece ani, nu reuşeam să dezvoltăm ferma. Am girat cu tot ce avem şi am stat până la ora unu noaptea în bancă, toată familia, să semnăm contractul, altfel pierdeam proiectul. Câteva zeci de mii de euro în plus faţă de calculele noastre au fost lucrări şi costuri neprevăzute, de la studiul geo, până la cursul de schimb, unde am pierdut aproape 20.000 de euro. M-am pus în locul altora, care nu au părinţi care îi pot susţine şi nu au posibilităţile pe care le-am avut eu şi e clar că nu ar fi putut să facă niciodată un proiect atât de mare”, spune Vlad Enescu.
60 DE HECTARE ŞI PESTE 100 DE CONTRACTE DE ARENDĂ
Pentru a asigura furajele necesare în ferma de vaci, acesta lucrează în jur de 70 ha cu porumb siloz, triticale, lucernă şi porumb boabe. Terenul pe care îl lucrează, în arendă, se află la cca. 15 km de fermă. În zonă, terenul arabil este puţin, fărâmiţat şi „e o bătaie acerbă pe el”. „Arenda nu e mare, dar parcelele sunt foarte mici. Cele mai mari parcele pe care le lucrăm sunt de 40-60 de ari, dar avem şi parcele de 5 ari sau de 11 ari. Ca să fac 60 de hectare, am contract de arendă cu mai mult de 100 de persoane. De cumpărat, terenul este foarte scump, până la 10 euro/mp, pentru că este zonă turistică”, mai spune Vlad Enescu.
PROCESAREA DUBLEAZĂ PREŢUL LAPTELUI
Fabrica este mai mult decât necesară pentru că, prin procesare, se dublează preţul laptelui, afirmă Vlad Enescu. În felul acesta, va reuşi să îşi amortizeze investiţia mult mai repede.
Familia sa face, de ani de zile, produse din lapte, cunsocute în zonă sub numele „Curtea Brăneană”. Produsele sunt deja atestate ca produse tradiţionale şi, în curând, vor fi înregistrate şi ca „produs montan”. „Ne gândim să trecem, poate, spre producţia ecologică, pentru că preţurile de vânzare sunt mult mai mari. Laptele atestat ecologic se vinde cu aproape 3 lei pe litru”, mai spune tânărul fermier.
În plus, pentru producţia ecologică ar primi şi un punctaj mai mare la proiectele cu fonduri europene, iar el se gândeşte deja la viitor.
Ar vrea ca, peste 10 ani, să aibă la muls 200 de vaci şi încă doi roboţi de muls. În fabrică vor procesa produse tradiţionale, dar ca să îşi diversifice producţia de lactate, le-ar mai trebui utilaje, deci probabil va mai depune un proiect pentru procesare, doar că finanţarea nerambursabilă de numai 50% din valoarea unui proiect i se pare prea mică.
FERMELE CU 3-5 VACI SUNT PRIMELE CARE DISPAR. CUM AR TREBUI SĂ AJUTE STATUL FERMELE DE FAMILIE?
Citeşte ARTICOLUL INTEGRAL în Revista FERMA, ediţia 15-31 august 2021!
Cumpără revista online de AICI!
un articol de
VIOLETA MÂŢ