Soluţii ecologice din natură pentru horticultură - Revista Ferma
4 minute de citit

Soluţii ecologice din natură pentru horticultură

Agricultura ecologică are menirea de a produce hrană mai curată, potrivită metabolismului uman, în deplină corelaţie cu conservarea şi dezvoltarea mediului. Unul dintre principalele scopuri ale sistemului bio este crearea de produse agroalimentare proaspete şi autentice, care să respecte factorii naturali.
Agricultura ecologică este un sector dinamic în România, care a cunoscut în ultimii ani o evoluţie ascendentă, susţin specialiştii din sector.

Soluţii ecologice din natură pentru horticultură

Protecţie cu produse pe bază de alge, roci şi carbonat de calciu
Pentru a obţine recolte bogate şi a îndeplini cerinţele producţiei biologice, compania Naturevo vine în sprijinul fermierilor cu produse ecologice speciale pentru vie şi pomi. Unul dintre acestea este Calciprill, un îngrăşământ pe bază de carbonat de calciu, pentru ameliorarea solurilor acide. Se aplică la orice cultură agricolă şi este ideal pentru corectarea rapidă a pH-ului acid al solului, urmat de un răspuns imediat din partea activităţii microbiologice. În plus, reface treptat structura alterată a patului germinativ şi îmbunătăţeşte regimul aero-hidric al solului. “Calciprill îmbunătăţeşte structura, textura şi capacitatea de reţinere a apei în sol. De asemenea, produsul se poate utiliza uşor cu orice maşină de aplicat îngrăşăminte. Cu aceste produse stimulăm plantele să pornească bine în vegetaţie. O plantă bine hrănită va fi sănătoasă şi va produce mai mult”, a declarat Florian Lazăr, directorul tehnic al companiei Naturevo.
Un alt produs biologic care protejează culturile în mod natural este Algiforte, un biostimulator pe bază de alge. Obţinut din specia Ascophyllum nodosum, Algiforte diminuează efectele stresului de origine biotică şi abiotică. În plus, acest biostimulator biologic are puterea de a reduce infecţiile cu până la 70 la sută. “Este un produs pe bază de fitohormoni naturali din extract de alge marine, care măreşte rezistenţa la condiţiile adverse de mediu şi la infecţii patogene. Acţionează ca fertilizant foliar şi stimulator, reducând carenţele şi mărind absorbţia elementelor nutritive din sol. Aplicat în condiţii de stres, asigură cantitatea necesară de fitohormoni, rapid şi eficient. De asemenea, măreşte cantitatea şi calitatea recoltei”, a detaliat Ioan Enoiu, fondatorul Naturevo.
Tot din gama produselor ecologice speciale face parte şi Biophos, un îngrăşământ pe bază de rocă fosfatică granulată. Este un fertilizant bio, recomandat pentru toate tipurile de sol. Datorită conţinutului său ridicat de calciu, fosfor şi magneziu, produsul îmbunătăţeşte semnificativ echilibrul aero-hidric, dar şi activitatea microorganismelor din sol.
La finalul evenimentului, fermierii prezenţi au fost întrebaţi dacă ei cred cu adevărat în agricultura ecologică. Peste 80 la sută dintre aceştia au răspuns pozitiv.

Ioan Enoiu_b
Ioan Enoiu, fondatorul Naturevo: “România are o tendinţă pozitivă în acest sens (în agricultura ecologică – n.r.), majoritatea fermierilor vor să producă organic. Noi, Naturevo, am început să aliniem produsele, iar când am adunat suficiente, am început să facem programe. Programele sunt în conceptul «Naturevo Eco». Sunt produse naturale, avizate pentru agricultura ecologică, cu valenţe multiple şi cu viteză foarte mare de degradare”.

Florian Lazăr_b

Florian Lazăr: “Calciprill este un îngrăşământ pe bază de carbonat de calciu, este ionizat la un nivel foarte fin şi poate fi aplicat uniform pe toată suprafaţa solului. Are o eficacitate de zece ori mai mare decât un amendament clasic”.



PROIECT PENTRU POMICULTURA BIOLOGICĂ
Directorul ştiinţific al institutului ICDP Piteşti Mărăcineni , Dorin Sumedrea, a precizat că are pregătit, pe Submăsura 16.1 din PNDR, un proiect prin care se doreşte rezolvarea problemelor fermierilor care vor să se îndrepte către tehnologiile ecologice. Proiectul “Creşterea capacităţii instituţionale de cercetare – dezvoltare – inovare în domeniul pomiculturii ecologice” se bazează pe patru obiective. Primul este legat de sortimentele pretabile pentru agricultura ecologică, al doilea pe tehnologiile ecologice pre-recoltă de înmulţire şi exploatare, al treilea este axat pe nutriţia şi protecţia fotosanitară a speciilor pomicole, iar cel de-al patrulea are ca obiectiv tehnologiile biologice post-recoltă.
“Ne dorim să ajungem la cât mai multe soiuri cu rezistenţă şi toleranţă la boli. Să evaluăm materialul săditor şi să urgentăm obţinerea de soiuri noi. Apoi, să dezvoltăm tehnologii de pre-recoltă, înmulţire şi exploatare, să diversificăm serviciile şi să lucrăm la un sistem automat de aplicare cu precizie a produselor ecologice în pomicultură. Finalizarea acestui proiect se îndreaptă către un produs pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor, un produs de biostimulare. De asemenea, ne mai gândim şi la prelungirea perioadei de păstrare a fructelor ecologice”, a declarat Dorin Sumedrea, prezent la evenimentul Naturevo.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 8/213 (ediţia 1-14 mai 2018)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →