SONDAJ practici comerciale neloiale. Fermieri, răspundeți AICI, până pe 15 martie! - Revista Ferma
4 minute de citit

SONDAJ practici comerciale neloiale. Fermieri, răspundeți AICI, până pe 15 martie!

Bani pentru ferme
Bani pentru ferme Credit foto: istockphoto.com/Ljupco

SONDAJ practici comerciale neloiale: Fermierii și operatorii din lanțul de aprovizionare cu alimente pot să își împărtășească experiențele legate de problemele pe care le întâmpină în relația cu cumpărătorii.

La 17 aprilie 2019, Parlamentul European și Consiliul UE au adoptat Directiva (UE) 2019/633 privind practicile comerciale neloiale (PCN) dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.

Statele membre ale UE au avut obligația de a transpune directiva în cadrul lor juridic național până la 1 mai 2021 și de a o aplica șase luni mai târziu.

În România, prevederile Directivei (UE) 2019/ 633 sunt transpuse în legislația națională prin Legea nr. 81/2022.

Pentru a evalua eficacitatea măsurilor luate de statele membre în contextul acestei directive, Comisia Europeană efectuează sondaje anuale.

Acest sondaj realizat de Centrul Comun de Cercetare și Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene se desfășoară în toate statele membre și vizează în mod specific fermierii și micii furnizori din UE care intră sub incidența directivei în diferitele etape ale lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.

Respondenții pot indica dacă s-au confruntat recent cu practici comerciale neloiale sau dacă legislația actuală le oferă o protecție suficientă împotriva cumpărătorilor mai puternici din punct de vedere economic.

Mai exact, Comisia Europeană vrea să afle dacă fermierii s-au confruntat, în perioada 2020-2022, cu oricare dintre următoarele practici comerciale:

  • 1. Plata mai tarziu de 30 de zile pentru produse agricole și alimentare perisabile
  • 2. Plata mai tarziu de 60 de zile pentru alte produse agricole și alimentare
  • 3. Anulări de comenzi cu preaviz scurt (mai puțin de 30 de zile) de produse agricole și alimentare perisabile
  • 4. Modificări unilaterale de contract de către cumpărător
  • 5. Plăți solicitate de cumpărător care nu au legătură cu vânzarea produsului agricol și alimentar al furnizorului
  • 6. Plata pentru deteriorarea și/sau pierderea produselor agricole și alimentare (care are loc la sediul cumpărătorului) transferată în mod nejustificat de la cumpărător la furnizor
  • 7. Refuzul cumpărătorului de a furniza o confirmare scrisă a unui contract de furnizare
  • 8. Folosirea greșită a secretelor comerciale ale unui furnizor de către cumpărător
  • 9. Retalii comerciale din partea cumpărătorului
  • 10. Plata costurilor pentru examinarea reclamațiilor clienților transferate în mod nejustificat de la cumpărător către furnizor
  • 11. Cumpărătorul returnează furnizorului produse agricole și alimentare nevândute fără a plăti pentru acestea, deși acest lucru nu a fost convenit înainte
  • 12. Cumpărătorul solicită furnizorului să plătească pentru stocarea, expunerea și listarea produselor agricole și alimentare, deși acest lucru nu a fost convenit anterior
  • 13. Cumpărătorul solicită furnizorului să suporte costurile reducerilor pentru produsele agricole și alimentare care fac parte dintr-o promoție, deși acest lucru nu a fost convenit anterior
  • 14. Cumpărătorul solicită furnizorului să plătească pentru publicitate, deși acest lucru nu a fost convenit înainte
  • 15. Cumpărătorul solicită furnizorului să plătească pentru marketing, deși acest lucru nu a fost convenit anterior
  • 16. Cumpărătorul solicită furnizorului să plătească personalul cumpărătorului, amenajarea spațiilor utilizate pentru vânzarea produselor agricole și alimentare ale furnizorului, deși acest lucru nu a fost convenit anterior
  • 17. Alte practici considerate abuzive

Sondajul va fi deschis până la 15 martie 2024 și poate fi completat ONLINE: SONDAJ PRACTICI COMERCIALE NELOIALE

Completarea sondajului durează aproximativ 15 minute.

După încheierea sondajului, rezultatele anonimizate vor fi publicate la adresa:
Unfair Trade Practices (europa.eu)

În sondajul realizat de Comisia Europeană în 2023, 23% dintre respondenții sondajului au indicat că nu au reclamat practicile comerciale neloiale din cauza fricii de represalii din partea cumpărătorului, iar 22% din cei care au răspuns sondajului au susținut că nu au crezut că autoritatea competentă ar putea rezolva problemele dintre furnizori și cumpărători.

În România, autoritatea de implementare a Legii nr. 81/2022 este Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu competențe în monitorizarea practicilor comerciale neloiale și raportarea acestora către Comisia Europeană și autoritatea cu rol în aplicarea legii este Consiliul Concurenței.

Legea prevede amenzi de la 250.000 de lei la 600.000 de lei sau de 1% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior pentru practici comerciale neloiale.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →