La întâlnire, au onorat cu prezenţa Maricel Floricel Dima, subsecretarul de stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, cercetători, membri ASAS, producători agricoli, directori ai unor unităţi de cercetare-dezvoltare, de societăţi comerciale cu profil horticol, reprezentanţi ai mass media audiovizuală şi scrisă.
Şase referate tematice valoroase au acoperit domeniul aflat în dezbatere
Aşa cum a fost gândit şi structurat, programul acestui eveniment a cuprins prezentarea unor referate tematice în următoarea succesiune: „Prezentarea submăsurii 4.2a “Investiţii în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol”, din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020”, supus atenţiei invitaţilor de către Petrache Paraschivoiu de la ICDIMPH – HORTING; “Sortimentul de prun şi măr recomandat de S.C.D.P. Bistriţa pentru înfiinţarea de livezi pe submăsura 4.1a „Investiţii în exploataţii pomicole” din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020”, susţinut de dr. ing. Ioan Vasile Platon, directorul SCDP Bistriţa; “Aspecte tehnologice privind depozitarea şi păstrarea fructelor seminţoase”, prezentat de acad. dr. ing. Marian Bogoescu, directorul ICDIMPH – HORTING; “Tehnologii de procesare a fructelor prin congelare şi deshidratare”, expus de conf. dr. Marian Vintilă, directorul ştiinţific al ICDIMPH – HORTING.
Lansarea produsului Apple SMART al companiei INNVIGO
De asemenea, ing. George Roiban, director Marketing şi Dezvoltare Portofoliu România, al companiei INNVIGO, a supus atenţiei generale soluţie inovativă pentru depozitarea merelor Apple SMART, un produs de depozit din categoria regulatorilor de creştere utilizat pentru menţinerea fermităţii merelor, întârzierea şi reducerea procesului de pierdere a prospeţimii şi culorii în timpul depozitării frigorifice. Cu acest prilej, a fost lansat în România acest produs performant.
Sesiunea de dimineaţă a fost încheiată de expunerea “Programe de protecţie şi fertilizarea plantaţiilor pomicole” propuse de compania Summit Agro România, susţinută de dr. ing. Anastase Iorgu.
De asemenea, în discuţiile purtate, firmele partenere care au contribuit la organizarea evenimentului au prezentat soluţii concrete cu aplicabilitate în domeniul valorificării produselor horticole.
Vizitarea unui procesator şi a unui modul de acvaponie
Partea a doua a programului a fost dedicată prezentării activităţilor din domeniul horticol şi a cuprins două vizite tehnice. Prima a avut loc la Centrul de procesare a fructelor din Lechinţa al companiei SC Sicran 2002 SRL, prezentarea fiind făcută de administratorul societăţii, Tinu Şulea.
La Colegiul Silvic ”Transilvania” Năsăud, participanţii la eveniment au putut vedea un modul demonstrativ de acvaponie, o staţie-pilot pentru liceenii năsăudeni, prezentat de către Cristian Bulbuc de la ICDIMPH – HORTING şi Gavrilă Onul de la gazde. Acvaponia este un sistem unde acvacultura (creşterea peştilor) şi hidroponia (creşterea plantelor în apă) formează împreună un circuit.
SubMăsura 4.2 a AFIR în sprijinul fermierilor horticultori
„Evenimentul a avut ca scop transmiterea către producătorii din zona Bistriţei şi a judeţelor învecinate a cunoştinţelor cele mai avansate privind pregătirea campaniei de depozitare a fructelor seminţoase, respectiv măr şi păr. În acelaşi timp am urmărit apropierea producătorilor de subMăsura 4.2 a – Investiţii în procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol care se referă strict la procesarea produselor horticole, asigurând finanţare europeană pentru cei care doresc să lucreze în sectorul de activitate al industrializării fructelor şi legumelor”, ne-a declarat acad. dr. ing. Marian Bogoescu, directorul general al ICDIMPH – HORTING din Bucureşti.