Desfăşurat online, Expert Forum Rapiţă 2022 a oferit posibilitatea experţilor Bayer să expună principalele probleme cu care se confruntă cultura, precum și soluţiile inovatoare ale companiei.
Bayer acționează pe mai multe planuri
• Soluțiile pentru eliminarea sau reducerea ameninţărilor precum putregaiul alb şi atacul de Phoma, atât prin măsuri active de protecţie a culturilor, cât şi prin gestionarea bolilor cu ajutorul îmbunătăţirii rezistenţei genetice a hibrizilor de rapiţă Dekalb, au fost detaliate de Sebastien Deraeve, manager portofoliu rapiță, cereale și culturi industriale la Bayer EMEA.
• Contextul actual al pieţei şi pespectivele pentru următorii trei ani în ceea ce priveşte portofoliul pentru rapiţă al Bayer au fost prezentate de Despina Leveanu – Manager culturi industriale Bayer România.
• Agricultura digitală şi de precizie şi înglobarea acesteia în platforma Climate FieldVew au fost prezentate de Daniel Benchea-Joga – Specialist Climate FieldView şi de Alexandru Dumitrescu – reprezentant tehnic pe zona de sud-vest.
• Starea culturilor de rapiţă în vestul ţării şi efectele secetei au fost prezentate de Daniel Grosz, director zonal Bayer România. De asemenea, Cosmin Micu, tânărul fermier din jud. Arad, a prezentat experienţa sa în utilizarea hibrizilor de rapiţă Dekalb şi a produselor Bayer pentru protecţia plantelor.
Pachete tehnologice şi soluţii unice
„Soluțiile pe care Bayer le propune se găsesc sub formă de ofertă comercială și în pachete tehnologice special construite pentru a veni în sprijinul fermierilor”, a declarat Mihai Gheorghe, director comercial Bayer România și Republica Moldova.
Bayer are soluţii unice care cuprind:
1. Tratamentul semințelor cu Scenic Gold – unicul fungicid autorizat.
2. După răsărire, în toamnă, în atenție sunt Putregaiul negru (Phoma lingam), Pătarea brună (Alternaria brassicae) şi făinarea (Erysiphe communis) – boli pentru care Bayer recomandă fungicidul sistemic Folicur® Solo, care are şi rol de regulator de creştere.
3. În primăvară, controlul bolilor trebuie să vizeze în primul rând Putregaiul negru, Alternaria şi făinarea, cu ajutorul fungicidului Tilmor. Problematică este și Sclerotinia, mai ales momentul optim al tratamentului, pentru care Bayer recomandă Propulse.
4. Imediat după reintrarea în vegetaţie este necesară monitorizarea atentă a dăunătorilor şi combaterea acestora cu insecticidul Decis Expert.
Mihai Gheorghe
Sclerotinia – marea problemă
Problemele cauzate de agenții patogeni ai rapiţei, în special putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), au fost prezentate de Elena Trotuș, Cercetător ştiinţific la SCDA Secuieni – Neamţ: „combaterea acestei boli necesită o strategie adecvată, bazată pe cunoașterea particularităților de manifestare a bolii și a evoluției agentului patogen”, a cărui epidemiologie „nu constituie o problemă locală, ci una națională sau chiar internațională”.
5 MĂSURI ANTI SCLEROTINIA
Având în vedere ciclul evolutiv al ciupercii şi valabilitatea mare a scleroţilor (7-8 ani), cele mai eficiente măsuri agrotehnice pentru reducerea pagubelor economice sunt:
1. Rotația culturii şi eliminarea din rotaţie a speciilor mai sensibile (floarea-soarelui, soia, cânepă);
2. Semănatul unor hibrizi cu un comportament bun la atacul agentului patogen;
3. Fertilizarea fazială cu îngrăşăminte cu azot, care contribuie la reducerea procentului de germinare a scleroţilor;
4. Combaterea buruienilor, diminuarea căilor de infestare şi reducerea speciilor gazdă;
5. Tratamente preventive în vegetaţie.
Inovații continue pentru sustenabilitate
„Seminţele şi soluțiile Bayer pentru protecția plantelor, precum și platformele digitale ajută la optimizarea proceselor din fermă și eficientizarea activităţii an de an. Dar toate acestea trebuie puse în contextul unei agriculturi sustenabile, pentru că vrem să producem, dar ne dorim să conservăm calitatea solului și, de asemenea, să reținem cât mai bine apa în solurile noastre”, a declarat, Director de marketing Bayer România, Bulgaria şi Republica Moldova.
Gabor Raviczki
Diminuarea riscurilor la semănat și răsărire
La fel de important este şi momentul în care, analizând informațiile din teren, fermierii au acces la hărți satelitare care arată dinamica dezvoltării culturii de rapiță. De asemenea, sistemele de prescripții ajută la optimizarea semănatului şi a aplicării de produse de protecție a plantelor, dar și urmărirea producției şi monitorizarea recoltării. „Pas cu pas, metru cu metru, Bayer pune la dispoziția fermierilor, şi în anul 2022, elemente şi soluţii sustenabile pentru managementul culturilor şi al fermelor. Nu în ultimul rând, dorim foarte mult să diminuăm riscul pe care semănatul culturii de rapiță îl presupune în anii dificili. Din 2022, Bayer, în parteneriat cu Marsh România – lider global în brokerajul de asigurări, a dezvoltat în continuare programul nostru de asigurări împotriva nerăsăriri la rapiță”, a adăugat Gabor Raviczki.
Un portofoliu puternic și performant
„Pentru Bayer, cultura de rapiţă este importantă în primul rând prin portofoliul puternic în ceea ce priveşte protecţia culturilor, ce conţine tratamente pentru seminţe, gestionarea bolilor şi a dăunătorilor, dar şi seminţe inovative şi de înaltă calitate – hibrizii de rapiţă Dekalb, binecunoscuţi pentru performanţă, stabilitate, toleranţă la boli şi asigurarea unui conţinut ridicat de ulei. Portofoliul genetic şi de produse pentru protecţia plantelor este completat de cele mai inovative instrumente digitale ale agriculturii de precizie, cum ar fi Climate FieldView, şi care permit luarea celor mai corecte decizii agronomice prin utilizarea datelor colectate din teren”, a precizat, director Divizia Crop Science a Bayer România, Bulgaria și Republica Moldova.
Boualem Saidi